Zašto ovoga Božića u svome domu ne biste imali sasvim drugačiji bor – ili bolje rečeno borić? "Mini bor" sa svojih 55 centimetara idealan je i za najskučenije domove, ne padaju mu iglice i nema muke s nasađivanjem na stalak

Mini borove uzgajaju supružnici Anja i Matija Đurinek, a riječ je zapravo o spororastućoj kanadskoj patuljastoj smreki, latinskog naziva Picea glauca, čiji se godišnji rast mjeri ravnalom. S "Mini borom" nema nikakve gnjavaže jer ga je vrlo lako donijeti i na najviše katove zgrada bez lifta, ne padaju mu iglice, ne morate brinuti hoće li vam stati u auto i nema muke s nasađivanjem na stalak.

'Mini bor' sa svojih 55 centimetara idealan je i za najskučenije domove, ne padaju mu iglice i nema muke s nasađivanjem na stalak

Mini bor, iz milja zvan džepno izdanje božićne jelke, stane u svaki kutak vašeg stana, sobe, ureda ili čak i auta. Dolazi u teglici te ga nakon Božića možete presaditi i uživati u njemu još puno, puno godina, čak i sa svojim unucima. Praktičnost je njegova vrlina jer je zbog svojih malih dimenzija prikladan za radne stolove, manje komode i manje prostore. Vrlo je jednostavan za održavanje, potrebno mu je malo vode svakih par dana i on će vam biti zahvalan.

Ova patuljasta verzija božićne jelke ima preko 2000 borovih iglica i idealan je za one koji vole miris pravog bora, a ne žele kupovati rezana drvca, odnosno za sve ljude koji vode brigu o održivom ekosustavu jer je mini bor 100 posto ekološki. "Mini bor" u prosjeku naraste 5 do 10 centimetara godišnje, a već nakon 20 godina moći ćete uživati u velikom dvometarskom boru.

Kako bi vaš mali borić što dulje zadržao svoje zelene iglice te ostao mladolik (i živ), potrebno mu je posvetiti tek malo pažnje. Dovoljno je povremeno provjeriti vlažnost supstrata u teglici jer se bor ne smije osušiti, ali ni biti previše vlažan. Ukoliko se nalazi u grijanoj prostoriji, potrebno ga je zaliti svaka 2 do 3 dana. U prostoriji je bor najbolje smjestiti dalje od izvora topline, a najviše mu odgovara temperatura od 15 do 18 stupnjeva Celzijevih.

'Mini bor' ima preko 2000 borovih iglica i idealan je za one koji vole miris pravog bora, a ne žele kupovati rezana drvca

Kako ukrasiti "Mini bor"?

"Mini bor" se može okititi s malim lampicama, sitnim češerima, ratan kuglicama, svilenim mašnicama, licitarskim srcima i svime drugime što vam padne na pamet. Cijena je 129 kuna, a uz njega možete kupiti i mini girlande (40 kuna), mini lampice (50 kuna), mini kuglice (35 kuna), i(ili) mini mašnice (15 kuna). Na teglicu možete dodati i personaliziranu, dizajniranu poruku za dragu osobu po cijeni od 15 kuna.

"Mini bor" nakon Božića može još neko vrijeme živjeti u kartonskoj teglici u kojoj ste ga dobili. No, čim primijetite da mu postaje tijesno, poželjno ga je presaditi u neku veću posudu ili u zemlju. Za presađivanje bit će vam potrebne rukavice za vrt i mala lopatica. Pripremite zemlju tako što ćete iskopati malu rupu širine 10 i dubine 15 centimetara. Bor nježno izvucite iz teglice te ga postavite u iskopanu rupu. Zatrpajte prostor oko mini bora s ostatkom zemlje i malo ju čvršće pritisnite kako bi "Mini bor" ostao stajati uspravno pri svim vremenskim (ne)prilikama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju