Ljetnim praznicima se bliži kraj, a pripreme za školu su u punom jeku. Povratak će klincima biti lakši ukoliko ih uključite u odabir školskog pribora. Torbe, pernice, ruksaci i vrećice s njihovim omiljenim crtanim likovima olakšat će im prvi školski dan

Povratak u školu je važan trenutak za svakog đaka. Teške školske torbe i ruksaci koje đaci svakodnevno nose moraju biti anatomski oblikovani kako bi zaštitili kralježnicu te raspodijelili teret. Na taj će se način spriječiti nepravilno držanje i slabljenje okolne muskulature kralježnice.

Uzmemo li u obzir da dijete školsku torbu nosi 12 godina, koliko traje osnovno i srednje školovanje, nepravilan odabir može izazvati probleme koji će se nastaviti kasnije kroz život. To su najčešće istegnuće mišića, iskrivljenje pravilnog S-oblika kralježnice ili zaobljavanje ramena.

Zadatak roditelja je odabrati pravilnu školsku torbu, pobrinuti se da ona ne bude preteška, te naučiti školarca da je pravilno nosi.

Kod odabira torbi i ruksaka potrebno je paziti na svaki detalj stoga su ergonomske i anatomske torbe prilagođene obliku dječjeg tijela najbolji odabir.

Na što treba paziti prilikom odabira torbe?

• leđa torbe i ruksaka moraju biti ergonomski oblikovana te podstavljena prozračnim materijalom koji dopušta zraku da nesmetano cirkulira između torbe i leđa te sprečava znojenje

aluminijski stabilizatori zadržat će formu i pod velikim opterećenjima, te rasporediti teret ravnomjerno na vrat, ramena i kralježnicu djeteta

• torba mora imati pojas za vezivanje oko bokova. Tako će težina tereta počivati na zdjelici, a ne na ramenima i kralježnici

naramenice ruksaka moraju biti podesive

• torba mora odgovarati uzrastu i tjelesnim proporcijama djeteta

reflektirajuće trake i elementi na torbi povećavaju uočljivost i sigurnost vašeg školarca u prometu stoga ih mora imati svaka torba

• poželjno je da su torbe otporne na padaline

• školska torba mora biti što lakša kako bi opterećenja za dijete bilo što manje

• potrebno je voditi računa o težini prazne torbe, a ona mora imati i nekoliko pretinaca radi lakšeg pakiranja

• ne štedite na školskoj torbi

Povedite školarca u šoping!

Najbolji način da odaberete torbu koja će zadovoljiti vas i vašeg školarca je da u šoping krenete zajedno. Vi ćete biti sigurni da je torba ergonomski oblikovan ate da ima sve što dobra školska torba mora imati, a vaše će dijete moći odabrati torbu s junakom kojeg voli.

Ukoliko dijete samo odabere torbu možete biti sigurni da će je nositi na pravilan način jer će s njom biti zadovoljan. U protivnom bi se moglo dogoditi da pokuša sakriti vaš odabir nošenjem na jednom ramenu.

Kada ste odabrali torbu vrijeme je za pripreme oko pakiranja i nošenja. Torba bi, sa svim potrebnim stvarima za školu trebala težiti manje od 10 posto, a maksimalno do 15 posto tjelesne težine djeteta. Naučite dijete da najteže knjige pakira u pretinac koji je najbliži leđima, naramenice namjestite tako da donji dio ruksaka završava iznad djetetovog struka i naučite ga da torbu uvijek podiže s obje ruke.

Koliko košta prvašić?

Cijena kompleta udžbenika za prvi razred iznosi 800 kuna, uz to idu obavezan pribor i školska torba. Za najjednostavniji komplet potrebno je izdvojiti oko 995 kuna, on aj nešto skuplji iznosi 1284 kune, a cijena najskupljeg kompleta je 2291 kuna. Uz to dijete treba odjeću i obuću, pa školarac s osnovnom opremom i odjećom roditelja košta oko 2 tisuće kuna.

Zadovoljna i one2play daruju školarce!

Zadovoljna i one2play daruju vam školski pribor izrađen od najkvalitetnijih materijala. Torbe imaju dva velika odjeljka i dva zatvarača koja im olakšavaju pristup te reflektirajuće trake koje povećavaju uočljivost i sigurnost u prometu. Otporne su na padaline, s volumenom od 35 kg. Uz sve to, lagane su kao pero, a na njima su i omiljeni junaci vašeg školarca nepobjedivi Gormiti, neustrašivi Ben10 i čarobne Winxice.

Dobitnik školske torbe Ben 10 je Vladimir Žužić iz Gline, a olovke i drugi pribor će u pernicu s Winx vilama slagati Svjetlana Barkučić iz Osijeka.

Posjetite portal za najmlađe mojamini.tv i uživajte u non-stop zabavi i početak škole dočekajte uz crtiće!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju