Suvremene žene žele biti dobre majke i uspješne u poslu no da li je to zaista moguće? Razgovarali smo s urednicom na Novoj TV Ana-Marijom Vukovići novinarkom Dankom Derifaj koje su s nama podijelile svoja iskustva


Majka šestero djece, uspješna glumica i jedna od najljepših žena na svijetu, Angelina Jolie u novom je intervjuu za talijansko izdanje Vanity Faira priznala kako više nije ambiciozna kao u dvadesetima, te kako su joj se dolaskom djece u njezin život, prioriteti potpuno promijenili.

'Djeca su mi prioritet, pa je moguće da ću snimati sve manje i manje filmova. Možda potpuno prestanem. Moj stvarni život sada je puno kaotičniji i ljepši. Brad i ja smo piloti, stalno putujemo, a to smo odlučili raditi i s djecom", izjavila je Angelina.

Angelina zasigurno ovom odlukom pokreće novi trend, jer ženama je sve manje primamljivo odreći se karijere i posvetiti djeci. Ako do toga i dođe, slijedi mukotrpno opravdavanje cijelom svijetu zašto su se odlučile na takav potez.

Moja kćer u svakom trenutku zna gdje sam i štoviše ona me savjetuje oko priloga koje radim za emisiju Provjereno'. Danka Derifaj

Naravno da nije sramota biti samo majka, komentira Danka Derifaj novinarka magazina Provjereno i majka sedam i pol godišnje Tite.

'Površno je reći da žena mora birati između karijere i majčinstva, jer danas moraš raditi kako bi preživio. Nijedan ekstrem nije dobar, a gdje je granica tvoje vlastite ambicije to je osobna procjena', smatra Danka.

Ova uspješna novinarka, majkom je postala kao 25-godišnjakinja. Na posao se vratila kada je njena Tita imala godinu i pol dana. Danka priznaje kako joj je u tom periodu najteže padala razdvojenost od kćeri. No danas je puno lakše, Danka nema problema u balansiranju ovih dviju iznimno važnih životnih uloga.

' Veliku pomoć imam od Titine bake, a svoju kćer nastojim što više upoznati s poslom kojim se bavim.Ona u svakom trenutku zna gdje sam i štoviše ona me savjetuje oko priloga koje radim za emisiju Provjereno'.

Danka priznaje kako potrebe za drastičnim odricanjima u njenom životu nije bilo, od trenutka kada je postala majkom posložila je prioritete. Doduše jedino čega se odrekla su izlasci, jer smatra kako bi bilo sebično da još i to vrijeme provede izvan kuće, stoga su joj omiljeni izlasci postali oni s Titom.

Najnovija istraživanja su pokazala kako su roditelji bolji zaposlenici ali i šefovi. Dr. Regina Herzfeldt iz Centra za kreativno poslovno vođenje navodi kako uspješno rješavanje obiteljskih problema povećava samosvijest i povjerenje u samoga sebe kada je osoba, u ovom slučaju žena suočena s problemima na poslu. Iako je roditeljstvo naporno, ono je ženama izvor zadovoljstva i pomaže im da se lakše nose s stresom.


Bilo bi idealno kada bi majke prve tri godine djetetova života mogle ostati kod kuće, ali treba misliti i kako preživjeti'. Ana Marija Vuković

Stoga je vrijeme da se društvo privikne na sasvim novi tip suvremene žene. A taj tip svakako je voditeljica i urednica sportskih vijesti na Novoj Tv Ana Marija Vuković.

Samohrana majka dvije i pol godišnje Hane u nijednom trenutku nije pomislila ostati doma i ne raditi. Priznaje kako nije taj tip žene iako smatra kako naše društvo nema savršene uvjete koji pogoduju majkama.

' Bilo bi idealno kada bi majke prve tri godine djetetova života mogle ostati kod kuće, ali jednostavno životne okolnosti tako nešto ne dopuštaju. Treba misliti i kako preživjeti'.

Ana Marija uživa potporu baka servisa, u pomoć joj priskače i baby sitterica, jer jedino na taj način uspjeva balansirati između posla i majčinstva.

A kako kaže svaki radni dan zahtjeva strateško planiranje vremena. Shvatit ćete o čemu govori kada vam otkrijemo da Ana Marija u teretanu otrči za vrijeme stanke na poslu. Vježbanja se nije odrekla, ali svoju veliku ljubav, putovanja, na neko je vrijeme stavila na čekanje.

'Pričekat ću da moja Hana navrši 4 godine pa da zajedno možemo putovati. Bit će to spoj ugodnog s korisnim, jer za nju će putovanja biti neprocjenjivo iskustvo', otkriva Ana Marija.

Na kraju ipak je Angelina Jolie samo jedna i malo tko si može priuštiti odabir poput njenog. No bez obzira što odlučile naš savjet je da jedan atom snage ostavite ipak za majčinstvo, jer vaša djeca to zaslužuju.