Za finu domaću tjesteninu potrebno je tek nekoliko sastojaka, a kako je napraviti brzo i jednostavno, pokazala nam je food-blogerica Anja Maršić. Svoje je špagete poslužila s kremastim umakom od gorgonzole i špinata. Spoj je to koji pršti od okusa i koji će se nesumnjivo rekreirati u mnogim kuhinjama ovog proljeća.

Galerija Domaća tjestenina u kremastom umaku od gorgonzole i špinata Kenwood kMix kuhinjski uređaj s nastavkom za tijesto Za Kenwood kMix kuhinjski uređaj dostupno je preko 20 različitih nastavaka +2 Osim za špagete Kenwood kMix kuhinjski uređaj ima dostupan i nastavak za rezanje tagliatella

Tjestenina je jedan od omiljenih sastojaka Anjinih recepata i često je viđamo na njezinu profilu na Instagramu pod nazivom @hungry_anja. Već pri prvom pogledu na Anjin profil, koji prati više od 38 tisuća ljudi, otvara se apetit, a često i želja za pappardellama, tagliatellama ili špagetima. Mnoštvo je načina na koje tjestenina završi na našim tanjurima, a Anja nam je ovom prilikom otkrila recept za kremasti umak od gorgonzole i špinata za koji vam ne trebaju ni brašno ni vrhnje.

Koje sve trikove Anja savjetuje za izradu domaće tjestenine i koje se kuhinjsko pomagalo isplati imati pri ruci, saznajte u nastavku.

Domaća tjestenina u kremastom umaku od gorgonzole i špinata

Kod nas doma svi volimo tjesteninu i često je pripremamo, a ponekad se odlučimo počastiti domaćom. Treba vam malo više vremena i truda, to je istina, ali uz pomoć Kenwood kMix kuhinjskog uređaja i nastavka za valjanje tjestenine vi ćete biti puno brži, a cijeli postupak jednostavniji. Uz domaću tjesteninu najviše volim poslužiti ovako jednostavne umake, a gorgonzola je moj favorit. Bez vrhnja za kuhanje postignut ćete tu divnu kremoznost koristeći samo sir i vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Špinat samom umaku daje taj jedan zeleni, zdraviji moment i potpuno se uklapa u ovo sunčano proljeće.

Domaća tjestenina u kremastom umaku od gorgonzole i špinata Domaća tjestenina u kremastom umaku od gorgonzole i špinata Foto: Nova Studio

Recept za tjesteninu (otprilike 8 porcija)

Sastojci:

7 žumanjaka
3 cijela jaja
445 g manitoba brašna
2 žličice maslinova ulja
1 žličica soli

Priprema:

1. Sve sastojke stavite u Kenwood kMix kuhinjski uređaj koristeći nastavak za tijesto. Miksajte ih na laganoj brzini nekoliko minuta, dok se sastojci ne povežu. Tijesto za domaću tjesteninu je prilično tvrdo i suho, tako da ćete ga morati dovršiti na radnoj površini. Kada dobijete grubu smjesu, prebacite je iz zdjele na radnu površinu pa mijesite 5 – 6 minuta, dok ne dobijete glatku kuglu.

Poanta miješenja je razvijanje glutena, odnosno rastezljivosti, tako da budite strpljivi. Kvalitetno brašno i malo truda pomoći će u tome. Slobodno navlažite ruke, ali suzdržite se od dodavanja vode kako tijesto kasnije ne bi bilo premekano i ljepljivo prilikom valjanja.


  Kenwood kMix kuhinjski uređaj s nastavkom za tijesto Kenwood kMix kuhinjski uređaj s nastavkom za tijesto Foto: Nova Studio

2. Kada dobijete glatko tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Tijesto se uvijek mora odmoriti kako bi se gluten opustio prije nego što je spremno za rad. Zato, kad vam se čini da je tijesto možda malo pretvrdo, sjetite se da će u hladnjaku dosta omekšati.

3. Nakon pola sata tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga podijelite na četiri dijela. Jedan dio ostavite vani, a ostatak vratite u hladnjak omotano folijom. Stavite nastavak za valjanje tijesta na Kenwood kMix kuhinjski uređaj. Tijesto malo stanjite prstima formirajući pravokutnik pa ga na brzini 0 provucite kroz nastavak. Preklopite ga kao pismo pa ponovno provucite. Ponovite ovaj korak 2 – 3 puta i kada ga zadnji put provučete kroz nastavak, nemojte ga preklapati već ga samo nastavite provlačiti i stanjivati brzinu po brzinu dok ne dođete do broja 5. Traka tijesta bi sad trebala biti prilično dugačka i nespretna za daljnje valjanje, pa je prerežite nožem na pola.


  Za Kenwood kMix kuhinjski uređaj dostupno je preko 20 različitih nastavaka Za Kenwood kMix kuhinjski uređaj dostupno je preko 20 različitih nastavaka Foto: Nova Studio

4. Umjesto nastavka za valjanje sad stavite nastavak za rezanje špageta. Jedan po jedan komad razvaljanog tijesta izrežite na špagete pomoću odgovarajućeg nastavka. I to je to, špageti su spremni. Ako ih nećete baš odmah upotrijebiti, malo ih uvaljajte u gris kako se ne bi zalijepili jedni za druge.


  Osim za špagete Kenwood kMix kuhinjski uređaj ima dostupan i nastavak za rezanje tagliatella Osim za špagete Kenwood kMix kuhinjski uređaj ima dostupan i nastavak za rezanje tagliatella Foto: Nova Studio

5. Domaćoj tjestenini treba svega 2 – 3 minute kuhanja i spremna je na dovršavanje u umaku. Važno je da se ne ispire, da se kuha u dobro posoljenoj vodi (slano kao more!) i da škrobnu vodu u kojoj se tjestenina kuhala koristite za zgušnjavanje samog umaka.

Također, ovako pripremljena tjestenina može se i zalediti, pa je samo direktno skuhate u nekoliko minuta neki drugi dan.

Domaća tjestenina u kremastom umaku od gorgonzole i špinata Domaća tjestenina u kremastom umaku od gorgonzole i špinata Foto: Nova Studio

Umak od gorgonzole i špinata (za dvije osobe)

Sastojci:

100 g na tanke ploške narezanog poriluka (bijeli dio) ili pola manjeg luka
70 g gorgonzole
130 – 150 ml mlijeka
1 šaka svježeg špinata ili 4 briketa zaleđenog nasjeckanog špinata
100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
Sol i svježe mljeveni papar
1 žlica maslaca

Priprema:

1. U tavi otopite maslac, zatim dodajte narezani poriluk. Kuhajte na laganoj vatri 5 – 6 minuta dok ne omekša i lagano se karamelizira.

2. Podlijte mlijekom pa dodajte špinat. Kuhajte još dvije minute prije dodavanja gorgonzole. Kad se gorgonzola otopi, dodajte svježe kuhanu tjesteninu i otprilike 100 ml vode u kojoj se kuhala i kuhajte dok se umak lijepo ne reducira.

3. Začinite sa soli i svježe mljevenim paprom.

Dodatni savjet: Kod tjestenine je važno da se ne prekuha i da se, kad god je to moguće, dovrši u umaku i tek onda servira. Zato tjesteninu uvijek kuhajte 1 – 2 minute kraće nego što kažu upute kako se prilikom dovršavanja umaka ne bi prekuhala. Važno je i da su svi za stolom u vrijeme kad je tjestenina gotova jer ona ne čeka nikoga. :)

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Kenwood po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju