Imali ste nešto prištića u pubertetu, no prištići se pojavljuju i dalje na vašem licu, a već ste daleko iza sebe ostavili lude godine? Pročitajte mitove o prištićima u odrasloj dobi i znat ćete što vam je činiti kako biste minimalizirali napasnike

Mit broj 1: Prehrana nema veze s prištićima
Jer ima! Evo kako to danas objašnjavaju stručnjaci: u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća jedno je istraživanje pokazalo da čokolada ne uzrokuje akne. Ljudi su tako zaključili da prehrana općenito nema veze s prištićima i prestali su istraživati tu temu idućih 40 godina. No, danas se konačno zna: postoji povezanost između prehrane i prištića. Što više jedete slatku hranu, mliječne proizvode i nezdrave masnoće, imate veće šanse za pojavom prištića.

Mit broj 2: Imate li prištiće, ne smijete jesti čokoladu
Iako postoji poveznica između prehrane i prištića, ne morate se odreći svoje 'najbolje prijateljice'. Naime, u pravilu sva hrana s visokim glikemijskim indeksom može povećati razinu hormona stresa kortizola u tijelu, kao što su slatkiši, gazirani sokovi i bijeli kruh) i pogoršati prištiće.

Pasta za zube zaista može isušiti prištić, no nije namijenjena koži i može izazvati iritaciju ili osip

Jednostavni ugljikohidrati u takvoj hrani remete razinu inzulina u tijelu, što dovodi do povećanog stvaranja sebuma na licu i začepljuje pore. Ali, kad mislimo na čokoladu, nije problem u kakau, već u količini šećera i mlijeka u njoj. Zato – da čokoladi, ali crnoj (sa 70 posto i više kakaa – što je viši postotak kakaa, manji je glikemijski indeks).

Mit broj 3: Prištići su tinejdžerski problem, nije normalno da ih ja imam....
Jedno američko istraživanje pokazalo je da prištiće ima čak 50 posto 'tinejdžerica' u dobi između 20 i 29 godina, 35 posto onih od 30 do 39 godina i 26 posto od 40 do 49 godina. Prištići u odrasloj dobi su puno češći kod žena nego kod muškaraca. Za to možemo kriviti onaj isti hormon koji nam je kvario ten kad smo bile tinejdžerice: estrogen. On uzrokuje povećano lučenje masnoće na koži, što uzrokuje bakterijsku reakciju i prištiće.

Mit broj 4: Make-up pogoršava prištiće
Istina je da neki make-up proizvodi mogu začepiti pore i uzrokovati prištiće, no pravilan make-up može pomoći u smanjenju prištića. Idealna podloga za lice u tom smislu je mineralni puder sa sastojcima kao što su titanij dioksid i cink oksid. Puderi u prahu su dobri jer upijaju masnoću koja bi inače mogla začepiti pore, a koristite li tekući, pazite samo da ima oznaku 'non-comedogenic' (da ne začepljuje pore).

Mit broj 5: Krema za sunčanje pogoršava prištiće
Takozvane kemijske kreme za sunčanje koje u sastavu imaju oksibenzon i avobenzon mogu iritirati kožu i pogoršati stanje, no tzv. fizičke kreme, koje obično sadrže titanijum dioksid i cink oksid, mogu uništiti bakterije koje izazivaju prištiće. Najbolje je koristiti kreme za sunčanje posebno za lice.

Mit broj 6: Jači proizvodi protiv prištića su bolji
Većina proizvoda protiv prištića ima u sastavu benzoil peroksid i salicilnu kiselinu, koji odčepljuju pore i djeluju protiv bakterija. No istraživanja su pokazala da nema razlike u učinku između 2,5 postotnog benzoil peroksida u sastavu i 10 postotnog, osim što ovaj jači može iritirati kožu.

Mit broj 7: Pasta za zube pomaže protiv prištića
Pasta za zube obično sadrži sodu bikarbonu, hidrogen peroksid, mentol i triklosan koji zaista mogu isušiti prištić, kažu stručnjaci, no nije namijenjena koži i može izazvati iritaciju ili osip. To znači da jedan problem možete zamijeniti za drugi. Umjesto toga, pokušajte tretirati prištić posebnim stickom baš za prištiće, koji sadrži benzoil peroksid.