Od 2002. godine modna kuća Chanel godišnje održava Métiers d’art reviju na kojoj odaje počast virtuoznim rukama mode.

Ovogodišnja revija bila je još posebnija jer je Virginie Viard, umjetnička direktorica modnih kolekcija, za mjesto održavanja revije odabrala le19M, predivan prostor osmišljen baš za ovo događanje.

Métiers d’art okuplja nekoliko stotina vezilja, zlatara, krojača, postolara, šeširdžija, kožara, kao i stručnjaka za svilu i kašmir sa sjedištem u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Škotskoj te brojih drugih.

Skup znanja i vještina ovih obrtnika pridonosi tome da svaka kreacija postane izniman komad.

Ovu posebnu suradnju pokrenula je sama Gabrielle Chanel, koja je pozvala obrtnike, uključujući postolara Massaroa, cvijeća Lemariéa i zlatara Goossensa, da joj se pridruže u prikazivanju ljepota modnog svijeta.

Kuća Chanel od tada provodi aktivna partnerstva, a od 1980-ih nadalje ih je dodatno ojačala, upravo u vrijeme kada su neki od umjetničkih ateljea bili u opasnosti da nestanu zbog nedostatka ulaganja i nasljednika.

Pokrenula je poseban program za obuku novih obrtnika, a danas ovo posebno udruženje čini nekoliko desetaka malih obrtnika koji rade i sa Chanelom i s drugim drugim velikim modnim imenima u Francuskoj i diljem svijeta.

Ima li boljeg načina da otkrijete le19M, golem prostor koji je zamislio CHANEL i dizajnirao arhitekt Rudy Ricciotti za dobrodošlicu obrtničkim partnerima Kuće, nego da tamo organizirate izložbu Métiers d'art 2021/22.?

Brojni obrtnici, od kojih neki već stoljećima njeguju obiteljsku tradiciju, nezobilazan su dio Chanela.

To je golem, vrlo otvoren prostor, s fasadom ukrašenom nitima od bijelog betona, vrtom, prekrasnim šetnicama i velikom galerijom u kojoj će se također održavati izložbe, objašnjava Virginie Viard.

Tako je u tom predivnom prostoru predstavljena nova kolekcija za nadolazeću sezonu. Kako kažu u Chanelu, ova kolekcija je vrlo metropolitanska, ali sofisticirana, s jaknama od tvida, vezom u stilu grafita u perlama u boji Lesagea, voluminoznim ljubičastim ili kraljevsko plavim pletenim bermudama i otvorenim kaputima. Mnogi vezovi inspirirani su strukturom same zgrade, poput onih Montexa, koji su vrlo slikoviti i sa srebrnim šljokicama.

Od tvida i vezenja do dvobojnih cipela, bižuterije, nabora, dugmadi ukrašenih draguljima, šešira i kamelija, estetski vokabular Kuće stalno reinterpretira CHANEL Creation Studio i oživljava kroz savoir-faire Métiers d'art.

TKO JE SVE RADIO SA CHANELOM?

Među obrtnicima koji su se preobrazili u prave modne vrituoze vrijedi istaknuti nekoliko njih, a koji su sudjelovali i na ovogodišnjem predstavljanju.

DESRUES PARURIER D’ART
Partner Chanela od 1965., Desrues je bila prva kuća koja se pridružila Métiers d'art 1985. U selu Plailly, u regiji Oise, 250 zanatlija oblikuje, oblikuje, boji, polira i usavršava, jedan po jedan, gumbe s draguljima dizajnirane posebno za svaku Chanelovu Ready-to-Wear kolekciju, kao i kopče za pojaseve, kopče za torbe i dragocjeni nakit. Posljednjih su godina u svoj rad uveli i 3D pisač te tako dobili suptilnu kombinaciju visoke tehnologije i tradicije.

LEMARIÉ, majstori perja i cvijeća
Od 1960-ih, Chanelove amblematične kamelije, kao i svi Lemariéjevi cvjetni ukrasi, ručno su sastavljani laticu po laticu. U njihovim prostorima pregršt perja se razvrstavaju jedno po jedno, zatim češljaju, uvijaju ili zaglađuju, lijepe ili čak tkaju.

Lemarié se također ističe u couture šivanju i stvara izvanredne umetke, volane, ogrtače i nabore. Lemarié se pridružio Métiers d’art 1996. godine.

MAISON MICHEL, šeširdžije
Nasljednik savoir-fairea uspostavljenog u Parizu u 14. stoljeću, Maison Michel čuva i prenosi tajne izrade šešira. U njegovim ateljeima le19M, kape i obodi se ručno izrađuju na 3000 blokova drva lipe prije nego što im se dodaju pletenice, cvijeće, perje i drugi ukrasi. Maison Michel pridružio se Métiers d’art 1997., a njegovi modni dodatci dio su svake Chanelove kolekcije.

LESAGE, izrada vezova i tvida
Kreativna legenda koja je surađivala s najvećim velikanima mode, Lesage dizajnira i veze raskošne uzorke. Od 1996. također iznova osmišljava tvid tako drag Chanelu, miješajući vunenu pređu s najneočekivanijim materijalima. Partner Chanela od 1983., Lesage se pridružio CHANEL Métiers d’art 2002. i nastavlja ovaj plodni kreativni dijalog pod poticajem Virginie Viard.

Na le19M, Lesage okuplja svoje ateljee, svoju jedinstvenu kolekciju uzoraka i svoju školu u kojoj vezilje mlađim generacijama prenose tajne svog zanata.

MASSARO, obućar
Cipele Massaro za Chanel u potpunosti su ručno izrađene, u stalnoj potrazi za elegancijom i udobnošću. Suradnja između Chanela i Massara započela je 1957. godine s amblematičnom dvobojnom cipelom Gabrielle Chanel i od tada se nastavlja iz revije u reviju. Massaro se pridružio Métiers d’art 2002. godine.

GOOSSENS, zlatar
Pedantna izrada, točne proporcije, usavršavanje predmeta... Tehničke vještine Roberta Goossensa razvijale su se između kiparstva i zlatarstva od 1954. godine, kada je s Gabrielle Chanel rekreirao bizantski nakit, a kasnije kada je dizajnirao dio namještaja za njezin stan u ulici Cambon 31. Kuća Goossens ovjekovječuje naslijeđe svog osnivača i danas nastavlja odgovarati na Chanelovu maštu. Goossens se pridružio Métiers d’art 2005. godine.

LES ATELIERS MONTEX, vezilje
Kombinirajući tradiciju predaka sa suvremenim stvaralaštvom, Montex atelje donosi svoju čaroliju vezenja. Sofisticirani, moderni i dragocjeni motivi koji doprinose uveličavanju Chanelovih kolekcija izrađeni su ručnim radom, heklanjem Lunévillem ili Cornelyjem, stoljetnim strojem za vezenje vođenim rukom. Montex se pridružio Métiers d’art 2011. godine.

LES ATELIERS LOGNON, pleteri
Pleteri koji izgledaju kao da su origami, dio su Lognona, čiji obrtnici neprestano traže nove dizajne. Davanje oblika i kretanja najrazličitijim tkaninama virtuozna je vještina, a tu je i savršeno sinkroniziran rad s četiri ruke koji zahtijeva fizičku snagu, izuzetnu pedantnost, iskustvo dodira i stručno poznavanje specifičnosti tekstila. Lognon se pridružio Lemariéu i Métiers d’art 2013. godine.

Svi oni, zajedno s drugima umjetnicima svoje struke, stvaraju poznatu Chanelovu čaroliju, a ova je manifestacija bila izvrstan primjer odavanja počasti njihovu radu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju