Menstrualni grčevi su oštri bolovi u ženskom donjem dijelu trbuha koji se javljaju na početku menstruacije i mogu trajati 2-3 dana, a neke žene mogu imati bolove koji će trajati i duže.

Simptomi mogu varirati od teže ili blaže muke do jakih bolova koji čak mogu ometati normalne svakodnevne aktivnosti. Medicinski termin za bolne menstruacije je dismenoreja.

Iako više od polovice žena tijekom menstrualnog perioda osjećaju nemir i blagu bol u predjelu trbuha, manji dio je onih koje imaju jake bolove da za to vrijeme teško funkcioniraju.

Što može uzrokovati češći doživljaj menstrualnih grčeva:

• prva menstruacija je došla u ranoj dobi (mlađoj od 11 godina),
• menstrualni period traje 5 dana ili dulje,
• pušenje,
• genetika.

Primarna dismenoreja javlja se u nedostatku bilo kakvih anatomskih abnormalnosti ili uzroka za bol i često nestaje nakon što žena rodi.

Sekundarna dismenoreja odnosi na bolne menstrualne grčeve koji se pojavljuju kao posljedica nekog drugog medicinskog stanja kao što je endometrioza. Ovo stanje najčešće se javlja kod žena od 30 do 45 godina starosti.

Znanost kaže da je uzrok ovakvih bolova prostanglandin koji stimulira mišiće maternice na kontrakcije. Žene koje imaju visoke razine prostaglandina u sluznici maternice, odnosno endometriju i u menstrualnom krvarenju imaju češće bolne menstruacije. Prostaglandini također može biti odgovoran i za povraćanje, proljev ili glavobolju što se javlja u vrijeme menstruacije.

Ako ste i vi jedna od onih žena koje imaju problema s bolnim menstruacijama ne zaboravite RAPIDOL imati uvijek pri ruci.

Tražite li brzo rješenje za ublažavanje boli, predsavljamo Rapidol S kapsule učinkovite u terapiji različitih vrsta boli. Rapidol S je proizveden suvremenom tehnologijom u obliku mekih, tzv. „soft gel” kapsula, u organizmu se apsorbira tri puta brže od običnih tableta i maksimalne koncentracije u plazmi postiže već za 30 minuta što dovodi do bržeg nastupa analgetskog učinka.

Rapidol S sadrži djelatnu tvar ibuprofen (derivat propionske kiseline), koja spada u skupinu nesteroidnih antireumatika, a učinkovit je u otklanjanju bolova blagog do umjerenog intenziteta, kao što su glavobolja, migrena, zubobolja, menstrualni bolovi, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, istegnuće mišića, neuralgija i reumatski bolovi.

Uobičajena doza je 400 mg svakih 4-6 sati prema potrebi. Ne preporučuje se uzimati više od 1200 mg ibuprofena u toku 24 sata.

Rapidol S kapsule su na tržištu dostupne u jačinama od 200mg i 400mg, izdaju se u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Više pročitajte na www.rapidol.hr

Prije upotrebe pažljivo pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju