Početkom 90-tih godina masti su se našle na udaru brojnih koji su ih okarakterizirali kao najveće neprijatelje zdravlja. No s vremenom je postalo jasno kao dan da nije bitno koliku količinu masnoća jedemo, nego koje vrste masnoća. Loše masti povećavaju razinu kolesterola i rizika od određenih bolesti, dok dobre masti štite srce i podupiru cjelokupno zdravlje. Da vaše tijelo čezne za mastima otkriva 5 znakova

1. Čest osjećaj gladi
Osjećaj gladi nakon što pojedete obilan obrok, ali bez masnoća jedan je od pokazatelja kako tijelo žudi upravo za njima. Naime naš organizam ugljikohidrate vrlo brzo apsorbira, dok je za masnoće potreban duži period razgradnje. Masnoće se zadržavaju duže u probavnom sustavu od mnogih drugih hranjivih tvari, a mononezasićene masne kiseline mogu pomoći pri stabiliziranju razine šećera u krvi što stvara osjećaj sitosti.

2. Suha beživotna koža
Poznato je kako je masna hrana uzročnik brojnih loših stanja kože, no nedostatak zdravih masti u prehrani rezultira jednako nepogodnim stanjima za kožu. Naše tijelo ne može proizvesti lipide prirodnim putem, tako da njihovu proizvodnju potiče unos omega 3 masnih kiselina čijim dodavanjem u prehranu podupiremo sloj u koži koji čuva vlagu i sprječava iritacije na koži.

Osim što učvršćuju kožu, omega-3 masne kiseline mogu poboljšati kronična stanja poput crvenila lica i atopičnog dermatitisa. Ribe poput lososa i bakalara obiluju i vitaminom D, a osim ribe izvori zdravih masti su jaja, sjeme lana, laneno ulje i orašasti plodovi.

Suha i beživotna koža čest je pokazatelj kako tijelu nedostaje masnoća, omega-3- masne kiseline podupiru sloj u koži koji čuva vlagu i sprječava iritacije na koži

3. Neredovit menstrualni ciklus
Unos masnoća je važan faktor kod PMS-a. Istraživanja su pokazala kako su masnoće povezane s razinama prostaglandia i estrogena u plazmi. Ako se smanji unos dobrih masti menstrualni ciklus može se poremetiti. Konopljino ulje sadrži optimalan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina i mnogo vitamina E, koji je moćan antioksidans, ono ublažava predmenstrualne tegobe i sprječava osteoporozu jer usmjerava kalcij u kosti.

4. Nedostatak koncentracije
Nedostatak nezasićenih masnih kiselina u prehrani dovodi do promjena neurona uključenih u procese mišljenja i pamćenja. Stoga ukoliko vam opada koncentracija i slabo pamtite vrijeme je da u prehranu uvrstite masti. Među namirnicama koje sadrže one zdrave u poboljšanju mentalnih sposobnosti vrlo učinkovit je orah.

U Velikoj Britaniji je provedeno istraživanje na 64 studenta u kojemu je tražena veza između konzumacije oraha i poboljšanih mentalnih sposobnosti. Ispitanici koji su jeli orahe imali su bolje sposobnosti verbalnog zaključivanja. Samo 30 grama oraha dnevno zadovoljit će sve potrebe organizma za zdravim mastima.

5. Nedostatak kondicije
Ako vježbate redovito, a brže nego inače gubite snagu za nastavak treninga, uzrok tomu bi mogao biti u ishrani kojoj nedostaje masti. Tijekom vježbe, tijelo sagorijeva ugljikohidrate iz prehrane, a zatim se oslanja na kalorije iz masnoća, ukoliko ih u tijelu nema dovoljno dolazi do manjka energije i iscrpljenosti. 

Konjugirana linolna kiselina je višestruko nezasićena masnoća prisutna u crvenom mesu i mlijeku. Može smanjiti postotak masti u tijelu i istovremeno povećati mišićnu masu. Konzumiranje dobrih masti zajedno s učinkovitim programom vježbanja može povećati mišićnu masu što je bitno zbog boljeg rada metabolizma.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju