Vrijeme ljetovanja i odmora se približava. Vaša djeca jedva čekaju krenuti na put. Evo na što pripaziti, kako otkloniti prve znakove prehlade i što izbjegavati na ljetovanju

Putovanje i ljetovanje

U pravilu treba izbjegavati pregrijan auto. Na put je mudro kretati kasno popodne ili rano ujutro. Treba predvidjeti moguće zastoje u prometu i dulje stajanje na suncu (prometne nesreće, trajekti i sl.). Dobro je osigurati dovoljno osvježavajućih napitaka i vode.

Djecu treba voziti na stražnjem sjedalu i koristiti sigurnosne pojaseve ili kvalitetne i sigurne sjedalice napravljene za tu namjenu. Ako se silom prilika dijete u sjedalici mora voziti na prednjem sjedalu, zračni jastuk treba deaktivirati.

Treba izbjegavati direktno izlaganje suncu, posebno dojenčad treba pažljivije zaštititi odjećom, kapicom ili suncobranom.

Ako putujete zrakoplovom djetetu treba nešto više tekućine nego obično pogotovo kod duljih letova. Ako je dijete prehlađeno, korisno je prije leta ukapati nos nazalnim dekongestivom (efedrin ili sl.) kako bi se izbjegla neugoda promjene tlaka zraka u srednjem uhu. Nema donje dobne granice kada se može krenuti na put.

Sunce, voda, more, komarci

Treba izbjegavati direktno izlaganje suncu, posebno dojenčad trebaju biti pažljivije zaštićena odjećom, kapicom ili suncobranom. Unatoč tome, dosta ultravioletnih zraka dopire do kože te je treba dodatno zaštiti kremom za sunčanje s visokim faktorom zaštite (30 i više).

Voda za piće se može koristiti ako je iz vodovoda, ali se ipak preporučuje prokuhavanje prije uporabe. Voda iz bunara ili cisterne (gušterne) ne smije se upotrebljavati niti nakon iskuhavanja.

Tada je dobro koristiti pakiranu vodu za piće (negazirane izvorske vode ili vodu za piće u tetrapaku). Prenosivi filtri za vodu uglavnom su slabe učinkovitosti te se ne preporučuju. Tek skupi (i u pravilu neprenosivi) sistemi za pročišćavanje vode pružaju dobru kakvoću vode za piće.

Isperite sol s kože

Ako se dijete kupa u moru, nakon kupanja treba kožu isprati slatkom vodom kako bi se isprala sol. Ako je more plitko, toplo i mutno, vjerojatno sadrži mnoštvo planktona koji mogu izazvati jaku iritaciju kože. Njih uklanjamo kupanjem u slatkoj vodi uz uporabu sapuna ili šampona.

Komarci su neugodni posjetitelji. Na mjesto uboda može
se staviti nešto želea za tu namjenu i preko toga hladan oblog. Kod jakih reakcija treba dati lijek protiv alergije.

Ipak, najbolje se zaštititi primjenom nekih od repelenata, kreme i tekućine koje svojim mirisom odbijaju insekte, tabletama za aparat protiv komaraca koji se uključi u struju, a na otvorenm prostorima korisne su i spirale ili svijeće protiv komaraca koje polako tinjaju i svojim mirisom tjeraju komarce.

Pročitajte ostale teme iz časopisa Moj vrtić:

Hiperaktivno dijete u obitelji

Što skriva sramežljivost djece?

Uloga bake i djeda u odgoju djece

Stomatologu s tri godine!


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju