Kosa je najljepši ukras, ali kako bi ona zablistala potrebno je pridržavati se osnovnih pravila. Njega je najvažnija, ne samo zbog fantastičnog osjećaja zadovoljstva dobrom frizurom, već zbog njezinog zdravlja i prirodnog izgleda. Naučite osnovna pravila kojih se može svatko pridržavati

1. Pravilno pranje kose
Kako biste temeljito i pravilno oprali kosu, dovoljno je da na ruke stavite količinu šampona usporedivu s veličinom lješnjaka. Razrijedite šampon s malo vode te ga tek onda ravnomjerno nanesite. Prilikom pranja najviše se koncentrirajte na tjeme, jer upravo se tamo kosa najviše masti. Ako se kosa zapjeni već prilikom prvog pranja, nije ju potrebno ponovno šamponirati. Važno je također da kosu dobro isperete.

2. Hladna voda kosu čuva
Ako niste zimogrozni, pokušajte kosu isprati hladnom vodom. Zauzvrat ćete dobiti još sjajniju i bujniju kosu jer hladna voda utječe na zatvaranje folikula, a površinski sloj kose bit će gladak. Hladan tuš potiče prokrvljenost vlasišta pa će vam rasti snažnija kosa.

3. Kad kosa kaže dosta
Pokušavajući uljepšati frizure, činimo veliku pogrešku koristeći se najrazličitijim proizvodima. Gelovi, lakovi, regeneratori, kure za kosu. Ako se previše koriste, u jednom trenutku dolazi do zasićenja te kosa ne može upiti nijedan sastojak. Napravite pauze i kosa će vam biti zahvalna.

4. Ne trljajte ručnikom
Mokra kosa elastičnija je od suhe. Ako je nepotrebno zatežete, čupate, trljate ručnikom - postoji velika mogućnost da se stvori perut. Smotajte kosu u ručnik te je na taj način sušite koliko god vam vrijeme dozvoljava.

5. Češljanje
Pripazite na opremu kojom četkate ili češljate kosu. Najbolje su četke sa zaobljenim vrhovima od prirodnih dlaka jer se tako čuva kosa i sprečava brzo mašćenje.

6. Sušenje
Kosu prethodno prosušite prije feniranja jer je mokra kosa posebno osjetljiva i ne reagira dobro na vrući zrak. Ako je moguće, sušilo za kosu podesite na najhladnije. Tako ćete izbjeći znojenje na tjemenu zbog kojeg frizura nije postojana i onakva kakvu želite.

7. Oprezno s uređajima
Ravnate li ili kovrčate kosu uređajem, ona će postati lomljiva i hrapava. Kako ne biste izazvali veće štete, postoje posebni sprejevi za zaštitu kose od vrućine koji površinu dlake prekrivaju zaštitom i sprečavaju suhoću kose.

8. Čarolija volumena
Tapiranje je veliki neprijatelj vaše kose. Volumen možete dobiti tako da kosu nakon pranja isfenirate preko glave, a onda polusuhu uvijte velikim uvijačima.

>> Što kosa otkriva o našem karakteru?

>> 4 frizure koje su promijenile svijet

9. Pomoć valovitoj i kovrčavoj kosi
Uvojke je najbolje ne fenirati, dok je kosa mokra, nemojte je dirati, čekajte da se osuši i tek onda intervenirajte. Odgovarajući su proizvodi tekućina za njegu vrhova, sprej za sjaj kose i maska koja kosi pruža potrebnu vlagu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju