Nova studija pokazala je da gotovo svako deseto dijete u SAD-u koje igra video-igrice pokazuje klasične znakove ovisnosti, laže o svojoj navici, ne može ju kontrolirati pa čak i krade kako bi nabavilo nove igre

Studija dr. Douglasa Gentilea, profesora psihologije sa Sveučilišta Iowa, objavljena je u časopisu Psychological Science.

'Studiju smo proveli kako bismo otkrili jesu li video-igrice problem koji zaslužuje veću pozornost', rekao je Gentile.

'Možemo zaključiti da je doista tako te da svaki deseti mladi igrač ima probleme uzrokovane pretjeranim igranjem video-igrica.'

Ovisnici o igricama češće su dječaci, koji uz igrice provode gotovo 16,5 sati na tjedan.

Znanstvenici su se u izradi studije koristili podacima iz ankete u koju je bilo uključeno gotovo 1200 djece u dobio od 8 do 18 godina iz cijelog SAD-a.

Anketa je pokazala da gotovo 88 posto djece u SAD-u povremeno igra video-igrice te da prosječno dijete uz njih provede oko 13 sati na tjedan.

To znači, upozorava Gentile, da više od tri milijuna djece u SAD-u vjerojatno treba pomoć.

Ovisnici o igricama češće su dječaci, koji uz igrice provode gotovo 16,5 sati na tjedan, dok im djevojčice posvećuju nešto više od 9 sati na tjedan.

Igrači koji pokazuju znakove ovisnosti, odnosno 8,5 posto ispitanih, uz video-igrice provode 3,5 sata na dan.

Posljedice pretjeranog igranja mogu biti smanjena pažnja u školi, slabije ocjene, ali i zdravstveni problemi. Patološki igrači obično imaju konzolu u sobi i izloženi su dvostruko većoj opasnosti od poremećaja pažnje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju