Počela su toplija vremena, bliži se ljeto i vaše dijete nosi manje odjeće. Ukoliko je u pravoj dobi, ovo je razdoblje idealno za odvikavanje od pelena. A kada su posrijedi djeca, kao i u svemu, važni su strpljivost, dosljednost i upornost

Procijenite je li vaše dijete spremno za odvikavanje

Većina djece je spremna za tutu između 18 i 24 mjeseca, no curice znaju biti spremne ranije od dječaka. Postoji nekoliko parametara prema kojima možete procijeniti je li vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena.

Ako dijete ima redovitu stolicu, oponaša vaše ponašanje u kupaonici, signalizira potrebu, razumije jednostavne upute, ne želi biti u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj sve odbija, hoda i sjedi normalno, pokazuje želju za samostalnošću...po svoj je prilici spremno za odvikavanje

Ako dijete ima redovitu stolicu, oponaša vaše ponašanje u kupaonici, signalizira kada mu se piški ili kaka, razumije jednostavne upute, ne želi biti u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj sve odbija, hoda i sjedi normalno, pokazuje potrebu za samostalnošću...po svoj je prilici spremno za odvikavanje.

Stvorite rutinu

Bez obzira jeste li se odlučili za tutu ili poklopac za tolaet, važno je djetetu stvoriti rutinu. Tuta je dobar izbor, jer je prilagođena djetetovom rastu, no neki roditelji tvrde kako je poklopac za zahod praktičniji, jer se dijete odmah navikava na uobičajenu zahodsku školjku.

Kako dijete lakše kontrolira crijeva, nego mjehur, dobro je početi s velikom nuždom. Posjednite ga na tutu uvijek u isto doba dana – tako postižemo naviku i prihvaćanje tute (ili poklopca) kao rutine.

Izbjegavajte dio dana u kojem se vašem djetetu spava ili period u kojem je razdražljivo ili gladno. Nemojte ga prisiljavati ako se boji. Uzmite pauzu od par dana i pokušajte ponovno.

Na početku dopustite djetetu da tutu smjesti gdje mu je njemu najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će tuta tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite je u kupaonicu.

Budite pozitivni

Nemojte se ljutiti ako vaše dijete radi greške i ponekad napravi 'nered'. Negativna bi reakcija mogla dovesti do opstipacije jer će dijete početi zadržavati stolicu.

Dijete se boji? Objasnite mu proces

Dijete možda odbija sjesti na tutu, jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom tute, različitim nastavcima za WC ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim.

U trgovinama postoji zaista odličan izbor. Ponekad pomaže ako djetetu objasnite gdje sve odlazi, pa mu njegove 'rezultate' pokažite. To će mu pomoći da poveže sjedenje s rezultatom. Nakon toga ispraznite tutu u WC-školjku, dopustite djetetu da se uključi tako da primjerice samo povuče vodu.

Higijena

Odvikavanje od pelena, idealno je vrijeme za nove higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na kahlicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ukoliko dijete obavi nuždu na tuti, dopustite mu za nagradu da dok pere rukice i nekoliko minuta uživa u igranju vodom.

Vrijeme je za nagradu

Kada dijete obavi nuždu na tuti, nagradite ga što je učinilo 'pravu stvar'. Isto vrijedi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.

Motivirajte dijete pomoću donjeg rublja - unaprijed najavite da ćete s njim otići u kupovinu gaćica, kako bi se zaintrigiralo. Dijete će to shvatiti kao nešto sto mu daje samostalnost.

Budite dosljedni

To je zlatno pravilo odgojnih mjera. Ako idete na put, ponesite sa sobom dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu prije izlaska iz kuće.

Uključite druge (baku, tete u vrtiću ili obitelj)

Kada odlučite krenuti s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, tete u vrtiću... Tako će znati što mogu očekivati i što treba učiniti.

Ispitujte

Dijete stalno ispitujte treba li obaviti nuždu. Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet. Pitajte prije jela, poslije jela, prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću. Stalno.

Noćno odvikavanje

Čak i kada je dijete naučeno da po danu koristi tutu, noćno odvikavanje gotovo da je zaseban proces. Djetetov organizam naime još nije dovoljno razvijen kako bi mu tijekom noći odašiljao signale o potrebi za toaletom.

U prvo vrijeme ne dajte mu previše tekućine prije spavanja i naviknite ga na odlazak na tutu želi piškiti tijekom noći. Neki roditelji ostavljaju i tutu pokraj kreveta.

Kada nekoliko noći zaredom noćne pelene ostanu suhe, dijete je vjerojatno spremno i za noćno odvikavanje. Neke statistike govore kako od dnevnog i noćnog odvikavanja prođe period od šest mjeseci. U svakom slučaju, tri do pet suhih noćnih pelena znak su da je vrijeme da mu ih više ne stavljate.

Odvikavanje od pelena kod curica

Za curicu je bitno da se nauči pravilno obrisati. Objasnite joj da treba brisati naprijed prema natrag – ako joj je to jos teško shvatiti, naučite ju da se nakon piškenja tapka papirom dok ne bude suha, a vi joj obrišite guzu kod kakanja.

Uskoro ce biti dovoljno stara da shvati brisanje od naprijed prema natrag. Upale mjehura su česte kod curica koje se navikavaju na tutu.

Ako teško piški, kaže ili signalizira da ju peče, ima bol u trbuhu ili počne mokriti u pelenu nakon što je već savladala tutu, napravite liječničku kontrolu (urinokulturu i bakteriogram).

Mali savjet za kraj

Pokušajte sa starim trikom. Kada dijete stavite na tutu, pustite malo vode u kadi u kupaonici ili umivaoniku - stvarno djeluje!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju