Mekan i sočan u sredini sa sjajnom koricom na vrhu, brownie je to kojim nas je očarala food-blogerica Anja Maršić. Slatko-kiseli desert njezina je najdraža kombinacija i okus koji je podsjeća na djetinjstvo. Danas Anja svojoj obitelji radi malo drugačiju verziju omiljene slastice s puno tamne čokolade i kakaa, a minimalno brašna.

Galerija Brownie s višnjama Zaštita protiv špricanja Otvor za ubacivanje namirnica +6 Brownie s višnjama

Nakon što nam je otkrila svoj recept za domaću tjesteninu s gorgonzolom i špinatom, food-blogerica Anja Maršić ovog nam je puta miksala nešto slatko. U svemu što @hungry_anja pripremi mi uživamo i jedva čekamo vidjeti čime će nas sljedeće iznenaditi. Njezin brownie s višnjama spreman je za čas, pa je odlična opcija za one dane kad vas uhvati želja za slatkim ili vam se nenadano najave gosti. Ovo je zaista jedan od onih recepata koje se isplati sačuvati i po potrebi izvući kao as iz rukava.

  Anjin recept za sočni brownie Anjin recept za sočni brownie Foto: Nova Studio

Brownie s višnjama

Brownie s višnjama zapravo je moja verzija najdražeg deserta iz djetinjstva. Mama je često pekla kakao-šnite s višnjama i ta slatko-kisela kombinacija okusa još mi je među najdražima. Danas ih svojoj obitelji radim ovako, s puno tamne čokolade i kakaa, a minimalno brašna za onaj takozvani fudgy efekt.

Sastojci (kalup 20 x 24):

300 g odleđenih višanja
3 velika jaja sobne temperature
240 g šećera
1 vanilin šećer
2 prstohvata soli
160 g maslaca
75 g glatkog brašna
50 g kakaa
100 g tamne čokolade sa 72 % kakaa

Priprema:

1. Stavite grijati pećnicu na 170 °C.

2. Narežite tamnu čokoladu. Otopite maslac u posudi na srednjoj vatri, maknite ga s vatre pa dodajte čokoladu i miješajte dok se i ona ne otopi. Dodajte dva prstohvata soli pa stavite na stranu.

K Beater mješalica namjenjena je za pripremu torti, smjesa za čajne kolačiće i drugih tijesta za kolače K Beater mješalica namjenjena je za pripremu torti, smjesa za čajne kolačiće i drugih tijesta za kolače Foto: Nova Studio

3. U posudu uređaja Kenwood Kmix dodajte šećer, vanilin šećer i tri jaja. Koristeći pjenjaču umutite šećer i jaja dok se smjesa ne udvostruči i postane blijedo žuta, nekakvih 5-6 minuta. Jako je važno da su jaja sobne temperature kako bi se šećer rastopio. Ovaj korak je važan za postizanje one karakteristične svijetle korice na vrhu.

4. Dodajte otopljenu čokoladu u maslacu pa na minimalnoj brzini povežite sastojke.

5. Na uređaj stavite zaštitu protiv špricanja i zamijenite nastavak za K beater miješalicu.

K Beater mješalica namjenjena je za pripremu torti, smjesa za čajne kolačiće i drugih tijesta za kolače K Beater mješalica namjenjena je za pripremu torti, smjesa za čajne kolačiće i drugih tijesta za kolače Foto: Nova Studio
 

6. Kroz otvor za naknadno ubacivanje dodajte kakao i brašno žlicu po žlicu. Ovaj nastavak je odlična stvar jer se nećete naći u oblaku kakaa.

Važno je da smjesu ne premiksate, zato ugasite mikser čim se sastojci povežu.

  Otvor za ubacivanje namirnica Otvor za ubacivanje namirnica Foto: Nova Studio

7. U papirom za pečenje obloženu tepsiju izlijte pola smjese, razmazite je špatulom, dodajte ocijeđene višnje pa ponovite sve isto s ostatkom smjese.

8. Stavite peći 30-ak minuta, važno je da se brownie ne prepeče jer želite da u sredini još ostane mekan. Hlađenjem će se on stegnuti, ali će i dalje ostati mekan i sočan u sredini. Ako koristite veći kalup, smanjite vrijeme pečenja, a ako koristite manji kalup, vrijeme pečenja produljite za barem pet minuta.

9. Kada je brownie pečen, pričekajte da se malo ohladi u kalupu pa ga tek onda režite na kocke. No, ako ste baš jako nestrpljivi, servirajte ga vrućeg uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Brownie s višnjama Brownie s višnjama Foto: Nova Studio

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Kenwood po najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju