Želite li mirišljavi dom ne morate uvijek posezati za aromatiziranim svjećicama čiji miris nekad zna biti i preintenzivan ili preumjetan. Donosimo tri ideje kako da vaš dom odiše najfinijim, prirodnim, tako posebnim mirisom

1. MIRIŠLJAVA ŽARULJA
Listićima začinskog bilje, na primjer ružmarina ili metvice, protrljajte neugrijanu žarulju. Kada se žarulja zagrije počet će se širiti ugodan, svjež miris koji će ispuniti cijelu prostoriju.

Žarulju možete i lagano posprejati omiljenim parfemom što će imati isti učinak. Samo pazite da je žarulja potpuno hladna jer ako se miris nanosi na ugrijanu žarulju ona može puknuti.

Želite li mirišljavi dom ne morate uvijek posezati za aromatiziranim svjećicama čiji miris nekad zna biti i preintenzivan ili preumjetan

2. MIRIŠLJAVI ČEŠERI

Potrebno vam je:

- češeri
- eterično ulje po izboru (npr. cimet, klinčić ili metvica)
- plastična vrećica sa zatvaračem
- velika posuda ili sudoper napunjen vodom
- papir za pečenje
- protvan
- pećnica

1. Češere stavite u posudu ili sudoper napunjen vodom i ostavite ih da se namaču sat vremena kako bi se iz njih isprala sva prljavština. Kako bi češeri bili potopljeni, a ne plutali po površini, stavite na njih tanjur ili neki drugi dovoljno težak predmet.

2. Dno protvana obložite papirom za pečenje i na njega posložite češere. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva te stavite u nju češere na 30 minuta. Češeri će se na toj temperaturi otvoriti, a vrućina će uništiti prljavštinu koja se nije isprala u vodi.

3. Kada se češeri potpuno ohlade, prebacite ih u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Ispunite vrećicu s otprilike 30 kapi eteričnog ulja (fina kombinacija baš prikladna za blagdane bit će 20 kapi ulja cimeta i 10 kapi ulja klinčića. Zatvorite vrećicu i dobro je protresite.

4. Pohranite vrećicu na tjedan dana kako bi češeri upili ulja. Želite li najintenzivniji miris, češere ostavite u vrećici dva tjedna. Mirišljavim češerima dekorirajte dom po želji.

3. MIRIŠLJAVE STAKLENKE

Pomiješajte omiljene mirise u staklenki (voće i povrće narežite na kriške), dodajte vode do vrha, zatvorite poklopcem i držite u hladnjaku do upotrebe.

Kada ga želite upotrijebiti, sadržaj staklenke izlite u tavu, stavite na laganu vatru i pustite da vrije dok miris ne ispuni vaš dom dodavajući vodu u tavu prema potrebi.

Prijedlozi za kombinacije mirisa:

- naranča, cimet i klinčić
- limun, ružmarin i ekstrakt vanilije
- limeta, majčina dušica, metvica i ekstrakt vanilije
- naranča, đumbir (svježi ili u prahu) i ekstrakt badema
- grančice bora ili cedra (ili druge mirišljave grančice), listovi lovora i muškatni oraščić

Mirišljave staklenke mogu biti i lijep dar za nadolazeće blagdane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju