Nakon rođenja djeteta mnoge majke se nađu u dilemi: ostati kod kuće ili se vratiti na posao. Lista za i protiv je duga, no ako postoji izbor, mame biraju ostanak kod kuće s djetetom. No, djeca i obitelj ne znaju to uvijek cijeniti.

Mame koje su odlučile ostati kod kuće i posvetiti se odgoju svoje djece uvijek su u pravu. Ipak, nekim ženama je gotovo nezamislivo napustiti posao i napraviti karijeru kod kuće kao majka i supruga. Zaposlene majke u jednom se trenutku uvijek pitaju jesu li donijele krivu odluku i jesu li majke koje su odlučile posvetiti život obitelji one koje su u pravu.

Bez obzira na odluku koju donesu žene su te koje odgoj i probleme vezane uz obitelj i djecu nose na svom ramenu.

Iako nema pravog i točnog odgovora često su baš djeca ta koja nakon što uđu u tinejdžerske godine postavljaju pitanja zašto njihova majka ne radi te su uvjereni kako su mame njihovih prijatelja bolje i vrednije jer imaju posao i zarađuju novac.

Ono što su nezaposlene majke pružile djeci je vrijeme, ljubav, sigurnost i inspiraciju te osjećaj da je netko uvijek tu za njih. To je ono što je potrebno djeci i što često nedostaje onima čiji roditelji su (pre)zaposleni.

Prelomni trenutak događa se oko djetetove 12 godine. To je vrijeme kada dijete više ne želi pažnju 24 sata dnevno već želi majku koja radi i ima svoj život zato što su to vidjeli u obiteljima svojih prijatelja.

Najsretnije su one žene koje uspiju pronaći balans između posla i odgoja djece, no to je nažalost rijetko. Gotovo uvijek žena je ta koja mora donijeti tešku odluku. Tu će veliku ulogu odigrati karakter i stav. Ukoliko žena dobro postavi svoje životne prioritete, bez obzira na odluku, obitelj će dobiti najbolje od nje.

Iako nema pravog i točnog odgovora često su baš djeca ta koja nakon što uđu u tinejdžerske godine postavljaju pitanja zašto njihova majka ne radi.

Jedna od zamki koje se događa je i da se onaj cilj koje su žene imale na poslu prebacuje na djecu. I dok je nekada to morao biti najbolje odrađeni posao, odjednom to postaje dijete koje mora prvo prohodati, najbolje govoriti strani jezik i završiti razred s najboljim ocjenama.

Novac je također problem s kojim se susreću majke koje ostaju kod kuće i nemaju svojih prihoda. Događa se da moraju objašnjavati što su i gdje potrošile, a to utječe na njihovo samopouzdanje.

Bez obzira na odluku koju donesu žene su te koje probleme vezane uz obitelj i djecu nose na svom ramenu. Teško je prihvatiti posao i ostaviti dijete kod kuće te propustiti odrastanje i sve one trenutke koji se događaju samo jednom u životu, a teško se i odreći života u kojem žena može pokazati svoju sposobnost i osigurati samostalnost i financijsku neovisnost.

Što kažu mame?

Istraživanje koje je provedeno na pet tisuća žena pokazalo je kako mame koje rade osjećaju veliki pritisak i stres. Devet od deset žena tvrdi kako im je život puno teži nego što su zamišljale. Samo 4% žena je odgovorilo kako žele posao s punim radnim vremenom dok bi 31% bile najsretnije s pola radnog vremena kako bi mogle brinuti o djeci. Među ispitanim ženama je njih 43% koje bi najradije ostale kod kuće i po zanimanju bile samo majke.

Ana-Marija Vuković, urednica na Novoj TV i zaposlena majka djevojčice Hane

'Nisam imala dilemu, znala sam od početka da ću se vratiti na posao. Tu odluku sam donijela i prije nego sam postala samohrana majka, a kao samohrani roditelj ionako nemam izbora, no i da imam jednostavno nisam tip koji bi mogao biti doma.

Bilo mi je teže prije dok sam odlazila na posao, a Hana je bila doma sa ženom koja ju je čuvala, no sada kada i ona ide u vrtić i uživa u tome, puno mi je lakše. Mislim da je poanta u provođenju vremena s djetetom u kvaliteti, a ne kvantiteti. Jedan sat druženja može biti produktivniji i zabavniji od tri sata.'

Ispitajte svoj karakter i dajte si vremena prije nego donesete odluku. No pritom razmislite o tome da se odnosi među ljudima mijenjaju, da djeca odrastaju i da je za ženu važno da postigne financijsku neovisnost koja će ponekad riješiti veliki dio problema.

Najvažnije je da ne izgubite sebe, a svaka žena će najbolje znati kakav joj je život potreban kako bi u tome uspjela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju