Zima ne mora nužno značiti zatvaranje u kuću i čekanje da prođe, upoznajte dijete s zimskim radostima bez straha od prehlada i nahlađivanja. Doznajte kako ga pravilno odjenuti, hraniti i kako se pripremiti za njegovo prvo skijanje.


Boravak na svježem zraku je poželjan

Koordinaciju pokreta potrebnih za održavanje ravnoteže na skijama dijete postiže oko četrvrte ili pete godine.

Iako je vani temperatura ispod ništice to nikako ne znači da vaše dijete ne smije ni pomirisati svježi zrak. Djeca vole kada se oko njih nešto događa, a vrijeme provedeno u zatvorenom čini ih nervoznijima i razdražljivima. Uostalom prehladu ne uzrokuje hladan, nego zrak zagađen mnoštvom virusa i bakterija u zatvorenom prostoru, posebice u onom u kojem boravi velik broj ljudi.

Naravno ne pretjerujte, ograničite boravak vašeg mališana, sat vremena na svježem zraku sasvim je dovoljno za njegovo zdravlje i zadovoljstvo. Izlaganje organizma preniskim temperaturama kroz duže vrijeme smanjuje obrambene snage i pogoduje pojavi bolesti.

Kako pravilno odjenuti dijete

Zatrpavanje djeteta s gomilom odjeće najčešća je pogreška koju roditelji čine. Prije svega morate znati kako dijete koje se aktivno kreće treba drugačije obući nego bebu koja spava u kolicima.

Slojevito odijevanje korisno je u svakom slučaju, jer suvišnu odjeću uvijek možete skinuti ili obući kada se za to ukaže potreba. Pazite da je odjeća bliža koži pamučna, kako bi koža disala. Vanjski slojevi mogu sadržavati dio sintetike jer tako ih je lakše održavati.

Kada ste kod kuće također pazite da ne zagušite dijete odjećom, mališani su živahni a kako su stalno u pokretu stvaraju puno topline.

Prehrana u zimskim mjesecima


Važno je da se posvetite prehrani svoje djece, da uvedete obroke s mnogo svježeg i sušenog voća, uklonite gazirana pića iz kuće te hrenovke zamijenite ribljim mesom.Voće i povrće te velike količine tekućine neophodne su za pravilnu dječju prehranu.

Važno je da se posvetite prehrani svoje djece, da uvedete obroke s mnogo svježeg i sušenog voća, uklonite gazirana pića iz kuće te hrenovke zamijenite ribljim mesom.

Zimi je naravno potreban i dodatak vitamina C koji ima niz uloga u organizmu. Naravno pri odabiru voća kupujte ono sezonsko i servirajte dnevno do tri voćna obroka djetetu. Uz vitamine značajnu ulogu u obrani organizma imaju i esencijalne masne kiseline te mineralne soli željeza ,kalcija i cinka.

Osluškujte djetetove želje i potrebe, kako odraslima tako i djeci ne odgovara uvijek isti tip jela. Budite maštoviti i potrudite se da tanjur bude šaren. Prilikom dužeg boravka na svježem zraku vaše dijete zbog niza aktivnosti, pogotovo ako je u pitanju igra na snijegu gubi velike količine tekućine. Stoga se prije izleta opskrbite dovoljnim količinama čaja ili voćnog soka, pazite da napitak nije prehladan.


Odlazak na skijanje s djetetom

Ako je ovo vaša prva zima koju ćete provesti na skijanju s mališanima prije svega nemojte pred sebe stavljati velike izazove. Pripremite se i na mogućnost samo sanjkanja jer može se dogoditi da vaše dijete odbije stati na skije. Ako nije spremnom nemojte ga ni siliti.

Koordinaciju pokreta potrebnih za održavanje ravnoteže na skijama dijete postiže oko četrvrte ili pete godine, neki čak i ranije. No nemojte se uzrujavati ako vaše dijete ne želi, svakako mu omogućite najbolji provod.

Prije odlaska na zimski odmor potrebno je posjetiti pedijatra. Ako je vaše dijete sklono čestim infekcijama dišnih puteva, boravak na svježem zraku i promjena klime znatno će mu koristiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju