Uređaj koji je zamijenio iscrpljujuće ravnanje kose četkama i sušilom, te odlaske kod frizera je pegla za kosu. Unatoč neospornim prednostima sve češće korištenog alata koji omogućuje brzinsku, a postojanu frizuru iz kućne radinosti, pegla često oštećuje vlas. Kako biste kosu sačuvali od pucanja i isušivanja potrebno je pažnju obratiti na najčešće greške koje radimo prilikom ravnanja

1. Peglanje kose bez zaštitnih sredstava
Jedan od primarnih koraka u oblikovanju frizure peglom je zaštita vlasi kremom, uljem ili maskom. Ukoliko se zaboravlja kosi pružiti adekvatnu zaštitu ona zbog izloženosti visokoj temperaturi puca, lomi se i isušuje.

2. Podešavanje temperature

Da visoka temperatura isušuje i oštećuje vlas dobro je poznata negativna strana izlaganju uređaju za ravnanje kose, zbog čega štetu nastojimo ublažiti snižavajući temperaturu pegle. No takav potez na kosi ostavlja još veću štetu jer blago ugrijanim pločama teže je izravnati pramen, pa smo prisiljeni u više navrata povlačiti iste vlasi čime ih zapravo dodatno mučimo.

Temperatura od 210 stupnjeva Celzijusevih preporučena je optimalna toplina pegle za sve tipove kose.

3. Tragovi pegle na kosi
Prije peglanja kosu je nužno raščešljati, podijeliti na pramenove i tek onda započeti s ravnanjem. Čvorove i zapetljane vlasi pegla ne može izravnati, oni ispod visoke temperature dodatno pucaju i uzrokuju stvaranje tragova pegle na kosi.

Čvorove i zapetljane vlasi pegla ne može izravnati, oni ispod visoke temperature pucaju, a na kosi ostaju tragovi pegle



4. Beživotna kosa
bez volumena
Najčešća greška zbog koje kosa nakon peglanja postaje beživotna je pogrešan način ravnanja. Naime povlačenje peglom od korijena ravno prema dolje oduzima živost vlasima, kosu peglajte na način da početak vlasi peglom povučete prema gore pa potom prateći dužinu spuštate pramen. Trik koji će napraviti volumen je i uvijanje vrhova blago prema licu.

5. Korištenje krive pegle
Pegle s keramičkim pločicama idealne su za sve tipove kose jer lako klize po kosi, a toplina se ravnomjerno raspoređuje. Želite li izbjeći naelektriziranu kosu koristite peglu s pločama od turmalina koja je idealna za deblju i kovrčavu vlas.

Veličina pločica također je bitna prilikom ravnanja kose, uske pločice namijenjene su za kratku kosu, a široke za dugačku, gustu i kovrčavu vlas.

6. Peglanje vlažne kose
Jedna od najčešćih greški koju radimo u žurbi je peglanje vlažne kose, naime na ovaj način vlas je izložena dvostrukoj količini topline kojom vlaga na kosi isparava oštećujući vlas. Prije ravnanja kosu je potrebnu posušiti do kraja.

7. Neredovito čišćenje pegle
Pegla za kosu najčešće se zaprlja uljima iz vlasi, te preparatima koje nanosimo prije ravnanja. Naime masne čestice lijepe se za pločice i pod visokom temperaturom otapaju te se ponovno lijepe na vlas.

Kako bi izbjegli ostatke prljavštine na kosi peglu je potrebno redovito čistiti i to vlažnim ručnikom nakon što se u potpunosti ohladi. Kružnim pokretima nježno trljajte površinu dok ne uklonite prljavštinu. Peglu nakon čišćenja ostavite da se osuši i tek onda koristite.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju