Ljeto je daleko iza nas, a sada je krajnje vrijeme da, ako već niste, pomognete svojoj kosi, koja je tijekom toplijih mjeseci bila prva na udaru sunca i soli, a sada vjetra i hladnog vremena.

Galerija L'Occitane SOS maska za sjaj kose obogaćena s 5 esencijalnih ulja, ekstraktom limuna i šećerne trske, 96,40 kn +0 Avon Care maska za kosu s avokadom, 27,90 kn

Srećom, postoji brzinsko rješenje koje može drastično popraviti stanje naših vlasi, a krije se u maskama za kosu. Ne samo da će kvalitetna maska učiniti čuda za strukturu kose, nego mnoge od njih i predivno mirišu. I ono što je najbolje – sve to mogu nam pružiti unutar naša četiri zida, baš onda kada nam to najviše odgovara s obzirom na sve obveze.

Što su uopće maske za kosu?

Kada govorimo maskama za kosu, čije nam korištenje redovito savjetuju gotovo prilikom svakog posjeta frizerskom salonu, govorimo o preparatima čiji su glavni sastojci ulja, maslaci i drugi njegujući sastojci. Upravo oni omogućuju dublju i učinkovitiju njegu jer se duže upijaju u samu vlas kose nego što to čini običan šampon ili regenerator.

Maske štite našu kosu od vanjskih utjecaja stvarajući na svakoj vlasi zaštitni sloj te je ujedno čineći sjajnijom, mekšom i podatnijom.

Još je jedna njihova prednost to što na tržištu postoje maske koje su namijenjene točno određenom tipu kose. Primjerice, maske za izrazito suhu i obojenu kosu obično u sebi sadrže ulje argana ili kokosa, med ili propolis, dok je avokadovo ulje najbolji sastojak za kovrčavu kosu.

Kako koristiti masku za kosu?

Korištenje maske za kosu vrlo je jednostavno uklopiti u svoju uobičajenu rutinu njege kose, naročito zato što taj put nećete morati koristiti i regenerator te čekati na njegovo ispiranje.

Savjetuje se da masku koristite ovim redoslijedom:

1. Šamponirajte kosu i isperite je.

2. Na cijelu površinu kose nanesite masku. Koristite li kupovnu masku, slijedite upute. Naime, neke od njih se preporučuje staviti samo na vrhove, a druge na čitavu površinu kose, od korijena do vrhova.

Maske štite našu kosu od vanjskih utjecaja, stvarajući na svakoj vlasi zaštitni sloj, te je ujedno čineći sjajnijom, mekšom i podatnijom.

3. Pustite masku da se dobro upije. Na kupovnim maskama dobit ćete i upute o vremenu, odnosno koliko dugo masku trebate ostaviti na kosi.

4. Po isteku vremena detaljno isperite masku, pazeći pritom da temperatura vode nije previsoka kako ne biste oštetili vlasi.

5. Osušite kosu ručnikom i stilizirajte je onako kako i inače radite.

Koliko ih često treba koristiti?

Redovitost korištenja hranjive maske ovisi, prije svega, o inicijalnom stanju kose. Ako je kosa uistinu jako suha i oštećena, preporučuje se posegnuti za njome jednom tjedno. Kada je, pak, riječ o preventivnoj njezi, dovoljno je jednom mjesečno.

No važno je i znati zašto je kosa uopće dovedena u stanje izrazite suhoće. Dakako, sol, klor, sunčeve zrake i bojenje čine svoje, no najčešći je razlog suhe i ispucale kose duboka dehidracija.

Neki od uzročnika već su ranije navedeni, no tome također pridonose i korištenje pegle za kosu, sušila, život u vjetrovitim krajevima, onečišćenje zraka, stres i nedovoljna količina tekućine unesene u tijelo.

Dodatni savjet: Želite li da vaša kosa izgleda sjajno, zdravo i mekano te da vam nanošenje maske bude samo prevencija, hranite tijelo i iznutra. Za poticanje zdravog rasta kose i njezinih korijena preporučuje se redovita konzumacija vitamina D, C, A, B1, B6 i B12 te ispijanje dovoljnih količina obične vode.

U našoj galeriji pogledajte pet odličnih maski za kosu uz koje će vlasi biti nježne, mekane i podatne, a u nastavku pročitajte kako djeluju:

1. Loccitane SOS maska za sjaj kose

Ova maska potiče prirodni sjaj i mekoću kose, raspetljava je i njeguje te pomaže pri zaglađivanju suhe i umorne kose. Masku trebate nanijeti duljinom kose i na njezine vrhove, ostaviti da djeluje pet minuta, a onda dobro isprati. Primjenjuje se jednom do dvaput tjedno.

L'Occitane SOS maska za sjaj kose obogaćena s 5 esencijalnih ulja, ekstraktom limuna i šećerne trske, 96,40 kn L'Occitane SOS maska za sjaj kose obogaćena s 5 esencijalnih ulja, ekstraktom limuna i šećerne trske, 96,40 kn (Foto: Zadovoljna.hr)

2. Avon Care maska za kosu s avokadom

Ova maska za kosu s avokadom suhoj i oštećenoj kosi pruža osjećaj mekoće. Osim toga, zaglađuje je i hidrira od korijena do vrhova.

Avon Care maska za kosu s avokadom, 27,90 kn Avon Care maska za kosu s avokadom, 27,90 kn (Foto: Zadovoljna.hr)

3. Balea Professional Oil Repair Intensive profesionalna maska za kosu

Ova intenzivno njegujuća maska popravlja kosu sklonu lomljenju i daje joj mekoću. Sadrži keratin i arganovo ulje i idealan je odabir za izmorenu kosu koju će popraviti od korijena pa sve do vrhova.

4. Sol de Janeiro Triple Brazilian Butter Hair Repair Treatment

Ova maska suhoj i oštećenoj kosi pruža potrebnu i intenzivnu njegu. To čini bez dodavanja težine. Kosi pak daje snagu, sjaj i gipkost. Nanosi se na mokru kosu od korijena do vrhova i ostavlja da djeluje 10 minuta ili duže.

5. Leonor Greyl maska za dubinsko obnavljanje za vrlo oštećenu kosu

Ovaj hranjivi nektar namijenjen je svim vrstama vrlo oštećene kose koju dubinski hidrira i regenerira. Pruža trenutnu i dugotrajnu mekoću, a kosa se sjaji i lakše ju je oblikovati. Nanosi se cijelom dužinom vlažne kose i ostavlja da djeluje dvije do pet minuta.

Ako ga koristite kao tjednu intenzivnu kuru, ostavite ga da djeluje 20 minuta na suhoj kosi prije šamponiranja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju