Kad se vrati kući iz rodilišta, mlada mama se često obraća za savjet bakama ili iskusnim prijateljicama jer ne zna kako postupiti u određenim situacijama prema svojoj malenoj bebi.

Suvremena medicina odbacila je neke od tih tradicionalnih recepata koji dan-danas opstaju kao uvriježene zablude.

Mlade mame često će čuti kako je "korisno da beba plače da bi joj se razvila pluća", ali je za normalan razvoj pluća sasvim dovoljno obično nesmetano disanje. Ako je beba rođena na vrijeme i bez urođenih mana respiratornog sustava, ona nema nikakvih problema s plućima. Pa ako ne plače, to znači da je s njom sve u redu i da je zadovoljna, a ako plače, nešto joj nije po volji i treba joj pomoći i udovoljiti joj.

Bake, susjede i tetke u godinama tvrde da dijete ne treba uzimati u ruke kad plače da ne bi postalo razmaženo. To nije točno, slobodno mazite bebu i nosite je u naručju.

Beba ne zna govoriti pa s majkom komunicira očima, mimikom i, prije svega, plačem. Kad je suha i sita, ona svojim plačem želi dati do znanja da joj je potrebna bliskost i sigurnost. Za normalan razvoj mališanu je potreban dodir majčinih ruku i zvuk njenog glasa i zato ne treba štedjeti nježnosti iz straha da ćete odgojiti malog tiranina.

Još jedna od raširenih zabluda je da hladne ručice ukazuju na to da je bebi hladno. Hladne ruke i noge pokazuju da beba nema razvijenu termoregulaciju. Ako želite provjeriti je li joj zima, opipajte kožu na potiljku i leđima.

To što dojite bebu ne znači da morate piti mnogo kravljeg mlijeka.

Kravlje mlijeko ne doprinosi pojačanom lučenju majčinog mleka. Naprotiv, pedijatri ne preporučuju mladim mamama piti previše kravljeg mlijeka jer ono može izazvati jaku alergijsku reakciju kod novorođenčeta. Zato je bolje umjesto čistog mlijeka jesti mliječne proizvode. 

Također, veličina grudi majke ne utječe na dojenje i količinu majčinog mlijeka. Ukoliko ima normalnu laktaciju, žena s malim dojkama može sasvim lijepo othraniti čak i blizance.

I, još nešto: dojite bebu koliko god hoćete! Ukoliko se normalno i uravnoteženo hranite i dobivate sve potrebne vitamine i minerale, dugotrajno dojenje neće nanijeti nikakvu štetu vašem zdravlju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju