Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Mlinar u ponudi ima najpopularniji kruh na svijetu. Probali smo ga i zaljubili se na prvi zalogaj

28. ožujka 2024 Piše OGLAS komentari
PR
PR (Foto: PR)

Posljednjih nekoliko godina kruhovi s kiselim tijestom doživjeli su pravi mali boom. Ljubitelji sourdough kruha i entuzijasti okupljaju se na forumima i društvenim mrežama kako bi podijelili recepte i savjete, a u Mlinarovi stručnjaci čuvaju tajnu izrade najboljeg sourdougha.

Ovog proljeća, Mlinar je obogatio svoju ponudu najpopularnijim kruhom na svijetu. Riječ je o kruhu od kiselog tijesta, poznatom i kao sourdough kruh, kojeg su, budući da je zdravija i ukusnija varijanta klasičnog kruha, posljednjih godina popularizirale domaće craft pekare, ali i entuzijasti koji su uživali u pripremi ovog kruha kod kuće.

U trendu Nina Badrić na odmoru je u Istri Raj za duh i tijelo Kupaći kostim Nine Badrić laska apsolutno svima, ali pogled nećete moći skinuti s njenog društva Hrvatska skriva prave morske dragulje Mir i miris borova Uvala iz snova: Da, postoji u Hrvatskoj, a od mirisa borova još će vas više oduševiti morsko dno Par sa zagrebačke špice osvaja na prvu Ostavili su dojam Najljepši par sa špice: Pogled na njih ovaj će vam sunčani dan učiniti još boljim

PR PR Foto: PR

Od putnika do modernih astronauta

Priča o sourdoughu počinje davno, i to na neobičan način - u doba Zlatne groznice u San Franciscu. Legenda kaže da su tragači za zlatom nosili vrećice oko struka, ispunjene mješavinom brašna i vode. Pod utjecajem topline njihovih tijela, ta mješavina postala je mali reaktor u kojem se odvijao proces fermentacije, stvarajući kruh s prepoznatljivom kiselom notom.

Fascinantno je kako je kiselo tijesto, poznato i kao "prijatelj pekara", igralo ključnu ulogu u povijesti trgovine i putovanja. Tijekom stoljeća, trgovci i putnici nosili bi sa sobom malo kiselog tijesta kako bi mogli pripremiti uvijek svjež kruh tijekom svojih dugih putovanja.

PR PR Foto: PR

No, još je zanimljivije što je ova drevna praksa izrade kruha preživjela test vremena i prilagodila se čak i suvremenim istraživanjima i inovacijama. Čuvena američka svemirska agencija NASA također se oslonila na kiselo tijesto kako bi razvila inovativni kruh prilagođen za konzumaciju u svemiru. Astronauti su sigurno dobili ne samo nutritivnu podršku potrebnu za svoje svemirske misije, već i miris i osjećaj dalekog doma na Zemlji.

PR PR Foto: PR

Kruh kao simbol zajedništva i tradicije

Izrada ovog kruha doista je posebna. Proces uključuje kultiviranje divljih kvasaca i bakterija u starteru, što traje neko vrijeme. Kroz stoljeća, generacije pekara i pekarica prenosile su tajne njegove izrade, stvarajući ne samo kruh, već i zajednice koje su čuvale i prenosile znanja njegove pripreme.

PR PR (Foto: PR)

Posljednjih nekoliko godina, priprema ovog kruha kod kuće, doživjela je pravi mali boom. Ljubitelji sourdough kruha i entuzijasti okupljaju se na forumima i društvenim mrežama, kako bi podijelili recepte i savjete, a ponekad i tajne trikove izrade. Organiziraju se i radionice izrade kruha, na kojima se ova tradicija pečenja sourdougha prenosi na buduće generacije, jer u svakom zalogaju leži i malo čarolije.

PR PR (Foto: PR)

Mlinarov prvi sourdough

U Mlinarovoj proizvodnji u Osijeku, stručnjaci se posvećuju svakom koraku procesa, od pripreme startera do konačnog oblikovanja i pečenja. Proces hladne fermentacije, koji traje satima osigurava jedinstvenu teksturu i okus koji se ne može replicirati drugim metodama.

Njihov prvi sourdough kruh krasi blaga kiselost mliječne note, a ono što ga čini doista posebnim je dodatak proklijalih žitarica pšenice i zobi, zbog kojih kruh ima finu karamelizirani notu koja se najbolje osjeti u hrskavoj korici. Zahvaljujući svojoj rupičastoj strukturi kruh zadržava sočnost i do tjedan dana. Da bi se takva kvaliteta dobila, potrebna je ručna obrada tijesta kako tijesto ne bi doživjelo veliki stres prilikom obrade.

Kruh se dakle, zamijesi i ostavi u masi neko vrijeme kako bi fermentacija krenula. Nadalje se ručno oblikuje, stavlja u košarice i odvozi na hladnu fermentaciju koja u Mlinarovoj verziji traje minimalno 12 sati. Nakon toga se kruh istrese iz košarica, ukrasi narezivanjem pomoću pekarskog noža i odlazi na pečenje. Kada je ispečen, ovaj zdrav i ukusan kruh spreman je za put do polica Mlinarovih trgovina diljem zemlje.

PR PR Foto: PR

Zdravlje u šniti kruha

Treba reći kako ovakav kruh ima višestruke blagodati na zdravlje čovjeka, prije svega na probavu. Hladna fermentacija učinila je kruh lakše probavljivim i ne pada 'teško' na želudac kao što to zna biti u slučaju kruhova brzih fermentacijskih rješenja. Ovakav način izrade kruha uvelike se približio načinu pravljenja kruha kako su naši stari radili gdje bi kruh zamijesili s dodanim starim tijestom i sutradan bi isti kruh pekli. Nije ni čudo kada se ljudi pitaju kako su prije ljudi jeli više kruha a imali manje probavnih problema. Odgovor je u dugoj fermentaciji i manje glutena, gdje se priroda pobrine za nas i naše zdravlje. Nije loše ponovno prepisati ponešto od starijih generacija.

PR PR Foto: PR

I na kraju, valja spomenuti kako je Mlinar, u sklopu svojih proljetnih noviteta, uveo u asortiman još jednu pekarsku delikatesu – talijansku focacciu od kiselog tijesta. Svaki komad ovog tradicionalnog talijanskog kruha, koji se često priprema s dodatkom različitih začina poput ružmarina, soli ili maslina, u Mlinaru se ručno oblikuje posebnom tehnikom 'tapkanja'. Nakon toga, peče se u šamotnoj peći, što joj daje originalnu strukturu i neodoljiv okus. Bez obzira odaberete li je kao samostalno jelo, prilog ili osnovu za ukusan sendvič, svakako je trebate isprobati što prije.

 

 

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

inspirativno najčitanije
Program za školarce tijekom ljetnih praznika u zoo vrtu Zagreb
DJECA ĆE UŽIVATI
U zagrebačkom zoo vrtu počinje novo Divlje ljeto, program za školarce tijekom ljetnih praznika
Peruanski ljiljan ostaje svjež i do dva tjedna u vazi
EGZOTIČAN LJEPOTAN
Peruanski ljiljan: Atraktivan cvijet jednostavan za uzgoj, a u vazi ostaje svjež i do dva tjedna
Pripremite se za dugo toplo ljeto uz dm
Oglas
Pripremite se za dugo toplo ljeto uz dm
Zagrebačka špica: Zelena boja i efektni detalji u street style izdanju
KOLIKO BOJE I DOBRE ENERGIJE
Drugačija, svoja i blistava! Srce nam se smije od pogleda na ovu kombinaciju iz Zagreba
Herbalne vode DoNatural
Oglas
Herbalne vode DoNatural
Nina Badrić u bijelom izdanju sa zlatnim detaljima
BAŠ WOW!
Izdanje Nine Badrić je modna fantazija, sve je tako lepršavo, elegantno i glamurozno
Nina Badrić uživa na odmoru u Istri
Raj za duh i tijelo
Kupaći kostim Nine Badrić laska apsolutno svima, ali pogled nećete moći skinuti s njenog društva
Ponuda sandala s punom platformom za ljeto 2025.
OMILJENI MODEL
Žene ih obožavaju: 15 sandala koje izdužuju noge, ali ne opterećuju stopala kao klasične cipele na petu
Jennifer Lopez u crop top trenirci
STVORENA ZA NJU!
Ne pretjerujemo kad kažemo da samo J.Lo može isfurati ovu trenirku
Danijela Martinović u odijelu boje senfa
BAŠ JE DOBRO!
Danijela Martinović: Odijelo koje osvaja i bojom i krojem, a nosi se na posao i u svečanijim prilikama
Recept za palačinke s tikvicama
GOTOVE ZA TREN
Recept za palačinke s tikvicama koje ćete željeti i za doručak i ručak i večeru
Parfemi koji bi vam se mogli svidjeti ako volite Dolce & Gabbana Light Blue
VODENI MIRISI
Ako volite Dolce & Gabbana Light Blue, ovi parfemi bi vam se mogli svidjeti

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close