Jedna od najljepših žena svih vremena te za sada jedina 'glamazonka' sa svojom sedamdeset i jednom godinom više ne krasi naslovnice časopisa. Osim što je prvi supermodel, Veruschka je i senzualna umjetnica čija je sposobnost transformacije na fotografijama apsolutno zadivljujuća

Danas 71 godinu stara grofica Vera von Lehndorff-Steinort umjetničkog imena Veruschka, pojavila se na londonskom tjednu mode. Premda se povukla iz modnog svijeta još davnih dana, prohodala je modnom pistom za kuću Giles.

Na pitanje zašto se prvi supermodel još iz 60-ih godina prošlog stoljeća u potpunosti povukao iz okruženja u kojem je još tada zarađivala po 10.000 dolara dnevno, dotična ljepotica odgovara 'nekada je moda oslobađala žena, ova današnja im čak ne omogućava da hoda'.

Veruschina biografija nalikuje filmskoj povijesnoj sagi započetoj u istočnoj Prusiji gdje se rodila Vera, kćer grofice i njemačkog oficira.

Djetinjstvo provedeno u obilju naglo je zaustavljeno nakon smaknuća njezinog oca uključenog u akciju pokušaja atentata na Adolfa Hitlera. Nakon toga uslijedio je težak period kada je s majkom i tri sestre u siromaštvu živjela u njemačkim radnim kampovima.

Nakon studija u Hamburgu, seli se u Firencu gdje započinje dotad neviđena manekenska karijera. Njezina visina od 183 centimetara, vretenaste noge te lice bezvremenske ljepote naglašenih jagodica i usana osigurali su joj epitet 'glamazonke'.

Njezin osebujan izgled primijetio je redatelj Michelangelo Antonioni koji je joj ponudio ulogu u kultnom filmu 'Povećanje'.

Pet minuta Veruschine filmske karijere bilo je dovoljno da postane manekenski superstar, a upravo je taj filmski trenutak proglašeno najseksi scenom svih vremena.

No, sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća zbog razmirica s urednicom Voguea, Grace Mirabellom koja je isticala kako bi se izgledom trebala stopiti s gomilom, a ne u njoj isticati, okrenula je svoja lijepa leđa modi i posvetila se fotografiji.

U njezinoj seriji autoportreta istakla je svoju sposobnost kamuflaže uspješno se transformirajući u sredovječnog muškarca, poznate filmske dive ili prekrasnu divlju životinju.

>>Napokon ženstveno tijelo na modnoj pisti

>> Ups! Najbolniji padovi na modni pistama

Danas živi u Berlinu, a sljedeće godine u prodaji će se pojaviti njezina biografija 'Double Life' koja će otkriti fascinantan život prve i za sada jednine 'glamazonke'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju