Ljetni mjeseci nerijetko ostavljaju trag na našem tijelu, no ne samo u vidu preplanule puti nego i oštećene kose koja je, ako nismo pazili na nju, bila prva na udaru sunca i soli.

Galerija

No postoji brzinsko rješenje koje može drastično popraviti stanje naših vlasi, a krije se u maskama za kosu. Ne samo da će kvalitetna maska učiniti čuda za strukturu kose nego mnoge od njih i predivno mirišu. I ono što je najbolje – sve to mogu nam pružiti unutar naša četiri zida, baš onda kada nam to najviše odgovara s obzirom na sve obveze.

Što su uopće maske za kosu?

Kada govorimo maskama za kosu, čije nam korištenje redovito savjetuju gotovo prilikom svakog posjeta frizerskom salonu, govorimo o preparatima čiji su glavni sastojci ulja, maslaci i drugi njegujući sastojci. Upravo oni omogućuju dublju i učinkovitiju njegu jer se duže upijaju u samu vlas kose nego što to čini običan šampon ili regenerator.

Maske štite našu kosu od vanjskih utjecaja stvarajući na svakoj vlasi zaštitni sloj te je ujedno čineći sjajnijom, mekšom i podatnijom.

Još je jedna njihova prednost to što na tržištu postoje maske koje su namijenjene točno određenom tipu kose. Primjerice, maske za izrazito suhu i obojenu kosu obično u sebi sadrže ulje argana ili kokosa, med ili propolis, dok je avokadovo ulje najbolji sastojak za kovrčavu kosu.

Kako koristiti masku za kosu?

Korištenje maske za kosu vrlo je jednostavno uklopiti u svoju uobičajenu rutinu njege kose, naročito zato što taj put nećete morati koristiti i regenerator te čekati na njegovo ispiranje.
Savjetuje se da masku koristite ovim redoslijedom:

1. Šamponirajte kosu i isperite je.

2. Na cijelu površinu kose nanesite masku. Koristite li kupovnu masku, slijedite upute. Naime, neke od njih se preporučuje staviti samo na vrhove, a druge na čitavu površinu kose od korijena do vrhova.

Maske štite našu kosu od vanjskih utjecaja, stvarajući na svakoj vlasi zaštitni sloj, te je ujedno čineći sjajnijom, mekšom i podatnijom.

3. Pričekajte barem desetak minuta kako bi se maska uistinu dobro upila. No ako masku koristite prvi put nakon mnogo vremena te je kosa uistinu dehidrirana, ostavite je 20 minuta.

4. Po isteku vremena detaljno isperite masku, pazeći pritom da temperatura vode nije previsoka kako ne biste oštetili vlasi.

5. Osušite kosu ručnikom i stilizirajte je onako kako i inače radite.

 Koliko ih često treba koristiti?

Redovitost korištenja hranjive maske ovisi, prije svega, o inicijalnom stanju kose. Ako je kosa uistinu jako suha i oštećena, što je nakon ljetnih radosti česta pojava, preporučuje se posegnuti za njome jednom tjedno. Kada je, pak, riječ o preventivnoj njezi, dovoljno je jednom mjesečno.

No važno je i znati zašto je kosa uopće dovedena u stanje izrazite suhoće. Dakako, sol, klor, sunčeve zrake i bojenje učinili su svoje, no najčešći je razlog suhe i ispucale kose duboka dehidracija.

Neki od uzročnika već su ranije navedeni, no tome također pridonose i korištenje pegle za kosu, sušila, život u vjetrovitim krajevima, onečišćenje zraka, stres i nedovoljna količina tekućine unesene u tijelo.

Dodatni savjet: Želite li da vaša kosa izgleda sjajno, zdravo i mekano te da vam nanošenje maske bude samo prevencija, hranite tijelo i iznutra. Za poticanje zdravog rasta kose i njezinih korijena preporučuje se redovita konzumacija vitamina D, C, A, B1, B6 i B12 te ispijanje dovoljnih količina obične vode.

U našoj galeriji pogledajte pet odličnih maski za kosu uz koje će vlasti biti nježne, mekane i podatne.