Što je odgovorno za popularnost hijaluronskih filera i Botoxa? Ukratko, dva su razloga zašto su u svijetu i u Poliklinici Bagatin ta dva zahvata tako učestala. Kao prvo, razgradivi su, što znači da, ukoliko se pravilno apliciraju, ne štete koži. Kao drugo, učinkoviti su i radi toga se ljudi stalno vraćaju po još. Kako bi stvarno shvatili popularnost ovih zahvata, morate razumjeti kakvi su to spojevi, kako djeluju te zašto su samo privremeni

Što je hijaluronska kiselina i koja je njena uloga u našoj koži?
Hijaluronska kiselina možda ne predstavlja najnoviji niti najrazvikaniji sastojak koji postoji, no isprobana je, pouzdana i ozbiljno dobra za vašu kožu. Kao prvo, nemojte da vas riječ „kiselina“ zavara. Hijaluronska kiselina nije uopće oštra niti guli kožu. Zapravo, upravo je suprotno, moćan je humektant , tj. sastojak koji veže vlagu i održava kožu „punašnom“, hidratiziranom i mladolikom.

Količina hijaluronske kiseline u koži opada s godinama, a posebno nakon 40. godine života

Hijaluronska kiselina prirodni je porlisaharid (ugljikohidrat) u ljudskom tijelu. U većim količinama nalazi se između stanica kože gdje pruža vlažnost, čvrstoću i gipkost koži. Znate kako koža novorođenčadi uvijek izgleda divno vlažna i punašna?

Razlog tome je činjenica da se djeca rađaju s visokom razinom hijaluronske kiseline koja im održava kožu punašnom i glatkom. Nažalost, količina hijaluronske kiseline u koži opada s godinama, a posebno nakon 40. godine života.

Iako je nemoguće vratiti kožu u ono stanje i izgled kao kad ste bili novorođenče, moguće je vratiti određenu količinu hijaluronske kiseline u kožu te dati odrasloj koži mladolikiji, svježiji te mekši izgled. Jedan od načina je putem filera hijaluronske kiseline koje u Poliklinici Bagatin injektiramo izravno u spuštena ili naborana područja kože kako bi ih učinili manje naglašenima.

Najvažnije je naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju zadržavanje prirodnog izgleda lica. Iako nam se čini da je u životnoj dobi od 25 ili 30 godina još prerano za tretiranje kože hijaluronskim filerima, biološki to nije tako. Naime, svi mi počinjemo postupno starjeti već od 25. godine života i upravo je tada u vrlo malim količinama dodavanje hijalurona prevencija nastanka bora.


A kako djeluje Botox?
Kao i mnogi drugi preparati, kozmetički efekti Botulinum toksina tipa A u početku su bili nuspojava kliničke upotrebe. Osamdesetih godina otkriveno je da je to prilično učinkovit lijek za liječenje određenih zdravstvenih problema.

Liječnici su rabili Botulinum toksin tipa A u liječenju trzanja oka te su pritom primijetili neobičan efekt izglađivanja bora na području čela. Proveli su istraživanje, prijavili patent te je 2001. FDA (Ministarstvo za hranu i lijekove u SAD-u) za upotrebu u kozmetici odobrio Botox (skraćeno i lako pamtljivo ime za Botulinum toksin tipa A).

Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića

Botox djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima. Tijekom života mišiće obrva pomičemo stotinama tisuća puta. Kao rezultat toga, živci iz navike uzrokuju kontrakciju mišića. To dovodi do pojave trajnih bora na čelu i okolo njega, što čovjekov izgled ne čini samo starijim, nego i mrzovoljnim i umornim. Kada se Botox ubrizga u te mišiće, blokiraju se živčani signali, mišići se opuštaju i bore izravnavaju.

Botox se pažljivo i precizno aplicira u vrlo malim količinama u lice pacijenta te blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu, koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Može se početi primjenjivati kod pojave prvih znakova starenja tj. nakon 30 god. Tada se ostvaruje preventivni učinak tako što uz sprečavanje produbljenja već postojećih bora prevenira nastanak novih bora.


Na što se odlučiti?
Sada kad shvaćate kako nastaju ti spojevi te kako djeluju, možete vidjeti gdje se mogu upotrebljavati te koje im mogu biti prednosti. Na primjer, Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića. Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv.bore mrštilice) i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice. Za sve navedeno posjeduje certifikat sigurnosti (FDA odobrenje).

S druge strane, hijaluronski fileri namijenjeni su tretiranju svih zona lica. Osim za bore, hijaluronski fileri koriste se i za korekciju kontura lica, kontura i volumena usnica, za korekciju podočnjaka, konture nosa te popunjavanje bora na vratu i dekolteu.

Njihovim injiciranjem u kožu postiže se, ne samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenog volumena, već i hidratacija kože zbog retrakcije molekula vode, a dokazano je da dovodi i do regeneracije kolagena kao i stvaranja novog. Potrebno je biti veoma oprezan pri odabiru preparata jer trenutno na tržištu postoji mnoštvo „lažnih“ filera. U našoj Poliklinici možete pronaći samo najbolje dermalne filere od renomiranih i svjetskih poznatih proizvođača poput Restylanea i Juvederma.

U Poliklinici Bagatin na konzultacijama možete saznati što je bolje za Vas te se odmah odlučiti i za tretman. Naš cilj je postići prirodan izgled Vašeg lica te Vam uz pomoć tretmana Botoxom ili hijaluronskih filera pružiti mladolik i njegovan izgled.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju