Djeca su maleni tvorci nevolja kojima roditelji ponekad teško stanu na kraj. Uz malo opreza i nekoliko savjeta nezgodne situacije u koje najmlađi upadaju pretvoriti će se u događaje koje ćete, uz osmijeh prepričavati na obiteljskim okupljanjima


Ponekad je teško 24 sata imati širom otvorene oči i paziti što vaši mališani rade. Čim skrenete pogled oni su spremni za stvaranje malih nevolja pa tako odjednom na vašem zidu osvane crtež koji tamo ne bi trebao biti ili se nestašni mališan izgubi na parkiralištu punom automobila.

Što kada dijete i ključevi ostanu u autu?

Situacija je sljedeća: u brzini ste zatvorili vrata automobila i kada ste se okrenuli shavtili ste da je dijete u sjedalici, a ključevi u autu. Ne paničarite, ostanite pored auta i ne ispuštajte dijete iz vida.

Ukoliko vam je pri ruci telefon, nazovite osobu koja ima rezervne ključeve ili službu koja će uz pomoć alata otvoriti auto. Nemojte se udaljavati od automobila najvažnije je da je vaš pogled uprt u mališana. Mašite, slažite smiješna lica i pretvorite događaj u igru. Važno je da se dijete u svakom trenutku osjeća sigurno i da vas vidi. 

Ne udaljavate od automobila.Nnajvažnije je da je vaš pogled uprt u mališana. Mašite, slažite smiješna lica i pretvorite događaj u igru.

Ne krivite sebe zbog ove neopreznosti, pohvalite se što ste reagirali prisebno i riješili situaciju u najkraćem roku. Gubitak ključeva uz žurbu, torbu, nekoliko vrećica i malo dijete se ponekad jednostavno dogodi.

Što kada dio tijela zapne u otvoru?

Dječja igra vođena znatiželjom ponekad može završiti tako da dio tijela zapne u nekom od otvora u kući ili izvan nje. Mališani vole gurati razne predmete te prste, ruke ili noge u otvore u koji oni ne mogu stati. Često se odvaže pa gurnu i glavu u otvor iz kojeg ju ne mogu izvući. U takvim situacijama će vas pozvati u pomoć suzama i povicima.


Ostanite smireni, to pomaže u svakoj nezgodnoj situaciji. U velikom broju slučajeva ono što je ušlo u otvor može izaći van. Pažljivim uputama pomognite dijetetu da se oslobodi klopke, a ukoliko je u pitanju glava pripazite na uši koje znaju stvarati problem. Pokušajte ih priljubiti uz glavu što je više moguće kako bi mališanu olakšali provlačenje. Kada su u pitanju zarobljeni prstići, ruka ili noga poslužite se ledom koji će 'stisnuti' dijelove tijela i olakšati vam izvlačenje.

Ukoliko dio tijela koji je zapeo ne ide van poslužite se uljem, šamponom ili mlijekom za tijelo od kojeg će koža postati skliska, što će vam olakšati da dio tijela izvučete bez ozljeda.

Kada riješite ovaj problem zagrlite dijete i ne podižite glas. Sjednite i razgovarajte, pokažite mu nekoliko mjesta gdje ne smije gurati ruke, noge i glavu i objasnite mu zašto. Kada odraste zajedno ćete se smijati i prepričavati ovaj nezgodni događaj.

Što kada izgubite Rexa?

Dijete ima svoju omiljenu plišanu igračku bez koje ne može zaspati ili otići na put, no što kada se igračka zagubi? najbolji savjet je imati duplikat u ormaru. mališani su jako pametni pa se pobrinite da zamjenski Rex miriše kao pravi i da ima potrgano uho jer u protivnom zamjena neće upaliti.

Pastele sa zida možete očistiti uz pomoć dječjih vlažnih maramica ili kriške kruha, a olovku uz pomoć gumice, praška za pecivo ili paste za zube.

Ukoliko ste krenuli na put, a Rex je ostao zaključan u stanu vrijeme je za igru. Objasnite djetetu da je Rex sam odlučio ostati kod kuće i čuvati njegovu sobu dok ga nema i otrčite na najbližu crpku po novog plišanog prijatelja. predstavite ga kao zamjenu koju je poslao Rex i ispričajte djetetu što će sve njegov aomiljena igračka raditi dok vas nema.

Što s crtežima na zidu?

Mnogi roditelji nevoljko gledaju na umjetnička dijela koja se pojave na zidu dnevne sobe. Bez obzira na to koliko je vaše dijete talentirano radije bi imali čisti, bijeli zid.

Na sreću mame su otkrile sredstva s kojima mala umjetnička dijela možete očistiti sa zida, namještaja i odjeće. Pastele sa zida možete očistiti uz pomoć dječjih vlažnih maramica ili kriške kruha, olovku uz pomoć gumice, praška za pecivo ili paste za zube. Kemijska olovka će nestati s odjeće uz pomoć tekućeg deterdženta, alkohola ili univerzalnog sredstva za odstranjivanje mrlja. Tamni marker trebao bi otići uz pomoć sredstva za uklanjanje mrlja s odjeće, a mrlje od olovke roler odstraniti će mlijeko.  

Što kada dijete mora pipi?

Kada dijete mora piškiti, nema puno vremena za razmišljanje. Bez obzira jeste li u autu na autoputu ili u šetnji gradom piškiti se mora. 

Svaki roditelj se užasava odlaska na javni wc s djetetom, no pomoći će vam ukoliko se oboružate vlažnim maramicama, rezervnom pelenom i strpljenjem. Prije ulaska recite mališanu kako je njegov zadatak da začepi nosić, to će mu zaokupiti pažnju pa neće stvarati dodatne probleme koji će produžiti boravak u wc-u. Ukoliko nema papira spremni ste jer imate maramice, a nedostaje li na vratima kvaka stavite na pod pelenu i na nju odložite torbu. Ne zaboravite obrisati ruke antibakterijskim maramicama kada ste gotovi!

Neugodne situacije koje proživljavate s mališanima dio su djetinjstva i djeca iz njih uče. Vaša je uloga da smireno i ugodnim tonom glasa objasnite prinčevima i princezama da se takve stavri događaju te iz njih izvučete zajedničku pouku!


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju