Dojenje razvija prisniji odnos s djetetom, a kako bi se što više utjecalo na žene koje po prvi puta postaju majke od 1. do 7. srpnja traje međunarodni tjedan dojenja koji je UNICEF pokrenuo u Hrvatskoj 1993. godine

Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF pokrenuli su program promicanja dojenja pod nazivom '10 koraka do uspješnog dojenja', a rodilišta koja ispunjavaju te kriterije dobivaju prestižan naziv Rodilišta prijatelji djece.

Do 1999. 15 rodilišta u Hrvatskoj je dobilo taj naziv, no program je naglo prekinut. Time je napravljena neprocjenjiva šteta prirodnoj prehrani djece, a istraživanja su pokazala da se nakon toga smanjivala stopa dojene djece u Hrvatskoj.

Majčino mlijeko najbolja je hrana jer je potpuno je prilagođeno djetetovim potrebama te sadržava više od 200 sastojaka među kojima su i brojne obrambene tvari koje štite dijete od bolesti. U preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a ističe se da je djecu potrebno isključivo dojiti do šest mjeseci starosti.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u povodu Međunarodnog tjedna dojenja dr. Ivana Taskov, viša stručna savjetnica iz Ministarstva zdravstva navela je kako prevencija od raznih ovisnosti poput kocke, alkohola, anoreksije i bulimije počinje s dojenjem. Također je naglasila i kako je dojenje najbolji način kojim se može spriječiti da čovjek postane zlostavljač, piše Večernji list.

Dr. Ivana Taskov tvrdi kako nedostatak dojenja može uzrokovati nastanak nasilnog ponašanja, no profesor Gruden se ne slaže te kaže kako se on može nadoknaditi nježnostima i dodirima.

Nakon provedenih ispitivanja dokazano je kako je dojenje najjača spona između majke i djeteta koja omogućuje da se dijete osjeća zaštićeno. Djeca koja nisu odrasla na majčinom mlijeku kasnije u životu mogu razviti razne poremećaje zbog propuštenog zadovoljstva.

Iako dr. Taskov tvrdi kako se zbog nedostatka dojenja dijete može razviti u zlostavljača psihijatri se ne slažu s tom tvrdnjom. Psihijatar prof. Vladimir Gruden rekao je kako dojenje nije presudno ra zavoj takvih poremećaja jer se nježnost koju dijete osjeća tijekom dojenja može nadomjestiti dodirima i dodatnim nježnostima.

Prof. Gruden je naglasio kako žene koje iz nekog razloga ne mogu dojiti nisu krive, no potrebno je djetetu nadoknaditi ljubav i pažnju. Važno je ne zanemariti dijete!

S njime se slaže i predsjednica udruge Roda Maja Tarle koja je naglasila kako nikada nije čula za takvo istraživanje te ne vjeruje kako je nedostatak dojenja povezan s problematičnim ponašanjem.

Za uspješno dojenje majkama je potrebna pomoć i informacije te usvajanje određenih vještina. Veliku ulogu ima i potpora obitelji i partnera. A dojenje je svakako najbolji način prehrane djeteta u prvih šest mjeseci života.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju