S kožom dojenčadi treba postupati s velikim oprezom, posebice kada su u pitanju razni preparati koji se nude na tržištu. Njihova koža je nezrela te ugrožena ako je u izravnom kontaktu s različitim sredstvima za higijenu. Stoga se za kupanje novorođenčeta preporučuje samo čista voda.

Čista voda s par kapi maslinova ulja sasvim je dovoljna za održavanje higijene dojenčeta. Prilikom izbora kozmetike treba izbjegavati dodatke umjetnih boja i mirisa kao i visoko alergene i iritirajuće konzervanse.

Pjenušave kupke se ne preporučuju tijekom prve godine djetetova života

Mineralna ulja, lanolin nisu preporučljiva kao ni iritirajući sastojci poput peperminta, mentola i citrusa. Antibakterijski sapuni se također ne preporučuju. Na taj način koža je zaštićena od infekcija i isušivanja.

Kupanje novorođenčeta

Prilikom kupanja posebno treba obratiti pažnju na područja iza ušiju, ispod brade i u pelenskom predjelu. Važno je istrljati spomenuta područja kao i područja između prstiju na nogama i rukama.

Kosa se ne mora prati prilikom svakog kupanja, ako dođe do masnih naslaga najbolje ih je ukloniti češljem. Ako se pak kosa čini masnijom potrebno je staviti kap šampona i utrljati te dobro isprati.

Područje oko očiju nije potrebno posebno prati osim ako se pojavi iscjedak. U tom slučaju dovoljno je isprati oko prokuhanom vodom ili streilnom fiziološkom otopinom.

Kupanje u kadici

Ponuda kadica na tržištu je raznolika no ipak se preporučuju veće s ravnim dnom naravno zbog udobnosti djeteta.

Prilikom izbora kozmetike treba izbjegavati dodatke umjetnih boja i mirisa kao i visoko alergene i iritirajuće konzervanse.

Djeci koja imaju kratku kosu prvu godinu života nije potrebno šamponirati kosu. Ako je pak neizbježno treba koristiti šampone koji ne smiju sadržavati sintetske mirise, boje niti visoko alergene i iritirajuće konzervanse.

Pjenušave kupke se ne preporučuju tijekom prve godine. Naime većina njih sadrži deterdžente koji uništavaju korisnu bakterijsku floru kože i uklanjaju zaštitni kiseli sloj. Često su uzrok upala mokraćnog sustava dojenčadi.

Dijete se ljeti može kupati svaki dan, naravno bez uporabe sapuna i drugih kemijskih sredstava. Dok je zimi kod suhe kože dovoljno kupati dijete tri puta tjedno.

Mame obično osjećaju strah i nesigurnost prilikom kupanja tako malenog djeteta. No ako se držite ovih savjeta razloga za brigu nema:

Temperatura prostorije treba biti 24 stupnja Celzijusa, a vode 34. Zimi je koža sklonija isušivanju pa se preporučuje rijeđe kupanje dojenčadi

Ako dijete plače prilikom kupanja, treba ostati smiren i u tim situacijama pomaže ako ga zamotate u pelenu. Laganim pokretima odmatajte dio koji perete, nastojeći da je dijete pokriveno.

Na početku je dijete dovoljno prati mokrom trljačicom, tek kada stekne naviku može se ponovno kupati u kadici


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju