Staromodni, zdravorazumski savjet da je za trudnoću potrebno opuštanje mogao bi stvarno nekim ženama pomoći da ostanu u 'drugome stanju', objavili su američki liječnici

Godinama su ženama koje imaju problema s plodnošću prijatelji i rodbina savjetovali da se opuste, prijedlog koji je često izazivao suprotan učinak i koji nisu svi ginekolozi i opstetričari prihvatili kao bitan.

No, istraživanje predstavljeno na skupu američkog društva za reproduktivnu medicinu pokazuje 'da ima nešto u tome'.

Programi za ublažavanje stresa mogu poboljšati stopu začeća i riješiti žene emotivnog pritiska i tereta.

Ravnateljica klinike za plodnost u Bostonu i profesorica na harvardskom medicinskom fakultetu Alice Domar provela je istraživanje u kojem je otkrila da žene koje sudjeluju u programu ublažavanja stresa za vrijeme postupka potpomognute oplodnje imaju 160 posto više šanse zanijeti od onih koje su se sa stresom nosile same.

Koliko stres ima negativan utjecaj?
'Stručnjaci za reproduktivnu medicinu dugo su proučavali koliki negativni učinak može stres imati na nemogućnost začeća', rekla je Domar.

'Studija koju smo proveli pokazala je da programi za ublažavanje stresa mogu poboljšati stopu začeća i uspjeh IVF postupka te, naravno, žene riješiti emotivnog pritiska i tereta u tim nastojanjima', dodala je Domar.

Ona i njezine kolege nasumično su odredile 97 žena i paralelno s postupkom potpomognute oplodnje podvrgle ih programu za ublažavanje stresa. Uspješnost začeća u toj skupini bila je dva i pol puta veća nego u drugima. (HIna)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju