Roditeljska sigurnost, bliskost i toplina u prve dvije godine života potrebne su kako bi dijete izraslo u zdravu i sretnu osobu. Ukoliko djeca u najranijoj dobi odrastaju bez te ljubavi lako je moguće da će tijekom života patiti od strahova i nesigurnosti

Djeca koja se prerano odvoje od roditelja kasnije u životu pate od niza poteškoća, povećane razine stresa, depresije, anksioznosti, napadaja panike i nesanice.

Tridesetogodišnje iskustvo dr. Yehudija Gordona, koji je poznat po uvođenju rađanja u vodi u velikoj Britaniji pokazuje kako djeca koja u prve dvije godine života nemaju stalnu prisutnost roditelja i priliku za zdravo povezivanje s majkama, kasnije u životu teško rješavaju probleme i poteškoće s kojima se susreću. 

Uvjet za sretan i zdrav život su prve dvije godine života okružene ljubavlju i pažnjom roditelja. Posebno je važna majka koja ne smije žuriti s povratkom na posao.

Ljudska novorođenčad su najosjetljivija vrsta na planeti, a za pravilan i potpun razvoj u prve im je dvije godine života potrebna toplina i obiteljska bliskost koju mogu pružiti samo roditelji.

Posebno je važna povezanost s majkama. Ukoliko su u mogućnosti to osigurati, roditelji mogu biti sigurni kako će njihovo dijete odrasti u zdravu i sretnu osobu.

Također je važan i način na koji djeca dolaze na svijet, a za ljudsko novorođenče najbolja je topla i tiha prostorija s umjereno jakom svjetlošću, ispunjena ljubavlju.

Nekontrolirani dječji plač nije dobar za dijete, tim putem dijete izražava svoje potrebe i to zato da bi roditelj to čuo i reagirao. Ukoliko roditelj nije u blizini dijete će nastaviti plakati što je loše za razvoj.

Najbolje rješenje za dječji plač je majčina intuicija koja će joj reći što učiniti u kojem trenutku, no kako bi ona to razvila mora stalno biti uz dijete.

Majka mora uvijek biti u blizini djeteta, a posebno važno razdoblje su prve dvije godine. Dr. Gordon tvrdi kako dijete najbolje razvija osjećaj sigurnosti kada se majka nalazi u istoj prostoriji s njim.

'Mnoge majke se vračaju na posao ubrzo nakon poroda zbog financijske situacije, no briga o djetetu mora biti na prvome mjestu. Majke moraju znati da ukoliko prerano ostave djecu, ona vrlo brzo razvijaju strah od napuštanja koji će ih pratiti cijeli život', naglasio je dr. Gordon.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju