Na današnji dan 1900. godine rođena je Margaret Mitchell, američka novinarka i spisateljica najpoznatija po romanu "Prohujalo s vihorom", poznatim i pod imenom "Zameo ih vjetar", a po kojem je snimljen i istoimeni filmski klasik.

Za roman nadahnut američkim građanskim ratom Mitchell je dobila i Pulitzerovu nagradu, a u nastavku pročitajte zanimljivosti vezane za klasik objavljen 1936. godine.

1. Margaret Mitchell knjigu je napisala iz dosade

Dosada je navela 25-godišnju Margaret da se baci na pisanje romana od 63 poglavlja. U svibnju 1926. godine ona je, naime, napustila posao u časopisu Atlanta Journal kako bi se kod kuće opravljala od ozljede gležnja. Njezin suprug donosio joj je gomilu knjiga iz knjižnice, a onda joj je jedan dan rekao da bi umjesto da čita na tisuće knjiga mogla napisati svoju, a kako bi je dodatno potaknuo, na poklon joj je donio pisaći stroj. I tako je počeo rad na romanu čija se radnja događa u vrijeme građanskog rata.

2. Gotovo nitko nije znao da piše knjigu

Iako je od početka pisanja do izlaska knjige prošlo čitavo desetljeće, gotovo nitko nije znao da ju Mitchell piše. Postoji priča da je otišla toliko daleko u skrivanju činjenice da piše knjigu da je prilikom jednog nenajavljenog dolaska gostiju bacila tepih preko stranica koje su bile razasute po njezinoj dnevnoj sobi.

3. Nije imala namjeru objaviti knjigu

Iako je rad na knjizi trajao 10 godina, Mitchell zapravo nije imala namjeru objaviti je. Kada je jedna njezina poznanica čula da Mitchell razmišlja o pisanju knjige (iako je zapravo već bila napisana), rekla joj je: "Zamisli, ti da napišeš knjigu." Bijesna Mitchell idući je dan masovni rukopis odnijela u izdavačku kuću. Nakon toga još se jednom predomislila i poslala telegram u kojem je napisala: "Predomislila sam se. Pošaljite mi rukopis natrag." Srećom, knjiga je na kraju izdana i postala je klasik.

4. Glavna junakinja zvala se Pansy

Iako glavnu junakinju znate kao Scarlett, godinama je njezino ime bilo Pansy. Međutim, izdavač je tražio promjenu imena.

Možemo je zvati i Smeće O'Hara što se mene tiče. Samo želim završiti ovu prokletu stvar, napisala je spisateljica svom prijatelju i uredniku.

5. Ni Mitchell ne zna što se dogodilo sa Scarlett i Rhettom

Dvosmisleni kraj, bez stvarnog završetka, Mitchell je ostavila čak i u svojoj glavi.

Što se mene tiče, Rhett je možda pronašao nekog manje teškog, rekla je za magazin Yank 1945. godine.

6. Novela je imala svoje "klevetnike"

Iako su knjiga i film danas klasici, nisu svi bili obožavatelji romana kada je objavljen, a to uključuje i kritičare. Ralph Thompson, koji je recenzirao knjigu za New York Times, nije bio nimalo impresioniran.

Čini mi se da bi knjiga bila mnogo bolja da je bila skraćena na recimo 500 stranica, napisao je između ostalog, ali na kraju je priznao kako je bilo koji prvi roman s više od 1000 stranica postignuće - i zbog istraživanja koje je njegovo pisanje uključivalo i zbog samog pisanja.

7. Rekord s filmskim pravima

Kada je filmski mogul David O. Selznick kupio prava za film za 50.000 dolara 1936. godine, to su bila najplaćenija prava za neku knjigu. Mitchell je odbila sudjelovati u produkciji filma iako je rekla da joj se svidio, osim nekoliko detalja, naprimjer Tare koja je "bila prevelika".

8. Nevjerojatni uspjeh knjige i filma

Unatoč pokojoj kritici, knjiga Margaret Mitchell bila je pravi fenomen, a jednak uspjeh postigao je i Oscarom nagrađeni film iz 1939. godine. Više od milijun ljudi stiglo je u Atlantu samo kako bi bilo dio svečane atmosfere na dan premijere. Guverner Georgije dan premijere proglasio je državnim praznikom, a gradonačelnik Atlante organizirao je tri dana povorki i zabava.

9. Tragična smrt spisateljice 10 godina nakon premijere filma

Margaret Mitchell poginula je 1949., deset godina nakon filmske premijere. Na putu prema kinu, dok je prelazila cestu, udario ju je jureći automobil. Nesreća se dogodila 11. kolovoza, a pet dana kasnije slavna spisateljica preminula je u dobi od 48 godina.

10. Citati za pamćenje

Na listi najboljih filmskih citata svih vremena Američkog filmskog instituta našlo se i njih nekoliko iz filma "Prohujalo s vihorom", a vjerujemo da su vam ova dva itekako poznata.

To su "Iskreno, draga, nije me briga" i "Nakon svega, sutra je novi dan" - rečenice koje su izgovorili Rhett Butler, kojeg u filmu igra Clark Gable, i Scarlett O'Hara, koju je odglumila Vivien Leigh.

Pročitajte i 10 drama iza filma "Zameo ih vjetar" kojih se ni Scarlett ne bi htjela prisjećati

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju