Ako ste tijekom blagdana nakupili koji kilogram viška i razmišljate o detoksikaciji organizma ili ste odlučili da ćete promijeniti prehranu i početi jesti zdravo – upoznajte ste s dijetom klinike Mayo.

Žao nam je, dijeta Mayo ne uključuje majonezu i francusku salatu, ali stručnjaci kažu da je najbolja i najsigurnija dijeta koju su nutricionisti složili u prošloj godini, pa u nastavku pročitajte koje su njezine prednosti te što bismo trebali jesti, a što izbjegavati.

Dijetu su razvili stručnjaci iz klinike Mayo u SAD-u, jednog od najboljih kliničkih sustava na svijetu koji okuplja najveće profesionalce iz tog područja. Dijeta Mayo zapravo je individualni program prehrane koji vas doslovno tjera da promijenite loše životne navike.

Osim pomno složenog jelovnika, korisnicima ove dijete osigurani su sastanci s liječnicima koji im pomažu ako zapnu ili posustanu. Također, tu su i drugi alati, poput aplikacije koja pomaže u jačanju zdravih navika i virtualnih osobnih trenera.

Ipak, za sve one koji si ne mogu priuštiti ovakav program stručnjaci su objavili glavne karakteristike dijete, koje svatko od nas može slijediti.

Dijeta Mayo ima dvije faze:

1. Izgubi! U prva dva tjedna, koja su malo intenzivnija, treba naučiti kako gubiti kilograme. U ovoj fazi izgubit ćete od 2,7 do 4,5 kilograma.

2. Živi! Nakon toga treba početi živjeti po pravilima koje smo naučili, a da pritom nemamo osjećaj da smo na dijeti.

Prva faza naziva se faza od 15 navika. Trebate izbaciti pet loših navika, uvesti pet dobrih navika i stvoriti pet bonus navika za optimizaciju rezultata.

Pet navika koje bismo trebali izbaciti:

  1. Izbaciti sav dodatni šećer.
  2. Prestati grickati – sve osim svježeg voća ili povrća.
  3. Naučiti da ne mora svaki ručak sadržavati meso.
  4. Dok gledamo TV, ne smijemo jesti. 
  5. Jedite samo hranu koju ste vi pripremili, odnosno nemojte jesti u restoranima i naručivati hranu. 

Pet navika koje bismo trebali uvesti:

  1. Jesti zdrav doručak. Stručnjaci smatraju da u današnje vrijeme svatko od nas treba znati što je zdrav doručak.
  2. Konzumirajte najmanje četiri porcije voća dnevno, prema klinici Mayo, mjera porcije voća je teniska loptica.
  3. Konzumirajte samo zdrave masti, poput maslinova ulja.
  4. Hodajte ili vježbajte barem 30 minuta dnevno.
  5. Smanjite prerađenu hranu. Grickajte prirodno, primjerice, mrkvu uz seriju. Zvuči pomalo suludo, ali uistinu je korisno.

Dodatne navike koje bismo mogli usvojiti ovise o nama. Netko će više pažnje usmjeriti na prehranu, a netko na vježbanje. Neko će unijeti nekoliko kalorija više, ali će hodati ili vježbati 60, a ne 30 minuta. Dodatnih pet navika odredite sami prema svojim preferencijama.

Mršavljenje Pet mitova o mršavljenju od kojih se zapravo debljamo

Dijeta klinike Mayo vjeruje u matematiku, pa broji kalorije. U drugoj fazi trebamo paziti da potrošimo više nego što smo unijeli, ali možemo imati povremene prekide. U prvoj fazi trebamo smanjiti dnevni unos kalorija za 500 do 1000. Zato je važno znati koliko smo kalorija unosili prije nego što smo odlučili prakticirati dijetu Mayo.

Dijeta Mayo: Što jesti?

  • Voće i povrće
  • Cjelovite žitarice (zobene pahuljice, kruh od cjelovitih žitarica, tjestenina, smeđa ili divlja riža)
  • Bjelančevine (tuna i druga riba, grah, meso peradi, bjelanjci, tofu)
  • Nemasni mliječni proizvodi i grčki jogurt
  • Maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi

Smoothie 10 pravila svih dijeta koje donose rezultate

Salata s grilanom puretinom Pomažu u mršavljenju: Namirnice koje uvijek možete jesti prije spavanja

Dijeta Mayo: Što je zabranjeno?

Slatkiši! Dijeta prihvaća povremena odstupanja, ali slatkiši i svaki oblik dodatnog šećera strogo je zabranjen. Tek u drugoj fazi dijeta dopušta sitna odstupanja, pa možete dva puta tjedno nepce počastiti s laganim cheesecakeom.

Uz slatkiše, dijeta zabranjuje i alkohol, osim bijelog vina, s kojim se možete počastiti u drugoj fazi. Drugu hranu i piće dijeta ne zabranjuje, ali ograničava.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju