Mnoge opstretičarke biraju carski rez prilikom rađanja vlastitog djeteta, rezultati su novih istraživanja britanskog zdravstva.

Guardian je stoga ispitao znaju li one nešto što mi ne znamo? Prije četiri godine, opstretičarka Stephanie Sher morala je donijeti odluku kako će roditi svoje prvo dijete. 

'Porod je veoma privatno pitanje, vaganje 'za' i 'protiv' za svakog je individuaca posebno. Svaki način poroda ima svojih pozitivnih i negativnih strana', rekla je 38-godišnja Sher koja je izabrala carski rez. Ne zato što ju je bilo strah prirodnog poroda, već stoga što je to prema njoj najsigurnija metoda. Budući da radi kao opstretičarka, upoznata je s porodima u detalje. 

Mnogi liječnici, doduše, smatraju kako je za majku i dijete daleko najbolji vaginalni porod.
Najveća Sherina bojazan prilikom biranja načina na koji će roditi bila je mogućnost hitne intervencije ukoliko porod prirodnim putem u nekom trenutku pođe po zlu jer to se dogodi u oko 50% takvih poroda.

Polovica opstretičara smatra da je carski rez sigurniji za dijete, ali ne i za majku.
Rizik carskog reza je krvarenje, tromboza i infekcija, osim toga, što više poroda obavite carskim rezom, kasnije trudnoće sve su rizičnije.
Ali Sher želi samo dvoje djece te je u skladu s tim izabrala ono što njoj najviše odgovara. Kaže kako joj je najvažnija sigurnost djeteta, ali da joj to nije i jedino važno. 

'Drugi problem kojeg se bojim je i oštećenje dna zdjelice koje se javlja prilikom prirodnog poroda', rekla je Sher. 

Vaginalni porod osim toga utječe na maternicu, urinarnu i fekalnu inkontinenciju. Ako se ženi tijekom poroda ošteti perineum ili sfinkter, ne znači da će odmah primjetiti te probleme. Oni se često javljaju tek u menopauzi. 

'Malo mojih kolega bi izabralo vaginalni porod, ali ako me netko pita za savjet, preporučila bih carski rez', rekla je dr. Michelle Thornton. 

Među njezinim pocijentima mnoge žene u ranim 30-ima koje su rodile prirodnim putem, imaju teškoće u zbližavanju s djecom, a mladi partneri očekuju da će nastaviti normalan seksualni odnos. Dvije njezine pacijentice razvele su se od svojih supruga upravo zbog tih problema.
Njezini pacijenti znaju da je ponekad kolostomija jedino rješenje, a govoreći im to osjeća se kaže, kao da im priopćava da boluju od raka. 

Kada dođe do medicinskih problema, pretpostavljamo da je znanje dobro. Imajući na umu način poroda koji za sebe biraju liječnice mislimo da je njihovo profesionalno iskustvo u pravu. 

Ali mnoge priznaju da profesionalna izloženost komplikacijama tijekom poroda utječe na njihove osobne odluke. Je li zaista bolje znati ono što one znaju? Možda se ne radi o tome da većina žena ne zna dovoljno, nego da na liječnice, a posebno na opstretičarke, profesionalno iskustvo s pacijenticama koje su imale problema za vrijeme ili nakon poroda, previše utječe. 

'U svojoj karijeri onesvijestila sam se samo dva puta', rekla je dr. Gill Jenkins.
'Bilo je to tijekom poroda jedne djevojčice, njezino je srce nakon rođenja stalo, sve je bilo krvavo i nevjerojatno kaotično. Bilo je to traumatično iskustvo', rekla je Jenkins koja je kasnije svoje troje djece rodila carskim rezom. 

'Liječnice biraju porod carskim rezom jer im iskustvo govori kako je prirodni riskantniji', zaključila je Jenkins. 

Možda upravo stoga mnogi opstretičari smatraju kako bi rodilje nakon što se upoznaju sa svim rizicima trebale moći birati način na koji će roditi, jer one kasnije moraju živjeti s posljedicama poroda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju