Rođenje djeteta poboljšava rad mozga te priprema ženu za nove izazove s kojima će se susresti na najljepšem životnom zadatku. Tijekom trudnoće razvija se dodatni dio memorije zbog koje žene postaju opreznije i spremne za promjene koje će ih zadesiti


Ženski um se mijenja tijekom trudnoće, a razne hormonalne promijene koje se događaju pri porodu te za vrijeme dojenja pridonose povećanju mentalnog kapaciteta. Neke od tih promjena traju desetljećima i štite majke od degenerativnih bolesti koje se događaju u kasnijem životnom razdoblju.

Studije rađene na životinja pokazale su da ženke koje su na svijet donijele potomke postaju hrabrije te su pet puta brže u pronalasku hrane od ženki koje ih nemaju.

Craig Kinsley, professor sa sveučilišta u Virginiji vjeruje da se isto događa i sa ženama. Trudnice razvijaju takozvani 'baby mozak'. Na kratko vrijeme gube neke funkcije, no mozak se u to vrije modelira i priprema za nove situacije koje ih očekuju.

‘Majčinstvo donosi mnoge korisne stvari, mozak se priprema za nove izazove. Kada situacija postane teška, mozak radi brže no ikada i zato se majke dobro snalaze u kritičnim situacijama’ tvrdi dr. Kinsley.

Istraživanje je pokazalo i da žene koje su zatrudnile nakon 40 imaju četiri puta veće šanse da dožive 100 godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju