Neki roditelji stalno pregovaraju i podmićuju djecu kako bi zdravije jela. Bolji način je prepustiti im izbor, ali im ograničiti konzumaciju "nezdrave“ hrane tako da je ne držimo u kući, da im jednostavno nije na dohvat ruke.

Hrana vrlo lako može postati uzrok sukoba. Dobronamjerni roditelji mogu shvatiti da zapravo stalno pregovaraju i podmićuju djecu kako bi zdravije jela. Bolji način je prepustiti im izbor, ali im ograničiti konzumaciju "nezdrave“ hrane tako da je ne držimo u kući, da im jednostavno nije na dohvat ruke. Neka djeca odluče jesu li gladna, što žele pojesti od onoga što je ponuđeno te jesu li dovoljno pojela. Roditelji neka pripaze na namirnice koje kupuju, kako na one za pripremu obroka, tako i na one koje djeca jedu za užinu.
Evo nekoliko smjernica kako to postići:

• Napravite raspored glavnih obroka i užina - djeca vole znati što mogu očekivati.

• Ne tjerajte djecu da isprazne tanjur - na taj način djeca zanemaruju vlastiti osjećaj sitosti.

• Ne ucjenjujte i ne nagrađujte djecu hranom - izbjegavajte davati desert kao nagradu za pojedeni obrok.

• Ne koristite hranu kao dokaz ljubavi - kada im želite pokazati da ih volite - zagrlite ih, posvetite im svoje vrijeme…

• Uključite djecu u pripremu hrane - većina djece će uživati ako im prepustite odabir namirnica za objed. Razgovarajte s njima o odabiranju i planiranju uravnoteženog obroka. Neka djeca možda mogu pomoći i pri kupovini ili pripremanju namirnica. U trgovinama pomozite djeci da pročitaju deklaracije kako bi počinjali razumijevati nutricionističke vrijednosti.

• Zaposlite ih u kuhinji - pronađite im neki zadatak koji mogu obavljati bez većeg napora ili straha od povrede. A nakon obavljenog posla, ne zaboravite pohvaliti glavnog kuhara! 

Školski obroci također mogu biti odlični primjeri za djecu. Što je još važnije, ako možete postići da razmišljaju o onome što su pojeli, možda ćete im pomoći da naprave pozitivne pomake. Najbolje mjesto za početak „obuke“ može biti prodavaonica povrća i voća, gdje zajedno možete kupovati zdrave i ukusne namirnice.
Još je jedan jako važan razlog uključivanja djece: to može potaknuti njihovo samostalno odlučivanje u vezi s hranom koju žele jesti. Ne želimo reći kako će vaše dijete odjednom poželjeti salatu umjesto čipsa, ali zdrave prehrambene navike koje im pokušate usaditi u djetinjstvu, mogu ih zdravijim odabirom voditi kroz cijeli život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju