Imali ste nešto prištića u pubertetu, no prištići se pojavljuju i dalje na vašem licu, a već ste daleko iza sebe ostavili lude godine? Pročitajte mitove o prištićima u odrasloj dobi i znat ćete što vam je činiti kako biste minimalizirali napasnike

Mit broj 1: Prehrana nema veze s prištićima
Jer ima! Evo kako to danas objašnjavaju stručnjaci: u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća jedno je istraživanje pokazalo da čokolada ne uzrokuje akne. Ljudi su tako zaključili da prehrana općenito nema veze s prištićima i prestali su istraživati tu temu idućih 40 godina. No, danas se konačno zna: postoji povezanost između prehrane i prištića. Što više jedete slatku hranu, mliječne proizvode i nezdrave masnoće, imate veće šanse za pojavom prištića.

Mit broj 2: Imate li prištiće, ne smijete jesti čokoladu
Iako postoji poveznica između prehrane i prištića, ne morate se odreći svoje 'najbolje prijateljice'. Naime, u pravilu sva hrana s visokim glikemijskim indeksom može povećati razinu hormona stresa kortizola u tijelu, kao što su slatkiši, gazirani sokovi i bijeli kruh) i pogoršati prištiće.

Pasta za zube zaista može isušiti prištić, no nije namijenjena koži i može izazvati iritaciju ili osip

Jednostavni ugljikohidrati u takvoj hrani remete razinu inzulina u tijelu, što dovodi do povećanog stvaranja sebuma na licu i začepljuje pore. Ali, kad mislimo na čokoladu, nije problem u kakau, već u količini šećera i mlijeka u njoj. Zato – da čokoladi, ali crnoj (sa 70 posto i više kakaa – što je viši postotak kakaa, manji je glikemijski indeks).

Mit broj 3: Prištići su tinejdžerski problem, nije normalno da ih ja imam....
Jedno američko istraživanje pokazalo je da prištiće ima čak 50 posto 'tinejdžerica' u dobi između 20 i 29 godina, 35 posto onih od 30 do 39 godina i 26 posto od 40 do 49 godina. Prištići u odrasloj dobi su puno češći kod žena nego kod muškaraca. Za to možemo kriviti onaj isti hormon koji nam je kvario ten kad smo bile tinejdžerice: estrogen. On uzrokuje povećano lučenje masnoće na koži, što uzrokuje bakterijsku reakciju i prištiće.

Mit broj 4: Make-up pogoršava prištiće
Istina je da neki make-up proizvodi mogu začepiti pore i uzrokovati prištiće, no pravilan make-up može pomoći u smanjenju prištića. Idealna podloga za lice u tom smislu je mineralni puder sa sastojcima kao što su titanij dioksid i cink oksid. Puderi u prahu su dobri jer upijaju masnoću koja bi inače mogla začepiti pore, a koristite li tekući, pazite samo da ima oznaku 'non-comedogenic' (da ne začepljuje pore).

Mit broj 5: Krema za sunčanje pogoršava prištiće
Takozvane kemijske kreme za sunčanje koje u sastavu imaju oksibenzon i avobenzon mogu iritirati kožu i pogoršati stanje, no tzv. fizičke kreme, koje obično sadrže titanijum dioksid i cink oksid, mogu uništiti bakterije koje izazivaju prištiće. Najbolje je koristiti kreme za sunčanje posebno za lice.

Mit broj 6: Jači proizvodi protiv prištića su bolji
Većina proizvoda protiv prištića ima u sastavu benzoil peroksid i salicilnu kiselinu, koji odčepljuju pore i djeluju protiv bakterija. No istraživanja su pokazala da nema razlike u učinku između 2,5 postotnog benzoil peroksida u sastavu i 10 postotnog, osim što ovaj jači može iritirati kožu.

Mit broj 7: Pasta za zube pomaže protiv prištića
Pasta za zube obično sadrži sodu bikarbonu, hidrogen peroksid, mentol i triklosan koji zaista mogu isušiti prištić, kažu stručnjaci, no nije namijenjena koži i može izazvati iritaciju ili osip. To znači da jedan problem možete zamijeniti za drugi. Umjesto toga, pokušajte tretirati prištić posebnim stickom baš za prištiće, koji sadrži benzoil peroksid.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju