U svakoj petoj hrvatskoj obitelji djeca žive samo s jednim roditeljem. A to znači život s manje novca, dodatne poslove, stres, osamljenost. Doznajte kako izgleda život samohranih očeva koji pletu pletenice svojim kćerima i samohranih majki koje igraju nogomet.


Unatoč brojnim problemima i obavezama ovi očevi i majke ne daju se smesti i ne bježe od uloge koju im je život namijenio. Uloge koja je puna teških, ali prije svega lijepih trenutaka.


Zdravko Hečimović samohrani je otac 7-godišnje Klare i 10-godišnjeg Karla.Supruga mu je preminula prije 4 godine. On je postao i tata i mama svojoj djeci.

Nakon što je ostao sam poznanici su pomogli Zdravku pronaći posao od osam ujutro do četiri poslijepodne. Jer to je jedini način da stigne po djecu i poslijepodne posveti njima.


'Ako bi ja stalno plakao, je teska je situacija, ali da sam se ja opustio i da sam zbilja plakao, da oni mene gledaju, oni ne bi bili ovakvi kakvi jesu. Oni su sada nasmijani', otkriva samohrani otac.

Svjesna života s jednim roditeljem je mala Ilijana. Iako ide tek u prvi razred i ona savjesno ispunjava obaveze. Tako najvise pomaze mami. Ona i mama Ksenija žive same.


'Nije bilo nikad nikakvih scena niti pitanja. Mislim da je puno teže roditeljima koji se kasnije rastaju, to onda djeci puno teže padne. Ovako ona je od pocetka samo sa mnom' otkriva Ksenija Gregurić.

Ipak povremeno viđanje s tatom Ilijani je veliko veselje, naviknuta je da njeni roditelji žive odvojeno. Baš kao i Antonio koji je s mamom Sandrom na vrijeme riješio nastalu situaciju, svijestan kako su njegovi roditelji rastavljeni.


Sandra Milošinčić:' Odgovor je otprilike bio kako se tata i ja više nismo voljeli kao muškarac i žena i odlučili smo se razdvojiti. Sad smo prijatelji'.


Ovi samohrani roditelji priznaju kako im je ponekad teško, rado bi pored sebe imali nekog tko im može pomoći.


Svakodnevnu borbu prolazi vise od 190 000 samohranih roditelja u Hrvatskoj. Neki su tako odlucili, a nekima je jednostavno tako sudjeno.


Sonja, Zdravko i Ksenija se ne zale. Kada njihova djeca mirno zaspu, a sve duznosti su odrađene - To je bio dobar dan. I njihova nagrada. Za kukanje, njih troje, ionako nemaju vremena.

Više u magazinu Provjereno

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju