Ako od zlatne ribice ne biste poželjeli ni mir u svijetu, ni dobitak na lotu, nego samo besprijekorno čistu kožu, bez akni, prištića i mitesera, možda imamo rješenje za vas. Nije riječ ni o zlatnoj ribici ni čarobnom štapiću, nego o jednostavnim savjetima dermatologa

Pubertet je daleko iza vas, no prištići nikako da vas napuste. Uz pomoć stručnjaka dermatologa, otkriveni su najčešći uzroci nepravilnostima na koži lica, za koje nismo ni svjesni da smo im sami pogodovali:

1. Predmeti prislonjeni uz lice
Dok razgovarate na telefon ili mobitel, svirate violinu ili samo često držite lice naslonjeno na ruke, dajete nečistoći na koži priliku za nastup. Sve navedeno što dolazi u kontakt s kožom na licu prepuno je bakterija koje na koži izazivaju reakcije. Stoga izbjegavajte svaki kontakt s kožom dok razgovarate na telefon, te izbjegavajte dodirivanje lica prije nego temeljito operete ruke.

2. Stres

Stres uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, među njima i povećano lučenje hormona, koje uzrokuje pojavu prištića i akni. Iako je uz suvremeni način života teško u potpunosti se riješiti stresa, možete ga barem umanjiti uz povremeno opuštanje i manje se obazirati na sitnice koje vas uznemiruju.

3. Jastuk i ručnik
Dok spavate, koža na licu se regenerira i odbacuje odumrle stanice i nečistoću. No one ostaju na vašoj jastučnici i ne stvaraju baš ugodnu podlogu vašoj koži, jer sve te nečistoće i bakterije dolaze ponovno u kontakt s kožom, uzrokujući nečiste pore i upale u obliku akni i prištića. Jednako je i s ručnikom kojim brišete lice, koji je još pogodnije mjesto za bakterije zbog vlažnosti.

Stoga redovito mijenjajte posteljinu i ručnik kako bi koža bila izložena što manjem broju bakterija. Također, koristite minimalne količine sredstva za pranje i omekšivača jer oni također mogu uzrokovati negativne reakcije kože lica, koja je prirodno osjetljivija od kože na drugim dijelovima tijela.

4. Pretjerano čišćenje kože
Koristite li više od dva puta dnevno sredstva za pranje kože lica, čistite je sredstvima koja isušuju kožu kako biste se riješili masnog sjaja, postižete upravo suprotan efekt.
Pretjeranim čišćenjem koži oduzimamo prirodnu vlažnost, koju ona zatim nadoknađuje lučenjem više masnoće i stvara se začarani krug. Umjesto pretjeranog čišćenja, važnija je dobra hidratacija kako biste se riješili masnog sjaja.

5. Proizvodi za kosu
Ne nanosite ih na kožu lica? To vam se samo čini. Svakim dodirom kose i kože lica prenose se i ostaci sredstva za kosu (regenerator, lak, gel i duga sredstva), kao i nečistoća s kose. To se događa dok spavate, perete kosu ili jednostavno držite vlasi blizu lica.

>> Bizarni beauty savjeti koji stvarno djeluju

>> Jeftini i djelotvorni trikovi za ljepotu

Zato dobro isperite kosu nakon pranja, držite je podalje od lica i koristite što je manje moguće sredstava za kosu koja zbog silikona i ostalih sastojaka u sebi sadržanih začepljuju pore.

6. Sunčanje
Male količine sunčevih zraka dobre su za kožu, no pretjerivanje ima suprotan učinak. Kao što smo već napomenuli, pretjerano isušivanje kože dovodi do pojačanog lučenja masnoće, što prištići i akne jedva čekaju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju