Gotovo da nema roditelja koji se nisu zapitali kada prvi put odvesti dijete stomatologu. Stručnjaci se slažu - trogodišnje dijete dovoljno je zrelo za posjet i tretman kod stomatologa, no za prvi susret sa zubarom treba ga dobro pripremiti

Trogodišnjak kod stomatologa

Trogodišnje dijete dobro komunicira i sa zanimanjem pristupa novim ljudima i događajima, dobro pamti i istodobno se može usredotočiti na dvije različite stvari, primjerice mirno sjediti barem 15-ak minuta i držati usta otvorenima.

Jedan od važnih koraka u borbi protiv karijesa su dobre prehrambene navike: djecu bi trebalo naviknuti na pet – šest obroka tijekom dana (tri glavna i tri međuobroka) bez grickanja između obroka te, koliko god je moguće, na izbjegavanje hrane i pića sa šećerima

Roditelji trebaju znati da je za većinu djece odlazak stomatologu stresna situacija u kojoj se, uostalom kao i odrasli, znaju ponašati manje zrelo nego što to podrazumjeva njihova dob. To konkretno znači da se trogodišnje dijete ponaša kao dvogodišnje.

Stoga, kako bi prvi odlazak njihova djeteta stomatologu prošao što bezbolnije, roditelji ga trebaju za to pripremiti – objasniti mu kamo ide i što može očekivati. Pitanja trogodišnjaka su konkretna i na njih treba odgovoriti kratko i jasno.

Kako protiv karijera?

Borba protiv karijesa, tog neprijatelja broj jedan zdravih zuba, počinje znatno prije prvog posjeta stomatologu i u njoj je uloga roditelja nezamjenljiva.

Jedan od važnih koraka su dobre prehrambene navike: djecu bi trebalo naviknuti na pet – šest obroka tijekom dana (tri glavna i tri međuobroka) bez grickanja između obroka te, koliko god je moguće, na izbjegavanje hrane i pića sa šećerima.

Dobro bi bilo ograničiti uzimanje slatkiša na samo jedan 'slatki dan' u tjednu, a ako ih se baš nikako ne može izbjeći, trebalo bi uzimati slatkiše sa zamjenskim zaslađivačima.

Higijena zubića

Važnu ulogu u borbi protiv karijesa ima i odgovarajuća higijena usne šupljine. Sa čišćenjem/četkanjem zuba treba započeti čim izbije prvi zub, a redovito četkanje treba stalno prakticirati otkad niknu prvi mliječni kutnjaci.

Budući da mala djeca ne mogu sama dobro čistiti/četkati zube, roditelji im u tome moraju pomagati bar do šeste godine, a nakon toga ih stalno nadzirati i ne prepuštati taj važni posao slučaju.

Četkati, četkati...

Djecu treba naučiti četkanju zuba dva puta na dan – nakon doručka i prije spavanja i to mekanom četkicom s malom glavom i velikom ručkom.

Preporučljivo je staviti manju količinu zubne paste s fluoridima. Za još bolju zaštitu od karijesa preporučuje se upotreba aminfluorid gela.

Kako pravilno komunicirati s malom djecom

Taj se gel jednom u tjednu nanese na suhu četkicu nakon pranja zuba, a potom se zubi četkaju najmanje 2 minute. Nakon toga gel se ispljune, a zubi ne ispiru najmanje 30 minuta.

www.moj-vrtic.com

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju