Znate kako ono neki stanovi izgledaju urednije i čišće od drugih? Postoje trikovi s kojima to možete postići, a može ih isprobati baš svatko. Dizajnerica i omiljena voditeljica Mia Kovačić otkrila nam je kako uz neke male promjene naš dom može izgledati, ali i stvarno biti čišći.

  Galerija Mia Kovačić Mia Kovačić: Savjeti kako dom može izgledati čišće, ali i biti čišći - 12 Mia Kovačić: Savjeti kako dom može izgledati čišće, ali i biti čišći - 11 +9 Mia Kovačić: Savjeti kako dom može izgledati čišće, ali i biti čišći - 10

1. Zrak u stanu

Prostor doživljavamo svim osjetilima, pa tako kada uđemo u neki stan odmah osjetimo miris tog stana odnosno zrak u njemu. Uz često provjetravanje i osvježivače zraka, ono što će najučinkovitije poboljšati kvalitetu zraka u našem životnom prostoru je pročišćivač zraka poput Philipsovog kojeg možemo vidjeti i u našem videu.

On će se pobrinuti za nevidljiva onečišćenja i alergene koji se mogu uvući u vaš dom i to jednostavnim pritiskom gumba. Uz pomoć indikatora nam pokazuje kakva je trenutno kvaliteta zraka i automatski djeluje kako bi je zrak u prostoru učinio što čišćim i uklanja 99,9 % virusa i aerosola iz zraka s time i bakterije, pelud, prašinu i grinje kućnih ljubimaca. Čisti zrak u stanu odmah odaje dojam čistoće i urednosti pri samom ulasku gosta ili ukućana u vaš dom.

Pročišćivač zraka tvrtke Philips – serija 4000i Pročišćivač zraka tvrtke Philips – serija 4000i Foto: Nova Studio

2. Svjetlo u stanu

Pravo osvjetljenje u stanu može puno doprinijeti tomu da vaš stan izgleda urednije i čišće. Prostor će tako izgledati urednije i jednostavnije ako se kod stropne rasvjete i visilica, primjerice u kuhinji, držite pravila ''tri lampe''. ''Dvije su premalo, a više od tri previše.'', kaže Mia koja dodaje da su ona podna rasvjetna tijela zaslužna za ugodnu, toplu atmosferu.

Vaš dom će također izgledati urednije i skladnije prate li vaše lampe ili visilice jednu temu kroz cijeli stan. Odnosno, sve visilice moraju biti istog stila ili iste.

3. Odmaknite namještaj od zidova

Većina nas živi u manjim prostorima i svaki centimetar je bitan pa često guramo sav namještaj uza zid kako bismo dobili veći središnji prostor. Zbog toga nam se može dogoditi suprotan efekt, soba se može činiti neurednijom. Odmaknite namještaj nekoliko centimetara od zida bilo to kauč ili stol čime ćete osim urednijeg dojma, omogućiti i lakše strujanje zraka pa izbjeći stvaranje plijesni na vanjskim zidovima.

Mia Kovačić: Savjeti kako dom može izgledati čišće, ali i biti čišći - 1 Mia Kovačić: Savjeti kako dom može izgledati čišće, ali i biti čišći - 1 Foto: Nova Studio

4. Stolove i komode ne natrpavajte sitnicama

S nekim lijepim ukrasnim detaljem ili obiteljskom slikom stvaramo topliji ugođaj u našem domu no ako površine njima zatrpamo dobivamo neuredan prvi dojam. Isto tako, puno sitnica na površinama kao što su komode ili stolovi otežavaju nam čišćenje. Čista površina i je čista površina jer je lakše čistimo. Ograničite se na dva, tri predmeta koji su ujedno ili funkcionalni ili za vas imaju sentimentalnu vrijednost.

5. Bitno je kakve okvire slika birati i kako ih rasporediti

I detalji poput slika utječu na čistoću kao i na vizualan dojam čistoće. Kako vaš prostor ne bi djelovao neuredan birajte veće slike koje ćete lakše očistiti. Odlučite li se zaviše slika na jednom zidu odnosno gallery wall pazite da njihov početak ili kraj uvijek prati ravnu liniju i da razmak između slika bude jednak ili barem podjednak.

Kod gallery walla bitno je da su sve slike na kupu i da tvore neku kompoziciju, tu možete biti maštoviti i poigrati se s oblicima i različitim veličinama i stilovima slika, ali u prostoru će urednije izgledati ako barem donji red prati ravnu liniju. Birajte jednostavne okvire u čije se utore neće skupljati previše prašine i koje je lako očistiti.

Mia Kovačić: Savjeti kako dom može izgledati čišće, ali i biti čišći - 10 Mia Kovačić: Savjeti kako dom može izgledati čišće, ali i biti čišći - 10 Foto: Nova Studio

Umjesto slika u manjim prostorijama možete se poigrati ogledalima jednostavnih oblika koja će učiniti sobu prostranijom. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Philips po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju