Vjerojatno niste niti svjesni kako u želji za što ljepšim i mlađim izgledom zapravo činite pogreške u vašoj beauty rutini koje bi vam mogle uzrokovati oštećenje kože i kose te vas učiniti starijim nego što jeste

1. Zamatanje mokre kose ručnikom
Šampon za jačanje kose i regenerator neće vam biti od velike pomoći ukoliko nakon pranja svoju mokru kosu jako stegnete ručnikom formirajući turban na glavi. Naime, kad je mokra, kosa se jače razvlači i lakše puca pa snažno trljanje ručnikom ili pak energično raščešljavanje četkom može rezultirati oštećenom kosom i neposlušnim vrhovima.

>> 7 iznenađujućih rješenja za lice bez greške

Kako biste to izbjegli, razdijelite tek opranu kosu u nekoliko slojeva koje ćete nježno ocijediti i pažljivo ručnikom pokupiti višak vode.

Ukoliko je želite umotati, umjesto grubog ručnika radije odaberite kakvu staru pamučnu mekanu majicu – takva je tkanina nježnija za vašu kosu, a savršeno će upiti svu vodu s nje, bez nepotrebnog gnječenja i stezanja.

2. Prečesto korištenje pilinga
Nastojeći imati meku i nježnu kožu, mnoge žene prečesto koriste piling, ne znajući da tako zapravo svojoj koži pridonose više štete negoli koristi. Naime, dermatolozi smatraju kako su pretjerani pilinzi potpuno nepotrebni jer koža sama prirodnim putem odbacuje mrtve stanice.

Pogreške u beauty rutini mogle bi uzrokovati oštećenje kože i kose te vas učiniti starijim nego što jeste

Struganjem površinskog sloja i masnoće pokrenut će začarani krug iritirane i isušene kože. Neki će pak poželjeti i taj novi sloj suhe kože odmah oljuštiti, čime mogu samo izazvati još veći problem.

Prema mišljenju stručnjaka, piling lica i tijela smio bi se koristiti jednom do najviše dvaput tjedno. Ukoliko imate masnu kožu, nikako ne smijete pretjerivati s pilingom jer možete izazvati suprotni učinak, odnosno potaknuti vaše lojne žlijezde da izlučuju još više masnoće.

Za koji god se piling odlučili, treba znati kako s kožom treba biti nježan te treba uvijek imati na umu da crvenilo nikako ne predstavlja dobar znak.

3. Zanemarivanje kože vrata
Zaboravljate li često na svoj vrat i podbradak nanijeti hidratantnu kremu ili pak preparat za zaštitu od sunca kojim inače redovito štitite svoje lice, upravo ćete na tim mjestima najprije primijetiti prve znakove starenja kože.

>> 5 beauty kikseva kojima morate reći NE

Prilikom svakodnevnog nanošenja kreme za lice, učinite isto to i na vratu i lagano je utrljajte prema gore, do vrha brade, a potom i prema natrag, sve do potiljka. Pokretima prema gore stimuliramo kožu i sprečavamo njezino prijevremeno mreškanje, dok pokretima prema natrag obuhvaćamo čitavu kožu vrata.

Trebali bismo izbjegavati korištenje grubih sapuna, preparate za čišćenje kože na bazi deterdženta te anti-aging tretmane koji sadrže salicilnu, zatim glikolnu kiselinu ili retinol, jer koža na vratu nema dovoljno lojnih žlijezda za proizvodnju masnoća koliko ih primjerice, sadrži lice pa je stoga taj dio kože osjetljiviji i skloniji iritacijama.

4. Korištenje previše kozmetičkih preparata
To što ste, želeći svojoj koži priuštiti najbolje što možete, nabavili čitav arsenal najrazličitijih kozmetičkih preparata, ne znači da će svi ti losioni i pomadice koje koristite – blagotvorno djelovati na vašu kožu.

Sastojci u različitim proizvodima koje nanosimo na kožu mogu zapravo biti u suprotnosti i međusobno se poništavati, uzrokujući iritaciju kože ukoliko ih kombiniramo. Ukoliko primjerice istodobno koristimo neke retinoide (npr. kremu retinol A) i kakav preparat s benzoil peroksidom, sasvim ćemo poništiti djelovanje retinoida. Da ne govorimo o novcu koji je u ovom slučaju – bačen u vjetar.

Radije koristite blaga sredstva za čišćenje kože, hidratantnu ili kakvu pažljivo odabranu kremu s antioksidansima. Kad god ste u dilemi, nemojte eksperimentirati s vlastitom kožom, već radije potražite mišljenje dermatologa ili estetičara.

5. Učestala upotreba slamčica
Slamčice su vrlo praktična stvar, pogotovo ako ne želimo upropastiti savršeno nanesen ruž na usnama ili pak ako pijemo napitke koji bi nam mogli 'obojiti' zube. Međutim, prečesto pijuckanje na slamčicu potiče stvaranje prijevremene bora oko usta.

To ne znači da se trebate odreći upotrebe slamke, međutim, kada pijete njome, činite to nježno i pritom nemojte napućiti i skupljati usne, već ih lagano razvucite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju