Marija Petrić Mikloušić prva je pilotkinja balona u Hrvatskoj i regiji i zasad jedina Hrvatica s dozvolom za samostalno letenje balonom na vrući zrak. Uz to je i prva žena koja je preletjela Olimp u Grčkoj i prva pilotkinja u letu balonom na solarni pogon

Iza Marije Petrić-Mikloušić više je od tisuću sati letova balonom. Njezin suprug prenio joj je ljubav prema balonima, a taj sport za nju je postao život u kojem već godinama beskrajno uživa zajedno sa svojom obitelji.

Danas mlade cure s bebama dolaze na natjecanja i to je zapravo ljepota, jer daje ti mogućnost da si cijelo vrijeme sa svojom obitelji, rekla je Marija Petrić-Mikloušić u prilogu emisije IN Magazin.

Marija je ušla u povijest kao prva pilotkinja balona na vrući zrak koji se uzdignuo u nebo uz pomoć sunčeve energije. Taj let dogodio se na području White Sands pustinje u Novom Meksiku.

Nakon što je balonašica Marija položila za pilota, sada već gotovo 20 godina živi u oblacima. Na brojnim natjecanjima nerijetko je jedina žena. Iako balonaštvo nije ženski sport, za njega je u Hrvatskoj zainteresirano više cura nego vani, kaže Marija.

U svijetu je postotak žena između 5 i 10 posto u odnosu na sve pilote. Kod nas u Hrvatskoj puno je više cura zainteresirano za balonaštvo i sada školujem dvije.

Iako je Marija uspješno svladala vještinu plovidbe po vjetru, postati pilotom balona pravi je izazov.

Treba imati jako puno strpljenja jer balon je jako osjetljiv u nekim vremenskim uvjetima. Čim je loše vrijeme, mi ne možemo letjeti, što znači da se ne možemo ni školovati, odnosno obučavati ljude. Treba dosta iskustva da čovjek postane siguran u sebe da će uspjeti sletjeti na malom prostoru i svaki put na različitom prostoru, priča.

Pred njom su razni izazovi i adrenalin tijekom leta balonom zbog nepredviđenih vremenskih uvjeta. Iako je prošla obuku i ima iskustva, Marija se susrela s opasnim situacijama koje se inače pokušavaju svesti na najmanju moguću mjeru jer ishod može biti fatalan.

Ja sam ove godine u Poljskoj sletjela s 50 km/h, što nije normalno. Letjeli smo u kiši, a u takvim se uvjetima ne leti. Međutim, vjerojatno kao i u svim drugim sportovima, gura se do krajnjih granica, rekla je Marija za IN Magazin.

Marija je tako ušla u povijest kao prva pilotkinja balona na vrući zrak koji se uzdignuo u nebo uz pomoć Sunčeve energije. Taj let dogodio se na području pustinje White Sands u Novom Meksiku.

To je bilo u suradnji sa Sveučilištem iz El Pasa. Oni su osigurali dozvolu u Missile Rangeu, to je vojna zona gdje je bijeli pijesak koji sam zapravo željela oduvijek vidjeti, otkriva.

To nije jedini njezin pionirski pothvat. Prva je žena koja je balonom preletjela Olimp u Grčkoj te je sudjelovala u obaranju rekorda broja balona koji su preletjeli La Manche. Predah od adrenalinskog sporta uzima tijekom zimskih mjeseci kada uživa u umjetnosti. Po zanimanju dizajnerica, motivima balona ukrašava brojne predmete.

Napravila sam jednu seriju pregača za pilote, nekakve podloške, rukavice. Kod nas u Hrvatskoj nema ničega s balonima, vani se to nađe, pa to iskoristim za prijatelje kad idem na putovanja vani pa im ponesem nešto iz Hrvatske, a da je s balonom.

Marija je dokaz kako žene mogu jednako konkurirati u bilo kojem sportu muškarcima, a svoje znanje i iskustvo i dalje će prenositi i na mlade entuzijaste.

Više o pilotkinji balona pogledajte u prilogu emIsije IN Magazin.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju