Umiljate, okretne, inteligentne i radoznale – tako bi se u nekoliko riječi mogle opisati koze, jedna od najstarijih pripitomljenih pasmina životinja na svijetu koja je od davnina služila čovjeku.

I dok je mnogima prva asocijacija na njih kozje mlijeko, kojeg mogu dati čak 15 do 20 puta više od svoje mase, jedan profil na Instagramu dao im je sasvim drugačije značenje.

Naime, profil koji se nalazi iza imena World Goats okuplja fotografije i videe kozica iz čitavog svijeta. Tako se tu mogu naći brojne poznate vrste kao što su planinska koza, divlja koza, vijoroga koza, domaća koza, sibirski kozorog i brojne druge.

No jedno je sigurno – o kojoj se god potpasmini govori, pažnju svih uvijek najviše zaokupljaju kozlići, naročito kada im se dodaju pleteni džemperi, kada su u interakciji s drugim životinjama ili djecom, kada se zavlače na mjesta poput poštanskih sandučića, sudopera ili pak kraljevski sjednu u mekanu fotelju.

Mladunčad se inače već u svom prvom tjednu na svijetu počinje igrati s drugom mladunčadi, s tri tjedna počnu pasti travu, a čitavo to vrijeme kozlići su vrlo snažno povezani s majkom, koju prepoznaju po mirisu, okusu, izgledu i glasu te u njezinoj blizini uvijek traže zaštitu.

Zanimljivo je da su najnovija istraživanja pokazala da koze prema glasanju mogu raspoznati ne samo majku nego i sve članove svog krda od stranaca te da mogu prepoznati i to je li druga koza sretna ili ne, što je oblik empatije koji je važan za naše razumijevanje emocija i kod drugih vrsta životinja.

Osim toga, također su vrlo mazne i umiljate poput pasa, pa ih posljednjih godina mnogi koji imaju dovoljno prostora i prirode oko sebe drže kao kućne ljubimce. Upravo se to i može vidjeti na ovom instagramskom profilu.

Bilo da brste grmlje, penju se na nemoguća mjesta, vode „bitku“ s mačkama ili glume jednoroge, ove su inteligentne životinje uistinu vrijedne naše pažnje.

Imate li i sami u svome dvorištu jednog takvog malog nestaška, njegovu fotografiju ili video možete označiti oznakom #worldgoats, pa možda postanete dio ovog instagramskog profila koji je u manje od tri mjeseca postojanja skupio više od 16 tisuća pratitelja.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju