Poremećaj u prehrani, takozvana pregoreksija, sve više pogađa trudnice i rodilje. Na njegovu učestalost utječu i slavne mame poput Victorie Beckham i Angeline Jolie hvaljene zbog svog izgleda

Lijepe i mršave i tijekom trudnoće, slavne mame su slika i prilika onoga čemu žene teže u trudnoći. Upravo takva slika promovira mršavost u trudnoći.

'Pregoreksije je riječ koja znači da se radi o opsesivnom kontroliranju težine i kilograma u trudnoći', pojasnila je dr. Jasenka Grujić Koračin.

Hrvatski su se stručnjaci u praksi više puta susreli s ovakvim slučajevima, a s obzirom da su mučnine na početku trudnoće normalna stvar teško je procijeniti jesu li one rezultat pregoreksije stoga je broj registriranih žena koje pate od ovog poremećaja malen.

'Osnovni problem je kriva percepcija tijela što je i priroda problema kod anoreksije i bulimije', rekao je Hrvoje Rendulić, predsjednik udruge 'Nada'.

'Žena ne želi biti ružna te ne želi mijenjati oblik svog tijela, što znači da teško prihvaća trudnoću te smatra kako će je ona poružniti', pojasnila je dr. Grujić Koračin.

Žene tijekom trudnoće neprimjerno postupaju prema vlastitom tijelu, a na taj način štete svojem zdravlju i zdravlju djeteta.

'Lošom prehranom i povraćanjem iz tijela se izbacuju sastojci koji su važni za formiranje određenih organskih sustava i pojedinih organa', naglasila je dr. Grujić Koračin.

Tijekom trudnoće je najvažniji oprez prema sebi i djetetu, savjetuje Jelena Perčin.

Jelena Perčin progovorila o gubitku prijateljice

I dok poznate mame u svijete dijele savjete kako se riješiti kilograma nakupljenih u trudnoći, naše celebrity majke Jelena Perčin i Mirna Maras Valentić koje su u trudnoći dobile više od 20 kilograma savjetuju oprez prema sebi i djetetu.

'Tijelu je potrebna godinu dana da dođe k sebi. Dojim i to mi je najvažnije, pa i ne pomišljam na dijetu. Kilogrami će otići kako su i došli', rekla je Jelena.

Mirna Maras: Još se privikavam da sam nekome mama!

Mirna koja pred kraj trudnoće nije mogla prepoznati sebe u ogledalu danas uživa u majčinstvu te poručuje kako se kilogrami jednostavno istope!

Više u inMagazinu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju