Suvremene žene žele biti dobre majke i uspješne u poslu no da li je to zaista moguće? Razgovarali smo s urednicom na Novoj TV Ana-Marijom Vukovići novinarkom Dankom Derifaj koje su s nama podijelile svoja iskustva


Majka šestero djece, uspješna glumica i jedna od najljepših žena na svijetu, Angelina Jolie u novom je intervjuu za talijansko izdanje Vanity Faira priznala kako više nije ambiciozna kao u dvadesetima, te kako su joj se dolaskom djece u njezin život, prioriteti potpuno promijenili.

'Djeca su mi prioritet, pa je moguće da ću snimati sve manje i manje filmova. Možda potpuno prestanem. Moj stvarni život sada je puno kaotičniji i ljepši. Brad i ja smo piloti, stalno putujemo, a to smo odlučili raditi i s djecom", izjavila je Angelina.

Angelina zasigurno ovom odlukom pokreće novi trend, jer ženama je sve manje primamljivo odreći se karijere i posvetiti djeci. Ako do toga i dođe, slijedi mukotrpno opravdavanje cijelom svijetu zašto su se odlučile na takav potez.

Moja kćer u svakom trenutku zna gdje sam i štoviše ona me savjetuje oko priloga koje radim za emisiju Provjereno'. Danka Derifaj

Naravno da nije sramota biti samo majka, komentira Danka Derifaj novinarka magazina Provjereno i majka sedam i pol godišnje Tite.

'Površno je reći da žena mora birati između karijere i majčinstva, jer danas moraš raditi kako bi preživio. Nijedan ekstrem nije dobar, a gdje je granica tvoje vlastite ambicije to je osobna procjena', smatra Danka.

Ova uspješna novinarka, majkom je postala kao 25-godišnjakinja. Na posao se vratila kada je njena Tita imala godinu i pol dana. Danka priznaje kako joj je u tom periodu najteže padala razdvojenost od kćeri. No danas je puno lakše, Danka nema problema u balansiranju ovih dviju iznimno važnih životnih uloga.

' Veliku pomoć imam od Titine bake, a svoju kćer nastojim što više upoznati s poslom kojim se bavim.Ona u svakom trenutku zna gdje sam i štoviše ona me savjetuje oko priloga koje radim za emisiju Provjereno'.

Danka priznaje kako potrebe za drastičnim odricanjima u njenom životu nije bilo, od trenutka kada je postala majkom posložila je prioritete. Doduše jedino čega se odrekla su izlasci, jer smatra kako bi bilo sebično da još i to vrijeme provede izvan kuće, stoga su joj omiljeni izlasci postali oni s Titom.

Najnovija istraživanja su pokazala kako su roditelji bolji zaposlenici ali i šefovi. Dr. Regina Herzfeldt iz Centra za kreativno poslovno vođenje navodi kako uspješno rješavanje obiteljskih problema povećava samosvijest i povjerenje u samoga sebe kada je osoba, u ovom slučaju žena suočena s problemima na poslu. Iako je roditeljstvo naporno, ono je ženama izvor zadovoljstva i pomaže im da se lakše nose s stresom.


Bilo bi idealno kada bi majke prve tri godine djetetova života mogle ostati kod kuće, ali treba misliti i kako preživjeti'. Ana Marija Vuković

Stoga je vrijeme da se društvo privikne na sasvim novi tip suvremene žene. A taj tip svakako je voditeljica i urednica sportskih vijesti na Novoj Tv Ana Marija Vuković.

Samohrana majka dvije i pol godišnje Hane u nijednom trenutku nije pomislila ostati doma i ne raditi. Priznaje kako nije taj tip žene iako smatra kako naše društvo nema savršene uvjete koji pogoduju majkama.

' Bilo bi idealno kada bi majke prve tri godine djetetova života mogle ostati kod kuće, ali jednostavno životne okolnosti tako nešto ne dopuštaju. Treba misliti i kako preživjeti'.

Ana Marija uživa potporu baka servisa, u pomoć joj priskače i baby sitterica, jer jedino na taj način uspjeva balansirati između posla i majčinstva.

A kako kaže svaki radni dan zahtjeva strateško planiranje vremena. Shvatit ćete o čemu govori kada vam otkrijemo da Ana Marija u teretanu otrči za vrijeme stanke na poslu. Vježbanja se nije odrekla, ali svoju veliku ljubav, putovanja, na neko je vrijeme stavila na čekanje.

'Pričekat ću da moja Hana navrši 4 godine pa da zajedno možemo putovati. Bit će to spoj ugodnog s korisnim, jer za nju će putovanja biti neprocjenjivo iskustvo', otkriva Ana Marija.

Na kraju ipak je Angelina Jolie samo jedna i malo tko si može priuštiti odabir poput njenog. No bez obzira što odlučile naš savjet je da jedan atom snage ostavite ipak za majčinstvo, jer vaša djeca to zaslužuju.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju