Masna kosa jedan je od najčešćih problema urednog i njegovanog izgleda, njezin beživotan i neugledan dojam brojne iritira i stvara prepreku u svakodnevnom oblikovanju frizura. Osim prirodne tendencije vlasi za pretjeranim izlučivanjem sebuma postoji i niz greški kojima sami potičemo njezino mašćenje. Jedne od najčešćih kriju se u stresnom načinu života i lošoj ishrani, dok druge uzrokujemo sami pogrešnom njegom kose

1. Prečesto i pogrešno pranje kose
Unatoč masnim vlasima koje narušavaju njegovan i uredan izgled treba se suzdržati od svakodnevnog pranja kose. Naime prečestim izlaganjem kose vodi i šamponima potiče se pojačano izlučivanje masnoća, idealno je pranje dva puta tjedno. Veća količina šampona nije uvjet čišće kose, naprotiv na masne vlasi šampon se 'lijepi' pa je njegovo ispiranje otežano. Količina veličine oraha nanesena u dva puta jedina je preporučljiva doza, s time da prvi naneseni dio šampona temeljito utrljavate, a drugi nježno masirate.

Pojačano izlučivanje masnoća vlasi potiče pretopla voda prilikom pranja, prevelike količine šampona i pogrešan izbor proizvoda za njegu kose



2. Visoka temperatura vode i sušila
Vruća voda kao i vrući zrak sušila potiču izlučivanje masnoća, stoga je masnu kosu poželjno prati u mlakoj ili čak hladnoj vodi. Ona naime održava kurtikule zatvorenima, što kosu jača i sprečava gomilanje sebuma.

>>Spas u zadnji čas: Trendi frizura idealna i kada vam je kosa neoprana

3. Krivi izbor četke za kosu

Nakon pranja masnu je kosu najbolje počešljati plastičnom četkom čiji su vrhovi zaobljeni i mekani. Metalne četke se nikako ne preporučuju jer masnoću s tjemena raznose duž čitave vlasi. S proizvodima za kosu također treba biti oprezan i ukoliko je njihovo korištenje neophodno treba birati samo one na prirodnoj bazi, vosak, gel i pjena kosi daju trenutan sjaj ali joj oduzimaju živost i dopdatno je terete zbog čega će klonuti.

4. Velika količina regeneratora
Masnim vlasima regenerator nije nužan, on prvotnu lakoću i čistoću vlasi pretvara u dodatni sloj koji privlači nečistoće. Umjesto regeneratora vrhove kose nakon šamponiranja istrljajte s jednom žlicom jabučnog octa pomiješanog u decilitru vode, nanesite na vrhove i pustite da odstoji pet minuta pa potom isperite.

5. Pretjerano korištenje maski za kosu
Za masnu kosu postoje maske na tržištu no njihov sastav nikako nije prilagođen individualnim vlasištima te umjesto hranjenja vlasi uzrokuje njezino iscrpljivanje. Idealna maska koju bi trebali koristiti barem dva puta mjesečno vlas će nahraniti i smiriti pretjerano izlučivanje sebuma. U keramičku posudu izmiješajte jednake količine ricinusova, bademova, palmina i maslinova ulja, barem sat vremena prije pranja smjesu nanesite na kosu i potom operite kao što to inače radite.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju