Na putu do željene dužine kose važno se pridržavati određenih pravila koja će potaknuti da se vlas razvija prirodnim putem uz koji će mjesečnih 1.5 centimetara rasta teći prirodno. U željenom cilju potrebno je kosu lišiti agresivnih preparata za njegu, te promijeniti životne navike posebice one vezane za ishranu

1. Masaža vlasišta
Masiranje vlasišta poboljšava cirkulaciju krvi čime je oslobođen dotok hranjivih tvari u korijen kose. Dvije su tehnike masaža najučinkovitije, a sami ih možete napraviti barem dva puta tjedno. Prva je jednostavno provlačenje prstiju kroz kosu od tjemena prema vrhovima uz blago zatezanje. Stimuliranje rasta kose možete potaknuti i masažom tapkanja prstima po tjemenu, vrhove prstiju umočite u eterično ulje grejpa i vlasište nježno tapkajte u brzom ritmu.

Hladna voda prijateljica je vlasi jer održava kurtikule zatvorenima, što kosu jača i sprječava gomilanje nečistoća unutar vlasišta. Osim toga hladni mlaz potiče cirkulaciju vlasišta i time rast kose



2. Izbjegavanje vruće vode prilikom pranja kose
Kosa je zaštićena slojem prirodnog ulja koji se zove sebum kojega upravo mlaz tople vode isušuje i vlas čini osjetljivom na vanjske faktore. Hladna voda prijateljica je vlasi jer održava kurtikule zatvorenima, što kosu jača i sprječava gomilanje nečistoća unutar vlasišta, osim toga potiče cirkulaciju krvi tjemena. Preporuča se pranje kose započeti s mlakom vodom, a završiti s hladnom, nakon čega je poželjno kosu držati na zraku nekoliko minuta kako bi preuzela tjeslesnu temperaturu tijela i tek onda započeti sa sušenjem.

3. Upotreba grijačima i uvijača za kosu svedena na minimum
Korištenje uvijača i uređaja za ravnanje kose stanjuje i lomi vlas posebice kada je izložena visokim temperaturama. Tretiranje vlasi vrelim površinama ne preporuča se češće od jednom tjedno, a kada to činite vrijeme izlaganja grijaču svedite na svega deset sekundi po pramenu i obavezno prije stiliziranja na kosu nanesite hranjiva ulja koja će vlas zaštiti od oštećenja. Kako bi vlas potaknuli na rast potreban joj je odmor, stoga pokušajte najmanje dva puta tjedno kosu lišiti svih preparata te ju osušiti na prirodan način bez korištenja sušila, na ovaj nači npotaknut ćete prirodnu proizvodnju zaštitnog sloja vlasi.

4. Redovito šišanje
Prilikom puštanja kose da raste neophodno je uklanjanje ispucalih vrhova vlasi, naime za brži rast kose preporuča se skraćivanje vrhova svakih šest do osam tjedana. Na ovaj način vrh vlasi bit će oslobođen zastoja u protoku hranjivih tvari čime će se potaknuti rast kose. Meka kosa treba šišanje svakih šest tjedana, a gusta i čvrsta svakih osam.

5. Zdrava prehrana
Protein keratin osnovni je sastojak vlasi, a kako bi potaknuli njegovu zasićenost i time rast kose tijelu je potrebno osigurati zdravu prehranu bogatu zelenim povrćem, ugljikohidratima i proteinima. Dodatan unos vitamina E i H (biotina) nužan je za kvalitetnu 'ishranu' vlasi, biotin se nalazi u žutanjku, plavoj ribi, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju