Samo jedno od 50-ero djece hrani se zdravo! Ovaj zabrinjavajući podatak potaknuo je tim nutricionista da slože savjete pomoću kojih roditelj svoje dijete može od malih nogu naučiti da između pomfrita i pljeskavice radije bira brokulu i kuhano meso. Iako se čini nemoguće, vrijedi pokušati!


Djetetov ponos kada odabere namirnice, sudjeluje u njihovoj pripremi pomoći će da na kraju to i pojede', tvrdi Christine Mastrangelo nutricionistkinja.

Svaka mama dobro zna kako su voće i povrće nepohodne namirnice za normalan rast djeteta. Jednako dobro mame znaju kako je teško natjerati mališana, a kamoli školarca ili tinejdžera da umjesto krumpirića i piletine biraju kuhano povrće i rižu.

Stoga nimalo ne čudi podatak da se samo jedno od pedesetero djece hrani zdravo. No ipak načini da svoje dijete naučite zdravoj prehrani ipak postoje.

Uvedite dijete u kuhinju

Brojna djeca jednostavno ne žele otvoriti usta pred onim što im se nudi na tanjuru. Zanimljivo je kako oni zapravo žele znati što se to na tanjuru zapravo nalazi i najjednostavniji način da im to omogućite jest da ih uvedete u carstvo kuhinje. Krenite od prve stepenice, povedite dijete u trgovinu i neka samo bira što bi jelo, naravno u tom slučaju izbjegnite police s čipsom, makaronima i hrenovkama.

'Djeca se osjećaju važno kada ih uključite u segmente života koji su navodno rezervirani samo za odrasle. Djetetov ponos kada odabere namirnice, sudjeluje u njihovoj pripremi pomoći će da na kraju to i pojede', tvrdi Christine Mastrangelo nutricionistkinja.


Nadjenite namirnicama šašava imena

Važno je da svom djetetu svaki dan servirate voće i povrće kako bi se naviknulo na miris i okus zdrave hrane. Naravno kako je to težak zadatak no morate naći načina kako olakšati i sebi i djetetu hranjenje.

Brojne mame dosjetile su se odlične stvari koja uistinu funkcionira, preimenovale su namirnice. Tako su brokula i špinat postali 'bio rio čipi čips', salata i rajčice su crveno zeleni mix, itd. Pokušajte, djeci se ova igra posebno sviđa, a kada baš zapne potrudite se, osmislite priču, neka vam Popaj bude inspiracija.

Brokula, mrkva, špinat mogu biti slasni

Čips i kolačići vrlo vjerojatno vam prvi padaju na pamte pri samom spomenu na slasne zaliogajčiće. No nije nužno da oni budu nezdravi.

'Poput glavnog obroka jednako moramo paziti i na te slasne zalogajčiće, njihova primarna namjena je da posluže kao međuobrok. I upravo zato moramo pripaziti da unosimo hranjive zalogaje', tvrdi pedijatrica Jennifer Shu.


'Mame su bile u krivu, igranje s hranom ne samo da je zabavno nego i ohrabruje djecu na kušanje raznolikih jela', tvrde nutricionisti.

Poanta je dakle da svom djetetu vrijeme između glavnih obroka, skratite na način da pojede nešto što mu je uistinu potrebno, poput voća ili pak badema i oraha.

Pripremite mu totrille sa sirom, vrhnjem i špinatom. Napravite mu male ukusne sendviče od rajčice, maslaca i tune. Kao što smo već spominjali djecu privlače raznolika hrana.

Nadmudrite svog mališana

Ako uistinu ništa ne pomaže ni zajedničko pripravljanje obroka, ni šarenilo na tanjuru, ni posebna imena vrijeme je da postanete mudri. Krenite od sebe prije svega, ako dijete vidi kako i vi uživate u zdravoj hrani i ono će početi činiti isto.

Stoga bijelo brašno zamijenite onim cijelovitog zrna, bijelu rižu zamijenite smeđom, bijele makarone integralnim.

Zavarajte mališana na pizzu mu stavite izmiksani špinat s par kapi maslinovog ulja, palačinke s izribanom jabukom ali i džemom od borovnice pa prelijte s malo čokolade, ali pripazite da i čokolada bude s većim postotkom kakaa, bez šećera.


Napravite odreske od lososa s komadićima prepečenog kruha, pa ih naslažite na drveni štapić i poslužite poput ražnjića. Poprskajte sve s par kapi limunova soka s maslinovim uljem.

Tko kaže da hrana ne može biti zabavna

'Mame su bile u krivu, igranje s hranom ne samo da je zabavno nego i ohrabruje djecu na kušanje raznolikih jela', tvrde nutricionisti. Pokušajte servirati hranu u obliku smiješnih lica: narežite meso, sir, kruh u obliku cvjetića, smileića.

Nadjenite im imena i postanite medo koji voli papati med na kruhu, morž koji voli papati ribu…Jedite sirovu mrkvu pa se natječite s mališanom čija će jače prsnuti. Zgodno zar ne, možda na ovaj način i vi zavolite zdravu hranu, napokon!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju