Afrička poslovica kaže: 'Potrebno je cijelo selo da se odgoji dijete', Za suvremenu obitelj tu poslovicu bismo mogli promijeniti u: 'Potrebno je cijelo selo kako bi u odgoju djeteta zamijenilo baku i djeda'

Snažne veze

Cijelo selo iz navedene poslovice uključuje proširenu obitelj povezanu snažnim duhovnim, emocionalnim i biološkim vezama.

Kada govorimo o suvremenoj obitelji, o privrženosti, brizi i predanosti koju bake i djedovi pokazuju prema svojim unucima, oni su za dječji emocionalni, mentalni i socijalni razvoj zaista vredniji od 'cijelog sela'.

Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju.

Ljubav na prvi pogled

Istraživanja su pokazala da je emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima.

Emocionalna povezanost baka i djedova prema unučadi počinje s ljubavlju na prvi pogled, a djeci je potrebno nekoliko godina da shvate kako i njihovi roditelji imaju svoje roditelje.

Djeca vole slušati bakine priče iz mladosti i vremenu kad su njihovi roditelji bili djeca. Bez obzira na njihov stupanj izobrazbe, uz čvrste emocionalne veze, djeca rado i spremno uče od baka i djedova.

Gdje roditelji griješe?

Uloga djeda i bake neprocjenjiva je u obiteljima u kojima oba roditelja rade, u obiteljima samohranih i rastavljenih roditelja. No, roditelji griješe ako baki i djedu prepuste vodeću ulogu u odgoju djeteta.

U tom slučaju dijete razvija privrženost prema baki i djedu pa kada iz nekih razloga roditelji moraju preuzeti vodeću ulogu u odgoju djeteta teško će se snaći s djetetom koje se nije poistovjetilo s njima, koje dovoljno ne poznaju i s kojim nemaju čvrste emocionalne veze.

Neki se roditelji žale da bake i djedovi udovoljavaju svakoj djetetovoj želji, popuštaju mu i previše se miješaju u njegov odgoj. Unucima toleriraju sve ono za što su njih kažnjavali. Na primjedbe roditelja odgovaraju da unucima žele pružiti sve ono što je njima u životu bilo uskraćeno.

Sukob generacija

U sukobu mlađe i starije generacije, naravno, stradaju djeca koja moraju testirati granice svakog člana obitelji (jer one nisu jasno postavljene).

Ako nemaju jasne smjernice u odgoju, djeca postaju nesigurna, nervozna, zahtjevna i manipulativna što ometa njihovu psihosocijalnu prilagodbu.

Rješenje takve situacije je u fizičkom razdvajanju, a ako to nije moguće, potrebno je postići dogovor svih članova obitelji uz prihvaćanje činjenice da glavnu ulogu u odgoju djeteta trebaju imati roditelji.

Odmor od djece

Dok roditelji rade, bake i djedovi trebaju donositi odluke usklađene s roditeljskim odlukama i stavovima, a ne čekati da roditelji po povratku s posla razrješavaju sukobe.

Roditelji bi također trebali voditi računa o tome da se bake i djedovi ponekad moraju odmoriti od djece, osobito ako žive pod istim krovom.

Nije dobro forsirati odnos između unučadi i baka i djedova već djetetu treba dati priliku da razgovara ili piše baki i djedu, ohrabriti ga da ostane u kontaktu s njima zato što to želi, a ne zato što to mora.

Sve što vas zanima o odgoju djece potražite na www.moj-vrtic.com.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju