Jedan od omiljenih fetiša brojnih žena su torbe čija je funkcija osim estetske i praktična. Naime u vječnoj smo potrazi za modelom u koji možemo pospremiti sve prijeko potrebne sitnice koje zaposlenim ženama, mamama ili studenticama život znače. Model koji može istrpjeti takve zahtjeve simpatična je platnena torba za kojom ne morate posegnuti preko online prodaje, niti kupovinu iste razvući na rate nego je uz malo volje, iglice i konca napraviti sami. E, da troškovi su minimalni potrebno je izdvojiti tek 30-ak kuna

Jednostavna za skrojiti, platnena torba u ovom primjeru koji smo pronašli na blogu 100 bofora  jedna je onih koja će spasiti svaku mamu koja se bori s bočicama i pelenama , a istovremeno biti na ponos mališanu jer mu mama fura torbu na avione.

>>Platnene torbe: 4 filmske ljepotice umjesto poznatih logotipa

Naravno izbor motiva na tkanini lako možete prilagoditi svom ukusu bilo da ste studentica, zaposlena žena ili samo ljubiteljica sitnica iz kućne radinosti.

Uz malo volje platnenu torbu možete napraviti za svega 30-ak kuna

Uz malo volje potrebno vam je samo pola metra vanjske tkanine i pola metra unutrašnje podstave. Uzmete li za unutrašnjost žuticu, a za vanjski dio neku srednje skupu tkaninu ovu torbu možete sašiti i za 30-ak kuna troškova.

U sve dimenzije je uzeta u obzir širina šava. Konačne dimenzije torbe su oko 40 x 30 cm. Priloženi predložak za rezanje je samo prijedlog rasporeda komada za šivanje kako bi se ekonomično iskoristilo samo pola metra tkanine, širine 140 cm kakve najčešće srećemo kod nas.

Za jednu torbu vam je potrebno:

- pola metra vanjske tkanine, širine 140 cm, ovdje avionski dezen
- pola metra unutarnje tkanine, širine 140 cm, ovdje korištena žutica
- metalna magnetna kopča – a po želji možete odabrati i čičak traku ili druker
- konac

Predložak za rezanje komada kroja skinite ovdje.

Postupak:

1. Izrezati komade kroja - ovaj prvi korak možete napraviti na krojačkom papiru ili bilo kakvom novinskom papiru. Za zaobljene rubove komada torbe možete se poslužiti tanjurićem od kave ili nekim okruglim poklopcem za zaobljenje po vašoj želji. Ovdje možete isprintati samo taj dio kroja s ucrtanim strelicama. Ako sami ucrtavate strelice, budite pažljivi da ih na svaki komad tkanine ucrtate na istoj poziciji.

2. Zašiti strelice - preklopite trokutić strelice po sredini i osigurajte iglicama. Pažljivo zašijte po ucrtanim linijama, krenite od ruba tkanine prema vrhu trokuta, ostavljajući dugačak komad konca nakon šava. Učinite to na oba vanjska komada i oba unutrašnja.

Konačne dimenzije torbe su oko 40 x 30 cm, za što vam je potrebno pola metra vanjske i isto toliko unutarnje tkanine

3. Zašiti džepove - gornji rub džepa svinuti prema unutra jednom za 1 cm, pa još jednom 2 cm. Svinuti i ostale rubove 1 cm prema unutra i prošiti vanjski rub. Učvrstiti na torbu na željenu poziciju i prošiti. Vanjski džep po želji možete dodatno svinuti na rubovima.

4. Zašiti komade torbe - prisloniti komade torbe da se strane s dezenom poklapaju i prošiti sad tri strane ostavljajući gornju otvorenu. Koristiti 1.5 – 2 cm slobodnog od ruba do šava. Isto učiniti i za vanjsku i za unutarnju.

5. Učvrstiti magnetnu kopču, čičak ili druker - ako ste se odlučili za neku vrstu od ovih zatvarača, sad je vrijeme da ih ugradite. Slijedite upute proizvođača. Dobar je savjet da se dodatno ušije pojačanje s unutrašnje strane kopče ili drukera, bilo da je običan komad tkanine ili tkanina pojačana flizelinom. Ugraditi ili ušiti čičak na unutrašnji komad torbe.

6. Izraditi naramenicu - ako imate veći komad tkanine, nije nužno da ju izrađujete iz dva dijela. Spojiti tkaninu možete ravno ili s kosim šavom koje je bolji izbor jer je čvršće. Koso spajanje dobijete tako da komade preklopite pod pravim kutom i u koso prošijete. Preklopite tkaninu na pola, pa još na pola sa svake strane i prošijte.

7. Spojiti torbu - prvo dobro ispeglajte sve rubove. Vanjski dio torbe okrenite da prava strana bude vani. Na njega iglicama pričvrstite naramenicu i ubacite ga u nepreokrenutu unutrašnju torbu. Osigurajte rubove iglicama i prošijte uokolo ostavljajući nešto manje od 10ak cm neprošivenog za preokretanje. Preokrenite torbu, prošijte još dva kruga uokolo kako bi zatvorili otvor i dobili čvršći rub. 

Još izvrsnih i kretaivnih ideja koje će vam olakšati kućni budžet i istaknuti vas kao originalnog pojedinca možete pronaći na blogu 100 bofora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju