Medinila magnifica, 'upadljiva ljepotica' ili 'ružino grožđe', nazivi su baš posebne biljke kojom biste mogli ukrasiti svoj dom. Uzgoj i briga su uistinu jednostavni pa je odličan izbor za one previše zaposlene, ali i za one kojima biljke obično ne uspijevaju.

Galerija Medinila Medinila Medinila +4 Medinila

Medinila je biljka iz porodice Melastomataceae, dolazi s Filipina i epitif je.

Epifitne biljke koriste fotosintezu za dobivanje energije, a vlagu dobivaju iz zraka, odnosno kiše, ili putem svoga domaćina, neke druge biljke za koju su pričvršćene.

Poznate su po tome što nemaju korijen pa se nazivaju još i zračne biljke.

Medinila Veličanstvena medinila izgleda pospano, a pažnju privlači jarkom ružičastom bojom (Foto: Shutterstock)

Ovu predivnu biljku prepoznat ćete po ružičastim cvjetovima koji izgledaju pomalo umorno, odnosno uvenulo. Cvjetovi su veliki do 25 milimetara, a mogu biti i crveni i ljubičasti. Biljka daje i plod – ljubičaste mesnate bobice, široke oko jedan centimetar.

Ova biljka je iznimno pametna, s obzirom na to kako preživljava. Omiljena je među skupljačima biljaka i nije česti primjerak na policama specijaliziranih trgovina.

Na Filipinima medinila raste u rašljama velikih stabala te kao i svi epitifi povlači hranu s tog drveta, slično kako rade paraziti.

Cvijet Cvijet (Foto: Profimedia)

Ova se biljkama u tropima uzgaja kao trajnica, na Filipinima je zovu Kapa-Kapa i dio je tamošnje tradicije. Cvjetanje počinje u proljeće i ljeto i traje oko tri mjeseca. Sjajni i mesnati listovi dugi su oko 30 centimetara, a cijela bilja može narasti do metra visine.

Odlična je sobna biljka, ali joj treba dosta vlage pa bi bilo odlično investirati u ovlaživač zraka. Voli svjetlo, ali kao većina biljaka ne bi trebala biti na direktnom izvoru svjetlosti, posebno u podne. Vrlo je važno ukloniti suhe cvjetove kako bi joj osigurali zdravi rast i razvoj. Medinila ne voli propuh pa je ukloniti s direktnog strujanja zraka – čak i ljeti.

"Majka tisuću djece": Biljka s bezbroj naziva koja u dom unosi sreću i pozitivnu energiju Biljka kućna sreća Biljka kućna sreća Biljka kućna sreća +5 Biljka kućna sreća

"Biljka ljubavi" koja cvjeta samo jednom i čisti zrak od toksina Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi +8 Tilandsija, biljka ljubavi

U nastavku pročitajte još nekoliko savjeta koji će vam pomoći ako medinila želite unijeti u svoj dom.

  • Medinili najbolje odgovara temperatura između 17 i 25 stupnjeva.
  • Voli hladnije noći, tijekom kojih se razvijaju predivni cvjetovi. Ipak treba pripaziti da temperatura nije niža od 10 stupnjeva.
  • Tijekom perioda cvjetanja potrebo je otkidati uvenule cvjetove.
  • Uspijeva u toplom i vlažnom okruženju, a ljeti bi trebala biti vani.
  • Zalijevati je treba jednom tjedno, na način da vlažite supstrat. Zalijevate ponovno tek kad se supstrat osuši. Ponekad je dobro listove poprskati maglicom.
  • Gnojiti se treba za vrijeme cvjetanja, a gnojivo za orhideje je odličan izbor.

Medinila Medinila (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju