Osim kvalitetnih tenisica i udobne trenirke važnim dijelom ženske sportske opreme su grudnjaci. Njihova je osnovna funkcija grudi držati uz tijelo, pružiti im potrebnu udobnost i omogućiti koži da diše tijekom vježbanja. Za pronalazak takvog idealnog partnera koji će svaki trening učiniti udobnim donosimo pet zlatnih savjeta

 

1. Pravilan odabir veličine
Prilikom odabira veličine grudnjaka nikako ne se ne bi trebali oslanjati na broj običnog grudnjaka namijenjenog za svakodnevno nošenje. Naime funkcija sportskog modela je da grudi održava priljubljenima uz tijelo osiguravajući im pri tome potrebnu udobnost.

Stoga je iznimno važno da grudnjak isprobate i napravite nekoliko energičnih pokreta kako bi se uvjerili da je model odgovarajući za vježbanje.

Visoko obrađeni sintetički materijali sportskih grudnjaka upijaju znoj, ali istovremeno ubzavaju proces njegovog isparavanja pri čemu se na koži ne zadržava vlaga

2. Model prilagođen obujmu grudi
Dvije su vrste sportskih grudnjaka. Top s elastičnom i podebljanom podstavom bez ušivenih košarica idealan je za male grudi, dok je drugi model s razdvojenim košaricama zbog efekta čvrstog podizača i 'držača' grudi prilikom vježbanja savršen za vlasnice raskošnijeg poprsja.

3. Materijal grudnjaka mora biti sintetičkog sastava
Tkanina od kojeg je skrojen sportski grudnjak nikako ne bi trebao biti pamuk kao što je pravilo prilikom odabira svakodnevnih modela. Pamuk upija i zadržava znoj što prilikom vježbanja nije poželjno. Visoko obrađeni sintetički materijali upijaju znoj, ali istovremeno ubzavaju proces njegovog isparavanja pri čemu se na koži ne zadržava vlaga.

4. Kroj grudnjaka
Savršeno krojen sportski grudnjak ne smije imati naglašene rubove, mora biti glatke postave i čvrste elastične strukture. Naime unutarnji debeli šavovi prilikom vježbanja u kombinaciji sa znojem stvaraju trenje i iritiraju površinu kože zbog čega su nepoželjni.

5. Kako produžiti rok trajanja sportskog grudnjaka?
Rok trajanja grudnjaka ovisi o ispravnom načinu održavanja. S obzirom da se radi o materijalima s velikim postotkom elastičnih niti ne preporuča se pranje u detedžentima koji sadrže izbjelivač, osim toga treba paziti i na način sušenja grudnjaka. Toplina, primjerice radijatora oslabljuje i rastapa elastični materijal pri čemu grudnjak gubi osnovnu funkciju fiksatora i čvrstog držača.

Prosječan rok trajanja sportskog grudnjaka je poput perioda trajanja tenisica, preporuča se imati najmanje dva modela i mijenjati ih svakih pola godine do godinu dana.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju