Danas se samo jedno od desetero djece igra u parku, vrtu ili šumi no rijetko bez nadzora roditelja koji su u strahu. Stručnjaci upozoravaju kako su danas djeca uskraćena za zadovoljstva koja su prije desetak godina bila posve normalna

Penjanje po drveću, igranje u pijesku i slične dječje igre danas su gotovo zaboravljene i to zbog zaštitničkog ponašanja velikog broja roditelja pokazalo je britansko istraživanje provedeno na gotovo tisuću odraslih i petstotinjak djece u dobi od sedam do jedanaest godina.

Više od 40 posto danas odraslih osoba je potvrdilo kako su se u djetinjstvu igrali na otvorenom, te kako bi voljeli da se i njihova djeca mogu igrati bez nadzora

Više od 40 posto danas odraslih osoba je potvrdilo kako su se u djetinjstvu igrali na otvorenom, te kako bi voljeli da se i njihova djeca mogu igrati bez nadzora, no boje se da bi im mogle nauditi nepoznate osobe ili ih udariti auto.

Istraživanje je provela organizacija Natural England, a rezultati su pokazali kako bi čak 81 posto ispitane djece voljelo imati više slobode za vrijeme igre. Zaštitničko ponašanje roditelja djeci uskraćuje neovisnost, obrazovanje i stjecanje iskustava.

U sljedeće tri godine će se provoditi kampanja kojom će se potaknuti posjeti farmama i prirodnim rezervatima te da se počnu baviti vrtlarstvom.

- Briga za sigurnost djece je sama po sebi razumljiva, ali kada djeca ne mogu izaći van i slobodno istraživati svijet prirode, riskiramo odgajanje generacije djece čije će iskustvo definirati isključivo internetske stranice i kompjutorske igrice, rekao je Stephen Moss autor knjige The Bumper Book Of Nature.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju