Djeca koja su prilikom vožnje u kolicima okrenuta licem od roditelja mogla bi imate poteškoće u govoru i dugotrajne emocionalne probleme. Stoga prilikom kupnje kolica neka vas ne privlači samo njihov dizajn, nego i položaj sjedalice koji će omogućiti da vas vaše dijete vidi.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su kako djeca koja licem nisu okrenuta osobi koja ih gura, a najčešće je to roditelj, ne raspolažu velikim vokabularom, manje sudjeluju u interaktivnim igrama i manje se smiju.

Istraživanje je provedeno na 2 tisuće roditelja, polovica njih gurala je kolica u položaju kojim su s djetetom bili okrenuti licem u lice. Dokazano je kako su otkucaji srca njihove djece bili smireniji, a time bi djeca opuštenije i sigurnije utonula u san.

Dok je kod druge polovice testirane djece kojih je položaj u kolicima bio okrenut od roditelja bila sasvim drugačija situacija, nervoza i plač bili su učestali, a samo jedno od tisuću djece se smijalo.

'Do sada smo vjerovali kako dijete okrenuto od roditelja, na bolji način može upoznavati svijet i to je istina. No ipak se pokazalo kako je manje stresno kada se svijet upoznaje uz pomoć roditelja', izjavila je voditeljica istraživanja dr.Suzzane Zeedyk.

U razdoblju kada dječji mozak upija brojne informacije izuzetno je važno da dijete nije samo u tome, nego da komunicira s roditeljem, inače bi posljedice iz tog perioda mogle biti negativne. Važno je napomenuti kako diječji mozak do druge godine ima tri puta veću mogućnost upijanja informacija, negoli u ijednom drugom životnom razdoblju.

No s obzirom da je većina, čak 89 posto djece do sada, vožnju u kolicima provela na kako tvrde krivi način, situacija ipak nije alarmantna. Jer vrijeme koje du djeca prije provedila u kolicima bilo je minimalno pogotovo do djetetove druge godine.

Dr.Zeedyk naglašava kako bi spomenute posljedice mogle biti alarmantne u današnje vrijeme kada roditelji ne provode dovoljno vremena s djetetom i kada je komunikacija svedena na miminum. Stoga i vreijeme vožnje djeteta u kolicima treba iskoristiti maksimalno kvalitetno.

Zato prilikom kupnje kolica posebnu pažnju obratite na položaj sjedalice, omogućite djetetu da bude sigurnije jer pogled na svijet bit će mu mnogo ljepši ako ste i vi u njegovom vidokrugu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju