Dječji osmijeh kod majki dovodi do osjećaja užitka sličnog onom koji inače prati konzumaciju droge, pokazala je analiza rada mozga žena.

Skeniranje provedeno na teksaškom Baylor College of Medicine je pokazalo da ovaj osjećaj ugode u jednakoj mjeri izaziva i ovisnost kod majki, piše stručni časopis Paediatrics.

Rezultati analize rada mozga 28 žena mogu objasniti iznimno snažnu povezanost između majki i djece, kažu istraživači.

Ispitanicama su za potrebe studije pokazivane fotografije njihove djece što je dovodilo do povećanja aktivnosti u dijelovima mozga za koje je već poznato da su povezani s razvojem ovisnosti o drogama.

Najjača reakcija kod majki je zabilježena nakon što su im pokazane fotografije njihove nasmiješene djece, dok fotografije uplakane djece nisu imale ni približno takav učinak nego su izazivale reakcije sličnije onima nakon što su ispitanicama bile pokazane fotografije nepoznate djece.

Istraživači očekuju da će njihova studija omogućiti bolje razumijevanje slučajeva u kojima se nije formirala povezanost između majke i djeteta, što može dovesti do zlostavljanja, zanemarivanja i otežanog razvoja djeteta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju